Skocz do zawartości

ECN 111505 za wysokie napięcie w obwodzie czujnika temperatury cieczy chłodzącej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu podczas jazdy pojawia mi się "auto z kluczykiem" Metodą gaz-hamulec wychodzi błąd ECN 111505. Z moich ustaleń błąd ten to: P1115 - za wysokie napięcie w obwodzie czujnika temperatury cieczy chłodzącej. Dodam, że nie ma reguły występowania błędu. Raz pojawia się po 15 min, raz po 5min, a raz się nie pojawia wcale. Czasami znika po kilku sekundach, czasami dopiero po wyłączeniu silnika.

Dane samochodu:

VIN: W0L0AHL3582077079
Model: Astra h
Data produkcji: 2007-11-24
Silnik: Z16XE1
Nr silnika: 20LC1477
Nr seryjny: 077079
Wymieniłem ten czujnik na nowy (wkręcany w termostat), zalałem cały układ nowym płynem chłodniczym, a błąd jak wyskakiwał tak wyskakuje. Czy jest jeszcze jakiś inny czujnik temperatury cieczy (nie mam zegara dot. temperatury silnika, więc chyba jest tylko ten co wymieniłem, a może się mylę). Bardzo proszę o pomoc w temacie bo choć samochód działa normalnie to szlag mnie trafia z tą żółtą kontrolką.
P.S. Dodam jeszcze, że po wejściu do trybu diagnostycznego temperatura cieczy jest pokazywana normalne - rośnie wraz z nagrzaniem itp itd.
Gdzieś na angielskim forum znalazłem poradę ale dot. zafiry by przedłużyć przewody idące do czujnika, bo są zbyt naciągnięte (fakt, że są na styk i u mnie), ale opisywali to do czujnika znajdującego się przy chłodnicy - którego ja CHYBA nie posiadam.
Edytowane przez renard78

• 2 tygodnie później...

A w którym miejscu na chłodnicy znajduje się ten czujnik (patrząc na chłodnice od góry)? bo nie mogę tego zlokalizować

Witam

Sprawa rozwiązana. Dziękuję za podpowiedzi.

Rzeczywiście jest też drugi czujnik temperatury cieczy w chłodnicy (taki sam jak w termostacie). Dostęp do niego jest bezproblemowy tylko z podnośnika. Wymieniłem na ten stary z termostatu i wszystko pięknie działa - tzn nie działa świecąca kontrolka :)

Jeszcze raz dziękuję

Pozdrawiam