Gość ispw Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Witam. Posiadam w mojej Merivie system 4 głośników. Co mnie bardzo zdziwiło wszystkie w przedniej części. Chciałbym zamontować 2 dodatkowe głośniki z tyłu. Z uwagi na to iż nie jestem specjalnie melomanem, a jedynie chodzi mi o nagłośnienie dla pasażerów, optymalnym miejscem wydają się otwory w drzwiach tylnych. I tu kilka pytań. 1. Jak w sposób jak najmniej inwazyjny dostać się do tych "oryginalnych" kratek w tylnych drzwiach. Czy należy demontować tapicerkę, albo jest jakiś sposób by je otworzyć. 2. Jak już tam się dostanę czy można oczekiwać tam wyprowadzonych przewodów głośnikowych? 3. I o ile przerobimy te 2 wcześniejsze punkt, to czy podłączone tam głośniki będą pracowały. Posiadam radio cd300 i w opcjach, balans można regulować L-P. Brak tam jest opcji przód - tył. Może te głośniki będą działały w parze z przednimi w drzwiach. A może z chwilą ich podłączenia dojdzie taka opcja w menu (być może trzeba ja aktywować w ASO). Bardzo proszę o wskazówki.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67277-dodatkowe-g%C5%82o%C5%9Bniki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bobeusz2011 Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Te radio to CD30 czy CD300? W sumie to bez znaczenia bo obydwa maja opcje przod tyl. Zobacz instrukcje radia, zanim zaczniesz rozbierac auto, bo mozliwe ze sa tam glosniki. Chociaz roznie bywa. Ja osobiscie glosniki z tylu mam wyciszone. (Przepraszam, ze bez Polskich znakow napisalem post)   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67277-dodatkowe-g%C5%82o%C5%9Bniki/#findComment-536217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ispw Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Radio CD 300. Instrukcję wydaje mi się że przejrzałem, ale z uwagi na jej uniwersalny charakter (opisane wszystkie modele)- mogłem coś przeoczyć. O głośnikach wiem tylko namacalnie. W wyniku rozkodowania vin dowiedziałem się że mam 4 głośniki, które bez większego problemu można zlokalizować. Te kratki w drzwiach tylnych są po prostu ciche. W menu radia jest regulacja "środka"- sprowadza się to do tego że efekt stereo jest słyszany bardziej po bokach, czy ewentualnie w środku (swoją drogą to taka dziwna i chyba zbędna funkcja gdyż jak pisałem raczej melomanem nie jestem).   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67277-dodatkowe-g%C5%82o%C5%9Bniki/#findComment-536261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość witold07 Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Witam, I co z dodatkowymi głośnikami? Udało się? Mam taki sam pomysł na głośniki.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67277-dodatkowe-g%C5%82o%C5%9Bniki/#findComment-573836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agaj0 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Witam Z tym samym zapytaniem czy można podłączyć głośniki z tyłu   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67277-dodatkowe-g%C5%82o%C5%9Bniki/#findComment-578586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agaj0 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Witam. Jeszcze raz z pytaniem Posiadam w mojej Merivie system 4 głośników. Chciałbym zamontować 2 dodatkowe głośniki z tyłu.W drzwiach tylnych są puste miejsca Proszę o informację czy jest możliwośc zamontowania do radia CD300 tych głosników z tyłu? czy są tam przewody? czy powyzsze radio będzie pracować prawidłowo.W chwili obecnej nie ma regulacji przód tył Jezeli jest taka mozliwośc to jak rozebrać poszycie bez uszkodzenia Proszę o info   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67277-dodatkowe-g%C5%82o%C5%9Bniki/#findComment-581281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość speedek Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Jezeli jest taka mozliwośc to jak rozebrać poszycie bez uszkodzenia Proszę o info Edit: Zauważyłem dopiero teraz, że masz Merivę B, ale pewnie sposób postępowania przy demontażu jest podobny. Każde drzwi niemal rozbiera się w analogiczny sposób, niezależnie od auta. Demontujesz trójkąt przy szybie - jest na 2 albo 3 spinkach. Demontujesz korbkę o ile takową masz, u mnie nie ma, są elektryczne szyby z tyłu. Podważasz płaskim wkrętakiem element wokół klamki - jest na zatrzaskach pod nim masz wkręt na Torx 20 Demontujesz zaślepkę w okolicy uchwytu - pod nim masz wkręt. Na dole boczku masz także wkręt. Wystarczy teraz pociągnąć dość zdecydowanie i puszczą spinki tapicerki. Wcześniej zaopatrz się w kilka spinek, bo pewnie ze 2-3 ulegną zniszczeniu. Kosz to jakieś 1-2 zł za sztukę na alledrogo Co do instalacji, to u mnie w drzwiach tylnych są głośniki, ale je odłączyłem. Do poprawnego ustawienia sceny w aucie wystarczy dobrze zrobiony i zasilony przód. Tył tylko wprowadza niepotrzebne zamieszanie. Lepiej swoją energię skieruj w stronę wygłuszenia przednich drzwi i nawet to co masz w serii potrafi zagrać zupełnie w innym wymiarze. Gdy zdecydujesz się na zmianę głośników to po wygłuszeniu i dodaniu dystansów pod nowe głośniki nawet prosty zestaw odseparowany zagra dużo lepiej niż seria. ów. Gdy pozostaniesz przy swoim pomyśle dodania głośników do tylnych drzwi, to zamontuj tam jakieś głośniki współosiowe. Jak zamontujesz woofery, to pasażerowie będą mieli mocno zbasowione środowisko, ale niekoniecznie będzie to dobry bas. Generalnie odpuść sobie tył i zrób porządny przód a i Ty jak i pasażerowie będziecie z tego bardziej zadowoleni niż gdy zamontujesz coś z tyłu. Pozdrawiam Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez speedek   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67277-dodatkowe-g%C5%82o%C5%9Bniki/#findComment-582130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agaj0 Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Edit: Zauważyłem dopiero teraz, że masz Merivę B, ale pewnie sposób postępowania przy demontażu jest podobny. Każde drzwi niemal rozbiera się w analogiczny sposób, niezależnie od auta. Demontujesz trójkąt przy szybie - jest na 2 albo 3 spinkach. Demontujesz korbkę o ile takową masz, u mnie nie ma, są elektryczne szyby z tyłu. Podważasz płaskim wkrętakiem element wokół klamki - jest na zatrzaskach pod nim masz wkręt na Torx 20 Demontujesz zaślepkę w okolicy uchwytu - pod nim masz wkręt. Na dole boczku masz także wkręt. Wystarczy teraz pociągnąć dość zdecydowanie i puszczą spinki tapicerki. Wcześniej zaopatrz się w kilka spinek, bo pewnie ze 2-3 ulegną zniszczeniu. Kosz to jakieś 1-2 zł za sztukę na alledrogo Co do instalacji, to u mnie w drzwiach tylnych są głośniki, ale je odłączyłem. Do poprawnego ustawienia sceny w aucie wystarczy dobrze zrobiony i zasilony przód. Tył tylko wprowadza niepotrzebne zamieszanie. Lepiej swoją energię skieruj w stronę wygłuszenia przednich drzwi i nawet to co masz w serii potrafi zagrać zupełnie w innym wymiarze. Gdy zdecydujesz się na zmianę głośników to po wygłuszeniu i dodaniu dystansów pod nowe głośniki nawet prosty zestaw odseparowany zagra dużo lepiej niż seria. ów. Gdy pozostaniesz przy swoim pomyśle dodania głośników do tylnych drzwi, to zamontuj tam jakieś głośniki współosiowe. Jak zamontujesz woofery, to pasażerowie będą mieli mocno zbasowione środowisko, ale niekoniecznie będzie to dobry bas. Generalnie odpuść sobie tył i zrób porządny przód a i Ty jak i pasażerowie będziecie z tego bardziej zadowoleni niż gdy zamontujesz coś z tyłu. Pozdrawiam Edit: Zauważyłem dopiero teraz, że masz Merivę B, ale pewnie sposób postępowania przy demontażu jest podobny. Każde drzwi niemal rozbiera się w analogiczny sposób, niezależnie od auta. Demontujesz trójkąt przy szybie - jest na 2 albo 3 spinkach. Demontujesz korbkę o ile takową masz, u mnie nie ma, są elektryczne szyby z tyłu. Podważasz płaskim wkrętakiem element wokół klamki - jest na zatrzaskach pod nim masz wkręt na Torx 20 Demontujesz zaślepkę w okolicy uchwytu - pod nim masz wkręt. Na dole boczku masz także wkręt. Wystarczy teraz pociągnąć dość zdecydowanie i puszczą spinki tapicerki. Wcześniej zaopatrz się w kilka spinek, bo pewnie ze 2-3 ulegną zniszczeniu. Kosz to jakieś 1-2 zł za sztukę na alledrogo Co do instalacji, to u mnie w drzwiach tylnych są głośniki, ale je odłączyłem. Do poprawnego ustawienia sceny w aucie wystarczy dobrze zrobiony i zasilony przód. Tył tylko wprowadza niepotrzebne zamieszanie. Lepiej swoją energię skieruj w stronę wygłuszenia przednich drzwi i nawet to co masz w serii potrafi zagrać zupełnie w innym wymiarze. Gdy zdecydujesz się na zmianę głośników to po wygłuszeniu i dodaniu dystansów pod nowe głośniki nawet prosty zestaw odseparowany zagra dużo lepiej niż seria. ów. Gdy pozostaniesz przy swoim pomyśle dodania głośników do tylnych drzwi, to zamontuj tam jakieś głośniki współosiowe. Jak zamontujesz woofery, to pasażerowie będą mieli mocno zbasowione środowisko, ale niekoniecznie będzie to dobry bas. Generalnie odpuść sobie tył i zrób porządny przód a i Ty jak i pasażerowie będziecie z tego bardziej zadowoleni niż gdy zamontujesz coś z tyłu. Pozdrawiam Dzięki za poswięcony czas i szczegółową informacje Zrobie tak jak napisałeś nie bede montował głosników z tyłu pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67277-dodatkowe-g%C5%82o%C5%9Bniki/#findComment-582241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość juri1981 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Witam. A czy wie moze ktoś jaka ma być średnica głośników z tyłu? Czy są takie same jak z przodu? Chodzi mi o merive b Edytowane 14 Stycznia 2016 przez juri1981   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67277-dodatkowe-g%C5%82o%C5%9Bniki/#findComment-619368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość diablo113 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Witam, rodzice zakupili używaną merive b z radiem cd300, nie ma tam głośników z tyłu. Zamontowalem tam głośniki tylko gdzie je podlaczyc, do jakich przewodów? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67277-dodatkowe-g%C5%82o%C5%9Bniki/#findComment-656360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi