Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Odświeżę, bo i u mnie pewien problem z kontrolką autka z kluczykiem.

Diesel, 1.7 z 2003r.

Co jakiś czas- zwykle gdy przez kilkanaście minut utrzymuję wyższą stałą prędkość- zapala się ta właśnie kontrolka. Najczęściej gaśnie samorzutnie, czasami świeci do czasu zgaszenia silnika, po odpaleniu jej nie ma.

Przy włączeniu zapłonu kontrolka pojawia się i gaśnie dopiero przy włączeniu silnika, więc coś nie tak.

Wypedałowałem błąd metodą nożną- jeżeli dobrze odczytałem to wyszło 0335, prawdopodobnie więc chodzi o "nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego". Dodam, że żadnych zmian w pracy silnika nie widzę.

Szukałem w sieci informacji na ten temat, podobno winny może być albo sam czujnik, albo przewody do niego.

Miał ktoś może podobny problem w korsiaku?

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

W dniu 22.06.2018 o 18:25, Tomaszzz napisał:

Szukałem w sieci informacji na ten temat, podobno winny może być albo sam czujnik, albo przewody do niego.

Rozwiń  

Doszukałeś się już więc do dzieła.

Miernik do ręki i rób pomiary .

Są filmiki jak go mierzyć.

Są porady na forum też.

• 2 miesiące temu...

Cześć, mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Około dwa miesiące temu podczas jazdy corsa C 1.7 dti sama mi zgasła. Problemem okazał się sterownik pompy. Sterownik został naprawiony, jednak od tego momentu pojawia mi się kontrolka samochodu z kluczem. Błędy po podłączeniu do komputera to niskie napięcie na EGR, niskie napięcie na świecach żarowych oraz niskie napięcie gdzieś jeszcze(Nie pamiętam już dokładnie). Co może powodować te błędy ? Zanim sterownik został naprawiony, auto stało praktycznie miesiąc i nie było odpalane, mogło to mieć jakiś wpływ ?

A jak myślisz dla czego masz niskie napięcie?

A domyślasz się skąd się bierze napięcie?

W aucie z akumulatora i z altka.

Ktoś to pomierzył?

• 3 lata później...

Mam ten sam problem z kontrolką. Kiedy się zapala w czasie jazdy czuć lekkie szarpnięcie i trochę spada moc. Po zgaszeniu i uruchomieniu silnika wszystko jest ok. Do następnego razu. Komputer podał błąd pedału gazu. Zastanawiam się, czy powinienem wymienić pedał gazu?. Opel corsa c 1.2 2003 r.

Jaki kod błędu?

Pomyśl logicznie .Pedał gazu jest na przewodach nie na lince.

Do sprawdzenia zacisk 37 w złączu X53

Czyli przewód w wiązce lub sterownik silnika

Dzięki. Sam nie jestem mechanikiem i szukam porad, by sprawdzić czy sam to ogarnę, czy lepiej iść do fachowca

Napisalem przecież co masz sprawdzić.

Nie ogarniasz to lepiej zawieź do elektryka