Skocz do zawartości

Opel meriva a 1.6 16V - pompa paliwa nie dostaje prądu - brak zasilania na pinie 86

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli w sumie nic nie sprawdziłeś i dalej są domysły.

• Odpowiedzi 22
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość Yoszioka
1 minutę temu, adam1954 napisał:

Czyli w sumie nic nie sprawdziłeś i dalej są domysły.

Zgadza się, ale wiadomo, że w dobrym kierunku idziemy. Tak jak mówiłem jutro zmierzę połączenia i dam znać.

Jest jeszcze kierunek czujnika wału .

Sterownik patrzy na niego i jeżeli czujnik nie pokaże odpowiednich obrotów to sterownik nie puści obwodu.

I teraz jeżeli tak jest to przy błędnym założeniu wymienisz sterownik a dalej będzie problem.

Gość Yoszioka

Masz rację; a jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy ten czujnik działa prawidłowo, bez jego wymiany?

Obejrzałem na youtube, jak sprawdzić.

Edytowane przez Yoszioka

Pisałem na samym początku.

Podpięcie do komputera i próba odpalenia oglądając jakie obroty widzi sterownik.

Wyjęcie czujnika i sprawdzenie czy styki zabrudzone oraz czy nie zasyfiała powierzchnia czołowa czujnika.

I jeszcze sprawdzenie przewodów od czujnika do sterownika.

Miernik i sprawdzanie ciągłości przewodów i próby czy nie ma zwarcia na wiązce.

Ale najpierw zrób pomiar jak pisałem według Tisa.

Błąd jest opisany jako 

Główny przekaźnik zablokowany w pozycji zamkniętej lub otwartej

Gość Yoszioka

Sprawa wygląda tak, zrobiłem pomiary, wszystkie wartości są ok, czyli przewody są w porządku. Następnie wyjąłem ECU, otworzyłem go, (musiał być kiedyś naprawiany bo nie było problemu w ściągnięciu klapki) nic na moje laickie oko nie wzbudziło podejrzeń, posmyrałem styki śrubokrętem, zamknąłem "pokrywkę" zamontowałem wszystko spowrotem, wsiadam, auto pali od pierwszego strzału. Być tu człowieku mądry i pisz wiersze... Zobaczymy czy jutro odpali po nocy.

Jeżeli to była wina sterownika to warto go oddać do sprawdzenia

Gość Yoszioka

Rano samochód pali, zadowolony jadę więc do pracy, przejechałem 1 km auto zgasło i silnik już nie odpalił. Podłączyłem kablem masę z aku pod pin 85 przekaźnika sterowania, odpalił od strzału, dojechałem z powrotem do domu i wkurwiony pojechałem do pracy rowerem... Dzisiaj będę szukał w okolicy jakiegoś magika od ecu, wymontuję go i dam do naprawy/sprawdzenia. Mam jeszcze z tyłu głowy ten czujnik położenia wału, ale nic na niego nie wskazuje, błędu nie ma, jak sztucznie wymuszę masę to normalnie odpala i jeździ, obroty nigdy nie falowały... Boje się tylko tego że oddam ten sterownik, magik popatrzy, stwierdzi, że wszystko jest ok, kase zgarnie a problem pozostanie...

No i teraz 

W dniu 21.07.2019 o 15:33, adam1954 napisał:

Zmostkować pin 30 z pinem 87 przekaźnika sterowania silnikiem i z wtykiem  X56 pin 47 , 48 i 64  - masa  i powinno być napięcie aku.

To teraz spróbuj o sprawdzić.

8 godzin temu, Yoszioka napisał:

Boje się tylko tego że oddam ten sterownik, magik popatrzy, stwierdzi, że wszystko jest ok,

Albo go spieprzy bardziej niż jest.

9 godzin temu, Yoszioka napisał:

Podłączyłem kablem masę z aku pod pin 85 przekaźnika sterowania, odpalił od strzału

Dla tego trzeba by teraz sprawdzić czy ze sterownika wychodzi masa z pinu 16 wtyczki X55

2019-07-23_165014.png

Ogólnie nawet podał bym dodatkową masę na sterownik .

Bo może to być problemem.

Gość Yoszioka

Piny 47, 48 i 64 po zmostkowaniu pinu 30 i 87 przekaznika sprawdzilem wczoraj i na tych pinach jest napiecie.

17 minut temu, adam1954 napisał:

Dla tego trzeba by teraz sprawdzić czy ze sterownika wychodzi masa z pinu 16 wtyczki X55

No wlasnie tu lezy caly problem, ze nie wychodzi. Ale wczoraj, po zlozeniu podawal mase, bo odpalil i dzisiaj rano tez, ale po przejechaniu kilometra silnik zgasl i sterownik juz nie podawal masy, bo nie chcial odpalic.

To jest najgorsze, ze raz ta masa wychodzi z tego ECU a raz nie. Spierdol...by sie to na dobre, a nie tak bawi sie ze mna w kotka i myszke.

Tak, czy tak ide zaraz wymontowac ten sterownik i jutro go daje do sprawdzenia do elektronika, nie mam juz innego pomyslu.

Edytowane przez Yoszioka