Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kacperku nie chcąc nikomu ubliżać to to jest szajs.
Poczytałem trochę już wcześniej nt właśnie pewnych firm robiących zamienniki i troszkę mi się oczka otworzyły. A te łożyska to możliwe że nawet 10tkm w polskich warunkach nie zrobią, choć też mogę się mylić...

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/7638-g%C3%B3rne-mocowanie-amortyzatora-sintra-prz%C3%B3d/page/4/#findComment-494264

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja łożysko kupiłem chyba z podanego linku i przez 1,5 roku bezproblemowo :-)

Wcześniej miałem wymieniane w warsztacie górne mocowania - ale producenta nie znam.

Ja wybrał bym najtańszą ofertę. (tak zrobiłem pół roku temu z piastami "no name" i też nie mam problemu)

https://forum.opel24.com/topic/7638-g%C3%B3rne-mocowanie-amortyzatora-sintra-prz%C3%B3d/page/4/#findComment-494325

• 4 lata później...

1. Wymieniłem ostatnio kompletne mocowania mcpersonów górne w mojej sintrze i pojawił się problem, a mianowicie autko ucieka do prawej krawędzi w trakcie jazdy. Byłem na warsztacie, sprawdzili geometrie i wyszło że kąty są za duże. Mechanik kazał mi tak wyregulować koła na śrubach zwrotnica-kolumna, żeby od góry "wyciągnąć" je trochę do zewnątrz, a od dołu" wsunąć do auta. Problem w tym że jak wiadomo sintry nie mają tam regulacji. Wyjąłem jeszcze raz wszystko, rozebrałem na części pierwsze dokładnie sprawdzając położenie sprężyny, łożyska, gum itd. zmontowałem i dalej ściąga. Może ktoś się z tym problemem już spotkał, bo ponoć dopóki tych kątów nie ustawie to nikt mi nie zrobi zbieżności itp. 

2. Czy wiecie jaka jest różnica przy ustawianiu geometrii między sintrą z pneumatycznym zawieszeniem, a bez. Mechanik miał dwie opcje w komputerze i pytał jaka wersja sintry żeby wybrać ustawienie?

Edytowane przez stuartus

https://forum.opel24.com/topic/7638-g%C3%B3rne-mocowanie-amortyzatora-sintra-prz%C3%B3d/page/4/#findComment-693534

• 1 rok później...
W dniu 9.06.2018 o 17:24, stuartus napisał:

1. Wymieniłem ostatnio kompletne mocowania mcpersonów górne w mojej sintrze i pojawił się problem, a mianowicie autko ucieka do prawej krawędzi w trakcie jazdy. Byłem na warsztacie, sprawdzili geometrie i wyszło że kąty są za duże. Mechanik kazał mi tak wyregulować koła na śrubach zwrotnica-kolumna, żeby od góry "wyciągnąć" je trochę do zewnątrz, a od dołu" wsunąć do auta. Problem w tym że jak wiadomo sintry nie mają tam regulacji. Wyjąłem jeszcze raz wszystko, rozebrałem na części pierwsze dokładnie sprawdzając położenie sprężyny, łożyska, gum itd. zmontowałem i dalej ściąga. Może ktoś się z tym problemem już spotkał, bo ponoć dopóki tych kątów nie ustawie to nikt mi nie zrobi zbieżności itp. 

2. Czy wiecie jaka jest różnica przy ustawianiu geometrii między sintrą z pneumatycznym zawieszeniem, a bez. Mechanik miał dwie opcje w komputerze i pytał jaka wersja sintry żeby wybrać ustawienie?

aby zmienić kąt pochylenia, to w otworach amortyzatora robisz eliptyczne otwory, rozpiłowujesz w stronę w którą potrzeba

co do wyboru ustawień to chyba wiesz jakie masz z tyłu zawieszenie, pompowane amory lub nie

Edytowane przez robert514

https://forum.opel24.com/topic/7638-g%C3%B3rne-mocowanie-amortyzatora-sintra-prz%C3%B3d/page/4/#findComment-708881