Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aress_86

Witam

Mam problem ze swoją Astrą. Silnik 1.4 Z14XEP z gazem. Mam duże ubytki płynu chłodniczego.

Trochę już czytałem i objawy są takie.

W grudniu dolałem płynu chłodniczego pod max na zbiorniku. Wcześniej było normalnie 100-250 co 2-3 tysiące. W zeszłym tygodniu ubył mi prawie cały zbiornik wyrównawczy, a dzisiaj jak dolałem i samochód stał odpalony na biegu jałowym 20-30 min żeby go zagrzać to też ubył cały zbiornik zalałem znowu i przejechałem jakieś 30 km i nic nie ubyło.

Trasy jakie robie to okolo 10-12 dni w miesiącu po 100km, a reszta to wiadomo po mieście albo do 30 km.

Co zauważyłem:

- płyn chłodniczy jest czysty bez oleju

- oleju nie przybywa, ubywa ale myślę, że w normalnym tempie ( na zrobione 12tyś. dolałem nie cały litr)

- nie widać żadnego wycieku, pod samochodem sucho

- biała maź pod pokrywą korka oleju (po wytarciu dzisiaj i trasie okolo 10 km znowu zaczeła się pojawiać może jeszcze resztki), ale olej czysty - oleisty trochę ciemny, nadaje się powoli do wymiany, ale to normalne

- po 20 min grzania samochodu poleciała woda z wydechu (dość dużo), ale to może LPG, normalnie jak silnik chodzi to leci jak przy pękniętej uszczelce

- ogrzewanie działa normalnie

- żadnych dziwnych zapachów w kabinie i dywaniki również suche

- silnik chodzi normalnie, równo, trochę słychać stukanie, ale to może rozrząd na łańcuszku ( przebieg prawie 195tyś.)

- przewody chłodnicze są miękkie

- po rozgrzaniu silnika (załączył się wiatrak na chłodnicy) ciśnienie dość małe kiedyś bywało większe

Jeden mechanik mówi, że to uszczelka pod głowicą, znajomy który zna się na samochodach mówi, że to może uszczelka, (obydwaj by zarobili na mnie) drugi mechanik mówi, że pompa wody, wujek mówi, że to nic takie i mam jeździć.

Może wy mi doradzicie gdzie się podziały te dwa zbiorniki płynu chlodniczego w ciągu tygodnia?

https://forum.opel24.com/topic/66122-astra-h-uszczelka-pod-g%C5%82owic%C4%85/

Posłuchaj wujka i jeździj, masz pewnie gdzieś mały wyciek tylko jeszcze go nie zlokalizowałeś.

Jeśli masz wątpliwości co do uszczelki pod głowica to sprawdź np w ASO płyn na zawartość spalin.

Jeśli chcesz coś wymieniać to ewentualnie korek zbiornika płynu.

Pamiętaj o częstej kontroli poziomu płynu.

https://forum.opel24.com/topic/66122-astra-h-uszczelka-pod-g%C5%82owic%C4%85/#findComment-525207