ja37 Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Siema. No i mi się trafiło, dziura - zniszczona opona i obtłuczona felga. Opony tanie nie były, w lipcu 19 roku nówki założone, nie mam zamiaru odpuścić. Zgłosiłem do zarządcy drogi i szczekam. Opona ma dziurę z boku, więc dla mnie jakakolwiek naprawa nie istnieje. Teraz sprawa pieniężna. Jak podchodzą do tego ubezpieczyciele w takich sprawach? Nie chciałbym obudzić się z ręką w nocniku, że zaoferują mi 200PLN haha Dla mnie koszt opony (bieżnik ma 6,6mm), koszt renowacji felgi (jednak kilkaset metrów musiałem przejechać, żeby bezpiecznie się zatrzymać) + geometria (luzów nie czuję, ale na zapasie dziwnie jedzie). Opona Uniroyal Rainsport 3 225/40/18 Y XL Felga ori GM. hak liczę na Ciebie Zdjęcie w załączniku. Jak to rozegrać?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/89412-dziura-w-drodze-uszkodzone-ko%C5%82o/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hak64 Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Jeśli zrobiłeś dokładnie tak jak to opisałeś, to już możesz spodziewać się problemów. Ubezpieczyciele lubią kwestionować zasadność roszczenia poszkodowanego w przypadkach, gdy nie ma świadków, lub nie można jednoznacznie potwierdzić okoliczności zdarzenia. W takich sytuacjach na miejsce wzywa się policję - oni sporządzają notatkę, robią dokumentację fotograficzną uszkodzeń auta i owej dziury, wskazują przy tym na istnienie, lub brak właściwego oznakowania. Ponadto policja zwykle jest w posiadaniu informacji, czy ta dziura spowodowała już powstanie szkód w innych pojazdach i czy istnienie owej dziury zostało zgłoszone zarządcy drogi. Dochodzenie roszczeń od zarządcy drogi, lub jego ubezpieczyciela jest bowiem możliwe wyłącznie w przypadkach wykazania winy, polegającej na braku właściwego oznakowania, lub zaniechania zabezpieczenia uszkodzonej nawierzchni. Stąd wniosek, że zarządca lub jego ubezpieczyciel odpowiada materialnie za powstałe szkody tylko w przypadku, gdy został powiadomiony o uszkodzeniu drogi, a pomimo tego zignorowano zagrożenie i nie podjęto żadnych czynności, aby zapobiec powstaniu szkody. Co prawda bez udziału policji jest możliwe uzyskanie odszkodowania, ale - jak już wspomniałem na wstępie - należy spodziewać się problemów. Do zgłoszenia szkody niezbędna będzie dokumentacja fotograficzna uszkodzonego koła (opona i felga), szkic sytuacyjny miejsca zdarzenia z naniesionymi znakami drogowymi (w tym ograniczenie prędkości) i lokalizacją uszkodzonej nawierzchni, oraz dokumentacja fotograficzna dziury z podaniem jej wymiarów i głębokości. Wskazane jest także dołączenie fotki, lub informacji z jakiej odległości kierujący ma możliwość zobaczyć ową dziurę i czy możliwe jest bezpieczne zatrzymanie pojazdu, lub ominięcie po jej zauważeniu. Powodzenia. Edytowane 21 Marca 2020 przez hak64   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/89412-dziura-w-drodze-uszkodzone-ko%C5%82o/#findComment-719901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja37 Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Hmmmm, dzwoniłem na 997, ale już z domu, kobitka mnie opitoliła, że to numer alarmowy a ja bez sensu zajmuje linię. Świadek jechał ze mną, więc tu kłopotów nie będzie. Oznakowanie "70" Nic więcej. Ja prosto po pracy, więc nie kombinowałem - jeśli mnie znasz, to póki silnik sie nie zagrzeje, to nie cisnę. Zostało mi tak po kosiarce Koło na razie mam w bagażniku, ale nie mam zamiaru z nim jeździć pół roku. Dziękuję   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/89412-dziura-w-drodze-uszkodzone-ko%C5%82o/#findComment-719902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi