Gość barbapapsky Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) Witam, planuję kupić samochód za około 20 000 zł. Będzie on zakupiony, zarejestrowany i użytkowany na terenie Niemiec. Roczny przebieg jaki planuję zrobić to 12 000 - 16 000 km, zarówno dojazd do pracy (30 km dziennie) jak i dalsze trasy (przejazd z zachodu DE do zachodu PL) będą biegły w większości przez autostradę (120-130 km/h). Mam na oku kilka modeli, z Opli zastanawiam się nad Corsą D lub Astrą H. Przykładową Corsę 1.2-1.4 benzyna dostanę w młodszym roczniku/z mniejszym przebiegiem/mniejsze oplaty w DE ale czy na moje trasy nie będę zbyt mocno eksploatował tak małego motoru? Być może lepszym rozwiązaniem będzie np. Astra H 1.6. Skupiam się bardziej na wyborze silnika benzynowego, lecz ostatnio po przeliczeniu rocznego przebiegu może lepiej wybrać diesla? Pozdrawiam! Edytowane 11 Lutego 2019 przez barbapapsky   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/85720-corsa-lub-astra-na-d%C5%82u%C5%BCsze-dystanse/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WariatPSM Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Osobiście bym wybrał auto już z większym silnikiem jak mają być to trasy dłuższe i szybsze, przykładowo miejskie auta mają krótsze skrzynie, mniejsze przełożenia i pojemności, bo kto myśli żeby Corsą 1.2 jeździć 200km/h, są to auta miejskie. Nawet jeśli ktoś zaraz powie, że 1.2 czy 1.4 pojedzie szybko, to wtedy nie ma nic wspólnego z ekonomią i tym bardziej z dobrymi właściwościami jezdnymi. Benzyna vs Diesel: benzyna wybacza więcej błędów eksploatacyjnych związanych z obsługą silnika czyli wszystkie płyny i filtry, w Dieslu lepiej trzymać się wszelkich wymian na czas, a unikniesz większych problemów z silnikiem i osprzętem. I oczywiście Diesel mniej spali a będzie miał dostępny moment obrotowy już z niższych obrotów, czyli takie wyprzedzanie przysłowiowego TIRa, zazwyczaj odbywa się bez zbędnych redukcji biegów. Czy benzyna czy Diesel trzeba dbać, ale koszta naprawy Diesla są już spore i nie skończy się na 200-300zł. przy większych awariach. Byłem kiedyś bardzo za benzyną, ale teraz jak mam jechać benzyną poniżej 120-150km silnik wolnossący i pojemności 1.8L w trasę to się męczę, więc w to miejsce już wolę 1.7/1.9/2.0 diesla z turbiną. Turbo swoje robi w benzynie i w Dieslu. W DE jeszcze ważne te normy spalin w miastach, ponoć najlepsze LPG:D   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/85720-corsa-lub-astra-na-d%C5%82u%C5%BCsze-dystanse/#findComment-703353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mojo333 Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Przede wszystkim musisz się przymierzyć czy w Corsie masz dość miejsca na co potrzebujesz przewozić bo Astra jest większa. Jeżeli Corsa Ci wystarcza to wg mnie lepsze jest auto młodsze i z mniejszym przebiegiem za tę samą cenę. Sama mam Corsę E 1.4 i bez problemu na trasie możesz utrzymywać 130-140 km/h a pojedzie oczywiście więcej. Co do spalania to jeżeli nie chcesz diesla to najtaniej wyjdzie lpg. Mnie realnie wychodzi 7.5-8.0 benzyny 8.5-9.5 lpg przy jeździe miejskiej i na autostradzie w granicach 130-140, sam policz jakie to koszta. Robiłem już trasy po 500-600 km za raz ani kierowca ani pasażer zmęczenia specjalnego nie czuli, z tyłu nie wożę nikogo to nie wiem jak tam jest.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/85720-corsa-lub-astra-na-d%C5%82u%C5%BCsze-dystanse/#findComment-703481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi