Gość GTR Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 (edytowane) Cześć wszystkim, Tym razem krótkie pytanie. Mam do skręcenia stopy korbowodów w silniku C16SE. Fabrycznie stosowano 90281728, czyli śruba z łbem sześciokątnym. W nowszych modelach zastąpiono je śrubami 90409987, łeb zmieniono na Torx. Nie ma już dostępnych tych, które ma mój silnik. Te nowsze są w dwóch sklepach, ale albo czas oczekiwania jest długi, albo za absurdalne ceny. Mam więc do wyboru dokupienie śrub niefabrycznych lub montaż aktualnie posiadanymi (skręcane bodajże na nich 3 razy, śruby wyglądają jak nowe, ale nie wiem jak z ich rozciągnięciem czy zmęczeniem materiału). Czas mam do piątku bo silnik jest rozkręcony. W związku z tym pytanie kluczowe, czy fabryczne śruby można zastąpić innymi M8x45 o twardości 12.9 (utwardzane)? Z tego co pamiętam to właśnie taką klasę mają fabryczne, ale nie mam ich aktualnie pod ręką. Poniżej śruby, do których mam dostęp. Jedyna różnica, że w tych gwint jest na niemal całej śrubie, a w fabrycznych zaczyna się nieco później. Ewentualnie śruby imbusowe, ale przypuszczam że ich łeb jest za mały. /// Aktualizacja /// Kupiłem śruby jak powyżej. Porównam ze starymi i jak będą OK to skręcę. Ewentualnie zawsze mam oryginalne, ale po 20 latach mogą być już zmęczone. Jak korba wyjdzie bokiem to dam znać Edytowane 27 Listopada 2018 przez GTR   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/85249-%C5%9Bruby-korbowod%C3%B3w-u%C5%BCywane-czy-nowe-zamienniki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mały 25 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 czekamy na wieści z terenu ;-)   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/85249-%C5%9Bruby-korbowod%C3%B3w-u%C5%BCywane-czy-nowe-zamienniki/#findComment-700440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja37 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 ARP do tego silnika zapałcisz ze 300PLN.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/85249-%C5%9Bruby-korbowod%C3%B3w-u%C5%BCywane-czy-nowe-zamienniki/#findComment-700449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GTR Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Wracam po wymianie. Zacznę od tego, że popełniłem dużą pomyłkę na wstępie - fabryczne śruby są klasy 10,9, nie 12,9. No cóż, zobaczyłem dopiero "na stole", zacząłem więc skręcać kupionymi śrubami M8x45 (12,9). Długością i gwintem bez problemu pasują. Problem pojawił się przy próbie przełożenia śruby przez pokrywę stopy korbowodu. Śruba fabryczna przechodzi ciasno, nowa nie chce, blokuje się. Po dokładnym obejrzeniu okazało się, że śruby fabryczne mają "spiłowany" gwint, tak jakby został spłaszczony. To akurat da się obejść, metoda nieprofesjonalna i nikomu nie polecam, ale po założeniu klucza da się taką śrubą wkręcić i w efekcie jej gwint zostaje tak jak w oryginalnej delikatnie spłaszczony. Na co jednak zwracam uwagę i dlaczego nie polecam tych śrub - powinienem użyć śrub z niepełnym gwintem. Gdy śrubę wkręci się w pokrywę to jest ona na końcu gwintu trzymana, zamiast swobodnie się obracać. Nie muszę chyba mówić, że dokręcenie wedle książkowych momentów (25 Nm + 30 stopni) byłoby nic nie warte, bo dodatkowy opór stanowi sama pokrywa? Ostatecznie udało mi się złożyć korbowody na tych śrubach, nie bez problemów, ale silnik działa jak należy. Oby jak najdłużej @ja37 Śruby ARP odpadają z podstawowego powodu - ceny, a i też jednostka nie jest wysilona, to nadal wolnossące 1.6 Edytowane 4 Grudnia 2018 przez GTR   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/85249-%C5%9Bruby-korbowod%C3%B3w-u%C5%BCywane-czy-nowe-zamienniki/#findComment-700567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi