Skocz do zawartości

Astra f ciężkie odpalanie na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Damian5589

Witam posiadam Asterke F-KE 1.4 8v C14NZ 1996r.

mam pewien problem z którym nie mogę sobie poradzić a jeszcze trochę pojeżdżę tym autkiem ;)

zawsze po nocy ciężko mi odpala, odpali zawsze ale muszę ja trochę kręcić 

z ciepłym nie mam takich problemów pali od strzała tylko na zimnym nie wiem co jest 

teraz wymieniłem już tak :

olej bo był jego czas

wszystkie filtry(oleju , kabiny,powietrza, paliwa)

czujniki wody 2 (pierwszy ten który jest wkręcany w kolektor i idzie prawdopodobnie do ECU a drugi czujnik który idzie na zegary)

wymieniłem płyn chłodniczy

sprawdziłem rozrząd stan paska oceniam na ok nie ma pęknięć bez wyjęcia go nie jestem w stanie obejrzeć go dokładnie ale to co mogłem to zobaczyłem 

koło wałka rozzadu jest na znakach wał korbowy również 

napinacz na znakach

wszystko z nim ok 

regenerowałem rozrusznik bendix wymieniłem tulejki i nowe szczotki kreci o wiele lepiej

wymieniłem cewke zapłonową

świece nowe Bosha

Kable WN

mierzyłem kompresje na cylindrach

1 12 bar

2 12,2 bar

3.12,1 bar

4.12.2

to chyba wszystko co na ta chwile mogłem zrobić i skończyły mi sie pomysły

z zapłonu została mi kopułka i rozdzielaczem 

podpinałem kompa nie ma żadnych błędów

nie wiem dalej gdzie szukać macie jakieś pomysły ? 

silnik nie był jakiś skomplikowany ale ja juz nie wiem

https://forum.opel24.com/topic/85798-astra-f-ci%C4%99%C5%BCkie-odpalanie-na-zimnym-silniku/

27 minut temu, Damian5589 napisał:

czujniki wody 2 (pierwszy ten który jest wkręcany w kolektor i idzie prawdopodobnie do ECU

Tu by można szukać przyczyny, bo ten czujnik odpowiada za dawke paliwa przy rozruchu - dawniej sie mówiło "ssanie".. Mimo wymiany może nie pracować poprawnie..

Może jeszcze ktoś ma jakiś pomysł?

https://forum.opel24.com/topic/85798-astra-f-ci%C4%99%C5%BCkie-odpalanie-na-zimnym-silniku/#findComment-703765

Damian zapomniałeś o najważniejszym.

Podłączenie do komputera i sprawdzenie jaką temp. czujnik podaje na sterownik.

Oraz podpięcie manometru do wężyka z pompy paliwa i sprawdzenie czy ciśnienie jest 

I następna ważna rzecz to wyłączenie LPG i jazda kilka dni na samym Pb .

Milion razy było pisane że LPG potrafi rozwalić mapę Pb nawet tą od ,,dołu,, (na zimnym)

https://forum.opel24.com/topic/85798-astra-f-ci%C4%99%C5%BCkie-odpalanie-na-zimnym-silniku/#findComment-703775