Skocz do zawartości

Wysokie obroty na biegu jałowym

Rekomendowane odpowiedzi

Gość opel-astra-1.6-8v

Witam wszystkich. Mój samochód to Opel Astra G z 1998 roku silnik 1.6 8V 75 KM przebieg 106400 km bez gazu. Problem dotyczy wysokich obrotów na luzie podczas jazdy. Opiszę dokładnie tą sytuację. Jak odpalam auto to obroty wskakują na 2000 po sekundzie wskazówka schodzi na 1000, a po chwili na ok. 850 obrotów i tak zostaje jak auto stoi natomiast gdy jadę w trasie to czasami (nie zawsze tak się dzieje) podczas wciśnięcia sprzęgła obroty zamiast spadać do 1000 to wynoszą 1500 do 2000 obrotów i dopiero gdy auto zwolni do ok. 20 km/h spadają do 1000. Taka sytuacją nie występuje regularnie. Czasami jest tak, że jak jadę np. 80 km/h – 2500 obrotów i wcisnę sprzęgło to strzałka spada do 1500 obrotów chwilę się zatrzyma i potem spada do 1000 i jest ok. a czasami zatrzymuje się na 2000 i tak zostaje nawet jak auto toczy się na luzie i dopiero jak się zatrzyma to obroty spadają do 1000. Załączam film żeby lepiej to zobrazować.

Na filmie jadę, a właściwie toczę się na luzie (nie ma znaczenie czy sprzęgło wciśnięte czy nie), a obroty spadły dopiero jak auto zwolniło do 20 km/h. Mechanik podłączał auto pod komputer ale błędu nie wykrył. Wymieniłem silniczek krokowy, uszczelkę pod przepustnicą i wyczyściłem przepustnicę ale nic to nie dało. Mechanik powiedział, że nie wie jak to naprawić. Może ktoś z was będzie wiedział co to może być. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

https://forum.opel24.com/topic/62916-wysokie-obroty-na-biegu-ja%C5%82owym/

• 7 miesięcy temu...
Gość tomekwas

witam mam pytanie czy rozwiazales problem z falujacymi obrotami bo mam ten sam problem i nie wiem jak sobie z tym poradzic wszystko praktycznie sprawdzone a obroty dalej szaleja

https://forum.opel24.com/topic/62916-wysokie-obroty-na-biegu-ja%C5%82owym/#findComment-527970

Napisz co sprawdzałeś - może coś pominąłeś.

Czasami wystarczy też odpiąć akumulator na jakiś czas.

Można też spróbować zrobić adaptacje przepustnicy.

https://forum.opel24.com/topic/62916-wysokie-obroty-na-biegu-ja%C5%82owym/#findComment-528004

Gość tomekwas

Napisz co sprawdzałeś - może coś pominąłeś.

Czasami wystarczy też odpiąć akumulator na jakiś czas.

Można też spróbować zrobić adaptacje przepustnicy.

krokowy , czujnik polozenia przepustnicy , przepustnica czyszczona ,egr sprawdzony ,podcisnienia szczelne , map sensor sprawdzony, swiece i kable wymienione , filter powietrza nowy , na komputerze zero bledow

krokowy , czujnik polozenia przepustnicy , przepustnica czyszczona ,egr sprawdzony ,podcisnienia szczelne , map sensor sprawdzony, swiece i kable wymienione , filter powietrza nowy , na komputerze zero bledow

dodam jeszcze ze jak jest cieplo na dworze to jest lepiej i obroty skokowo ale schodza do 1000 a jak temperatura kolo zera jak jade rano do pracy to obroty 1500-2000 i skacza dopiero jak sie zatrzymam wracja do normy i czasami poczuje lekkie szarpniecia przy dodawaniu lub ujmowaniu gazu

https://forum.opel24.com/topic/62916-wysokie-obroty-na-biegu-ja%C5%82owym/#findComment-528020