Skocz do zawartości

Maź na bagnecie

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też w dwóch autach i zero masełka.Nawet nalotu nie ma.

W Merivie zaraz po kupieniu miałem na bagnecie.Przy drugiej wymianie oleju zrobiłem wymianę z płukanką.Jest czyściutko.

Edytowane przez adam1954

https://forum.opel24.com/topic/74711-ma%C5%BA-na-bagnecie/page/3/#findComment-629044

• Odpowiedzi 23
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość MaciekMaciek

Płukanka nie powoduje żadnych szkód, a jeśli wymycie nagaru rozszczelni silnik to cóż - skoro w kupie trzymał go tylko syf po starym oleju to tym bardziej remont zbliżał się nieuchronnie :-). Polecam engine flush od Liqui Moly, ta z Motula jest taka sobie a płukanki od STP i podobnych marek dostępnych na stacjach to zabawki.

LM ma również dostępną płukankę w wersji pro, ale nigdy nie korzystałem (ta dla amatorów wlewana jest na 5 czy 10 minut na rozgrzanym silniku, na tej pro jeździ się jakieś 500 km), bo mam obawy, że rozpuszcza wszystko co napotyka na drodze. Łącznie z silnikiem :-D.

Edytowane przez MaciekMaciek

https://forum.opel24.com/topic/74711-ma%C5%BA-na-bagnecie/page/3/#findComment-629448

• 1 miesiąc temu...
Gość mimipk

Jeśli to komuś może pomóc to dopiszę swoją przygodę z mazią na bagnecie. 3 lata jeździłem Audi 80 i w końcu zimową porą wpadłem na pomysł wymiany oleju. Zalałem Lotos i wymieniłem filter. jeździłem jeszcze na zakupy świąteczne i potem auto stało w garażu prawie tydzień. Po czym wsiadam i usiłując odpalić zażynam akumulator. Sprawdzając poziom oleju zauważyłem szarą maź na bagnecie.

Ostatnią czynnością było tankowanie paliwa, więc zwaliłem wine na stację benzynową. Ponieważ problem nie znikał dopytałem i poradzili, że to olej. Jeżdziłem 10-15 km dziennie. Kazali przejechać jednym tchem 200-250. No to dawaj na wycieczkę.

Pomogło. Znajomy tłumaczył, że te moje kilometry nie wystarczą, bo sam fakt nagrzania silnika nie oznacza, że woda odparuje, bo jest zmieszana z olejem i potrzebuje więcej czasu. Poza tym w okresie zimowym jak zgasimy gorący silnik to do rana zassa nową wodę, która wykropli się w oleju. Nie wiem ile w tym prawdy ale skoro pomogło to myślę że coś racji koleś miał.

https://forum.opel24.com/topic/74711-ma%C5%BA-na-bagnecie/page/3/#findComment-634104