Gość Chaber Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Kolego tu jest instalacja I generacji, i problem z zapłonem. Kolego nie znasz się na gazie uzupełnij wiedzę.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mk5 Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Chaber nie istotne czy lpg 1czy 2-iej gen, tu jest problem z zapłonem lub jakims problemem z nim zwiazanym.No chyba ze kompresja poszła, ale to raczej mało realne.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgrzegorz Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Oki kol. Chaber może się mylę może nie, nie ważne (nie wiem co kolega ma zamontowane). Ważne jeśli masz jeszcze jakiś inny pomysł to go podaj. podejrzewam że to jest w tej chwili ważniejsze pomóc koledze Yamacha a nie kłócić się o szczegóły.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chaber Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Za mało pozostalych informacji żeby diagnozować. Tak jak pisałem trzeba sprawdzić komputerem żeby wyeliminować elektrykę. To ze paliwo od pompy jest to nie znaczy ze wtryskiwacz działa. Dlatego przydatna byla by tutaj proba odpalania tylko na gazie. Pytanie kolejne to czy iskra prawidlowa i kolejnosc zaplonu. Dalej to diagnozowanie stanu silnika oraz układu wydechowego w szczególności katalizatora. Na pewno podaje konkretniesze informacje niz problem z zaplonem Edytowane 17 Lutego 2015 przez Chaber   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgrzegorz Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Yamacha jak nie zapalił na samostarcie to spróbuj podmienić układ zapłonowy, Czy masz coś takiego - Odkręcić jeszcze raz świece (można założyć inne, nowe) żeby paliwo odparowało z cylindrów, przełożyć ten moduł i spróbować odpalić. Może ten znajomy mechanik ma taki podobny moduł (chodzi tylko o sprawdzenie czy faktycznie w nim jest problem),   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Yamaha95 Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Yamacha jak nie zapalił na samostarcie to spróbuj podmienić układ zapłonowy, Czy masz coś takiego -cew.jpg Odkręcić jeszcze raz świece (można założyć inne, nowe) żeby paliwo odparowało z cylindrów, przełożyć ten moduł i spróbować odpalić. Może ten znajomy mechanik ma taki podobny moduł (chodzi tylko o sprawdzenie czy faktycznie w nim jest problem), Mam dokładnie taki moduł świece przekładałem mam i totalnie nowe i stare te co wcześniej chodziła i nic to sprawdziłem jako pierwsze. W sobote wpada kumpel zawodowy mechanik od wszelakich pojazdów i on to luknie.... Za mało pozostalych informacji żeby diagnozować. Tak jak pisałem trzeba sprawdzić komputerem żeby wyeliminować elektrykę. To ze paliwo od pompy jest to nie znaczy ze wtryskiwacz działa. Dlatego przydatna byla by tutaj proba odpalania tylko na gazie. Pytanie kolejne to czy iskra prawidlowa i kolejnosc zaplonu. Dalej to diagnozowanie stanu silnika oraz układu wydechowego w szczególności katalizatora. Na pewno podaje konkretniesze informacje niz problem z zaplonem Witam dzięki za zaiteresowanie tematem. Wtryskiwacz działa otwierałem pokrywe mono wtrysku i paliwo jest rozpyalne. Kolejność zapłonu przewody poprowadzone są prawidłowo. Co do katalizatora heheh od momrntu zakupu jest on obecny ale wypruty do cna przypuszczam że zawartość ktoś dawno temu sprzedał. Samochód diagnozowałem poprzez zwarcie gniaz opisywałem wcześniej... Do komputera brak dostępu.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgrzegorz Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Jeszcze jedna myśl, czy coś nie robi czasem przełącznik benzyna - LPG, przy próbie zapalenia poruszaj tym przełącznikiem.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Yamaha95 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Witam ponownie tak jak wspominałem w sobotę miał mnie odwiedzić mechanik profesjonalista.... Tak się właśnie stało przybył razem z kumplem z pracy jako wsparcie merytoryczne. Wpadł do mnie już lekko zrobiony a więc doprawiliśmy jeszcze po Amstelku by rozjaśnić umysły. Szybko nakreśliłem co już jest sprawdzone i na sucho bez oglądania padła diagnoza "zapłon jest w złym momencie".... Od słów płynnie ja i dwóch speców ruszyliśmy do maszyny, macha w gorę krótkie kręcenie, dwa papierosy chwila zastanowienia i padają słowa to rozrząd przeskoczył. Szybkie ściągnięciu filtra powietrza, obudowy, uwolnienie paska.. Cofając samochód na 2 biegu chłopaki ustawili rozrząd i nastąpiła chwila prawdy KORSARZ ZAPALIŁ JAK DZIECKO OD STRZAŁU!!!!!!!!! Do całej naprawy potrzebny był klucz 10 i 2 wkrętaki cała robota trwała może 15 minut. Osobiście byłem zaskoczony ze poszło tak sprawnie. By do tego doszło wykończyłem 2 aku, naczytałem się mniej bądź bardziej trafnych porad, ściągałem i pytałem się różnych ludzi także mechaników i każdy rozkładał ręce a tylko jedna osoba okazała się trafnie ocenić sytuacje i sprawnie przywrócić małej 20 letniej żabce życie.... Dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem a szczególnie Tobie Kamil jesteś wielki człowieku !!! Ps.W ramach wyjaśnienia i zamknięcia wątku napraw. Wcześniej sam z innym kumplem (co także znaczy o skali i zaangażowaniu innych osó weryfikowaliśmy ustawienie rozrządu znaki pokrywały się widziałem to dokładnie znaki na górnym i dolnym kole pasowym były prawidłowo. Jak się to stało że jednak był niewłaściwie o 1 ząbek ?? Trudno jest mi to wyjaśnić. Zamykam temat i liczę na to że moje perypetie nakierują kogoś z podobnym problemem do uruchomienia maszyny.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Muminek1177 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 To nie mógł być przeskok o jeden ząbek, bo przy takiej usterce silnik pracuje, przynajmniej u mnie.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi