Skocz do zawartości

Brak świecenia Kontrolki świec żarowych Astra h 2007

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas rozruchu brak świecenia kontrolki świec żarowych (spirali) i ciężki rozruch silnika. Ogólnie ciężko pali trzeba naprawdę długo kręcić aby uruchomić silnik.

Wymieniono:
Czujnik położenia wału

Nowy akumulator

Co może być przyczyną tych objawów?

https://forum.opel24.com/topic/69191-brak-%C5%9Bwiecenia-kontrolki-%C5%9Bwiec-%C5%BCarowych-astra-h-2007/

zmierz miernikiem czy wogóle sygnał grzania świec pojawia się na swiecach. Kontrolka "spiralka" i jej świecenie nie równe jest grzaniu świec. Przy temp bliskiej 0-10'C grzeją one około 30 sekund po odpaleniu silnika i dalej jeszcze są podgrzewane impulsowo aż silnik osiągnie temp ok 25'C. Do sprawdzenia też same świece oraz ukłąd paliwowy czy się nie zapowietrza.

@ Beny72 co masz na myśli rozrusznik? (szczotki czy nie są zaśniedziałe bądź do wymiany? czy może coś innego)[mógł byś podać link do tego tematu z tym rozrusznikiem bo nie mogę znaleźć ] z Góry dzięki

@ popencjusz Dzięki zmierzę czy dochodzi sygnał, a może być np problem z czujnikiem temperatury ?

może być wina czujnika lub samego softu ale raczej bym stawiał tą diagnozę na końcu. Błedy jakieś odczytałeś?

Dobrze po sprawdzam i napisze jak to wyszło wszystko :-)

Jak pojechałem do silnik był ciepły i żadnych błędów nie było został sprawdzony cały układ paliwowy i jest w porządku pompa paliwowa jest dobra. Świece żarowe na ciepłym silniku były ok(ale problem zapalania jest na zimnym) więc jutro z samego rana na zimnym silniku jeszcze raz zostaną sprawdzone świece żarowe. Jak będzie wszystko ok to mechanik zabierze się za tuleje w rozruszniku

Wszystko zostało sprawdzone na zimnym silniku i jest ok. Ale jest błąd w komputerze z czujnika położenia wału rozrządu wynikający z błędnie z czytanych danych, po odłączeniu czujnika samochód pali od reki. (Czujnik nowy nie dawno wymieniony). Co może być przyczyną tego ?

Edytowane przez mateusz1

Tak. Czujnik położenia wałka rozrządu powoduję tego typu problemy. Może to jakiś zamiennik lub używka? Reklamuj.

Tak będzie reklamowany, a kiedyś czytałem że takie problemu mogą być poprzez problem z kołem wałka rozrządu np ze ma jakieś luzy bądź coś innego. Dziś zostanie wymieniony czujnik na nowy.