Skocz do zawartości

Dobór instalacji i kosztorys instalacji LPG do sintry x22xe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Sintrolotu.Wszystko w nim porobiłem i mechanicznie/blacharsko jest na 5+ : SMILE :

Silnik ma oryginalne 172kkm przebiegu,działa jak należy inie katowany.

Wstępnie przy mojej kilometrówce liczyłem:

-przy cenie instalacji 3000zł (kumpel tyle wydał za lpg w identycznym modelu sintry)

-kosztach dodatkowych przeglądów,filtrów i benzynki na rozruch...

montaż instalacji w zamortyzuje się po 3 latach.

Stąd pytanie... Czy może są tańsze instalacje,które spokojnie można zamontować w tym aucie.Silnik x22xe 141km

Generalnie wolałbym wsiadać do sintrolotu zawsze kiedy mam ochotę (tak jak w poprzednim aucie na lpg) a nie tylko do pracy patrząc na wskazówkę od stanu ilości benzynki w baku...

2 pytanie jest odnośnie rodzaju instalacji która by to była generacja itd...

Pozdrawiam ze słonecznego Gdańska : SMILE :

edit.No i ten kolega właśnie powiedział,że trzeba uważać bo nie każda instalacja nadaję się do oplowskiego "ecotec'a".

Edytowane przez Migel

https://forum.opel24.com/topic/72377-dob%C3%B3r-instalacji-i-kosztorys-instalacji-lpg-do-sintry-x22xe/

Migel ogólnie instalacje z sekwencyjnym wtryskiem gazu, do wyboru masz kilka ale najlepiej wybrać się do gazownika i jego popytać (zakład który ktoś poleci i który później będzie ją serwisował) Moja (choć nie z najwyższej półki), spalanie LPG na poziomie 12-14 litrów lpg. Jest na niej zrobione co najmniej 60tkm - tyle ja zrobiłem ile wcześniej nie wiem takie autko już kupiłem. zbiornik zamiast koła 55l, wtryski jakieś valteki, sterownik STAG .parownik (nie pamiętam ale gdzieś opisałem).

Napisałeś:

"

Witam. :papa:

:spoko: Ja kupiłem Sintre z zamontowaną instalacją STAG-4 i zbiornikiem 55l. Ale wcześniej interesowałem się możliwościami montażu różnych zbiorników w tym modelu, znajomy gazownik poinformował mnie że taki właśnie zbiornik najlepiej pasuje. Butla jest niewidoczna, a Sintra ma mały prześwit, dlatego taka butla. W moim aucie gaz jest montowany w 2009r, z tego co wiem podobne wymiary ma jakiś nowoczesny zbiornik o pojemności ok 65l. Pozdrawiam RG. :beer: "

Gdzieś opisałem wszystko bo miałem papiery do wglądu - dzisiaj są prawie 400km. Ogólnie moja instalacja jest że tak powiem zpier... - słowa gazownika do którego zawożę swoje autko ito jest wszystko co można z niej wyciągnąć (żeby jakoś jechała i była w miarę oszczędna i bezawaryjna)

Wysłałem mailowo konkretne zapytanie do 2 firm z dobrą opinią w GD. o wycenę i rodzaj instalacji.Może by się udało przed urlopem to zrobić.

Byłem dziś u znajomego kolegi z pracy co ma sintrę.Ten znajomy ze wspólnikiem zakłada LPG.Obejrzeli sintrolot i padła oferta:

LPGTECH 324

wtryskiwacze lpgtech dragon

reduktor KME silver do 220KM

Jakaś więksiejsza butla 60L chyba (pełna)

Przewody z tworzywa by nie korodowały jak miedź

Wlew pod klapką.

Cena 2600zł

Czas ogarnięcia 24h.

Podobno zestaw na wypasie. :)

Zestaw OK. Można dać Barracudy zamiast Dragonów i KME TUR. Tech 224 w zupełności wystarczy do tak starego silnika.

Kwestia tylko,czy będzie to znacząca różnica w cenie.I czy te podzespoły są tak dobrej jakości,bo dla 200zł nie chciałbym potem jeździć na jakieś zbędne naprawy i tracić oprócz kasy nerwy. ;)