Gość Przemek051195 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Witam.Mam dość dziwny problem ze swoją Astrą III Z18XER + LPG, 2006r przebieg ok 80 tys.Od pewnego czasu zauważyłem że przy odpalaniu zminego silnika przez ok 1-2 sek słychać dość wyraźny klekot i na chwile mignie kontrolka ciśnienia oleju, niby to nie przeszkadza aż tak mocno, no ale trochę się martwię o silnikDruga sprawa to przy ruszaniu często na pierwszym / drugim biegu silnik szarpie, dławi się a potem jest ok. Dzisiaj miałem taki przypadek, że przy powrocie do domu z pracy przy pierwszych metrach rozpędziłem się do 20 km/h a potem nic a nic nie reagował na pedał gazu (tylko buczał głośniej, tak jakby przepustnica się otwierała a paliwa brakło), po wciśnięciu sprzęgła nie zgasł, lecz po 10 sek na biegu jałowym wszystko wróciło do normy i mogłem jechać dalej bez problemu. W nocy zrobiłem trasę ok 250 km ale wątpię żeby to miało na to wpływ.Trzecia sprawa to bardzo głośne buczenie od 3 do 5 tys obr, czy to na luzie czy na ostatnim biegu, bez różnicy. Na autostradzie aż glowa boli z tego hałasu. Oglądałem cały ukł wydechowy z zewnątrz i nic niepokojącego nie widać, czy to przedmuchów, pęknięć rdzy itd. Buczenie tak jakby w przedniej części pojazdu.Samochód ma ok 6k km temu założoną instalację STAG, ale problem był zanim się przełączył na gaz.Miesiąc temu wymieniane świece + olej + filtry.Żadnego błędu, CE nie ma, silnik jest dynamiczny, nie kopci, świece w normie, żadnego osadu na nich.Ktoś jakieś ma pomysły? Samochód mam dopiero 4-5 miesięcy, codziennie robię krótkie trasy (6-7 km w jedną str) ale czasem na weekend gdzieś dalej jadę.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/77617-po-odpaleniu-stuki-i-szarpie-buczenie-przy-3k-rpm/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1954 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Wyłącz LPG i pojeździj na samej Pb   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/77617-po-odpaleniu-stuki-i-szarpie-buczenie-przy-3k-rpm/#findComment-646306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwany Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Jeśli chodzi o buczenie (o ile nie pochodzi z rury wydechowej, łącznika elastycznego) to moze pochodzić z kolektora dolotowego, a konkretnie od nie do końca otwartych klap wirowych. Buczenie pojawia się pewnie przy większym obciążeniu silnika. Jeśli masz klimę to jak ją włączysz buczenie pojawi się przy niższych obrotach silnika niż przy wyłączonej klimie. Może siłownik od klap wirowych jest do wymiany?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/77617-po-odpaleniu-stuki-i-szarpie-buczenie-przy-3k-rpm/#findComment-647224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi