Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość websterpl1

Witam wszystkich,

Sytuacja ma miejsce w Corsie D 1.3 cdti 75 km.

Po ściągnięciu pokrywy ukazuje się taki oto widok:

5oGSYUn.jpg

Po ściągnięciu opaski kanału dolotowego, dolot powietrza przed turbiną cały w oleju. Podobnie jest na dole przy zderzaku na wylocie z intercoolera, cały w mieszance oleju i piachu.

Sciągnąłem obejmę i w środku wygląda tak:

TCZeHjn.jpg

Natomiast ściągając przewodzik od odmy który połączony jest z kanałem dolotowym, wygląda tak:

ikvT482.jpg

Przewód:

pmWSlAm.jpg

Mechanik widząc takie coś, bez zaglądania w przewody (czyli widząc widok z pierwszego zdjęcia) uznał, że turbo jest do wymiany. Dziwi mnie to ponieważ auto ma przejechane 111 000 km, które są prawdziwe na 100%, turbinka pięknie wkręca się na obroty, nie hałasuje, nie stuka - jednym słowem nie daje żadnych niepokojących objawów.

Pytanie brzmi:

Skąd może przedostawać się olej - czy winna jest turbosprężarka? czy winna jest tzw. odma, która przepuszcza olej przewodem powietrza, który też jest tu na zdjęciach? Spotkał się ktoś z was z czymś takim?

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/77516-13-cti-75-km-olej-w-kanale-dolotowym-powietrza-do-turbospr%C4%99%C5%BCarki/

I jedno i drugie może być przyczyną tego stanu rzeczy.

Ile oleju ubywa z silnika?

wez np jakas butelke mala i wloz tego weza od odmy zaklej tasma tylka nie szczelnie na 100% a dziore w ssacym zaklej czyms szczelnie bo bleda przeplywomierza wywali . i tak pojezdzij i zobaczysz czy sie olej zbiera z odmy

domowy patent na "oil catch tank"

• 2 tygodnie później...
Gość CrucialDamisss

U mnie wygląda to niestety podobnie :/

Olej lany na 3/4 miarki przy wymianie co 10kkm ubywa na jakieś 1/2 miarki więc raczej norma.

Niestety jest to odma a nie turbo bo olej znajduje się już w rurze przed turbo a nie tylko za, i teraz pytanie czy może odma jako ten element jest uszkodzony i puszcza w dolot:

7ffca9b3d770bd28m.jpgb747a717928f5dcam.jpg

Czy raczej nie możliwe?

Ew trzeba będzie kupic OCT i zamontować aby wyłapywał ten olej.