bogoes Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 No tak, ja już niestety się poddaję... nawet sprawdziłem w katalogu, czy masz taki sam przepływomierz jak ja, bo byśmy mogli się spotkać (Tuchola daleko nie jest) i podmienić na chwilę, żeby potwierdzić lub wyeliminować sam przepływomierz, no ale w mojej corsinie (chociaż też diesel) jest inny. Twój Mój   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/89525-astra-h-19-120km-problem-z-utrat%C4%85-mocypomoc-w-odczycie-parametr%C3%B3w-op-com/page/2/#findComment-720522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hybris2601 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Niestety inny z wymiennym rdzeniem z tego co się orientuję. U mnie dokładnie jak na pierwszym zdjęciu pozycja (6). Całkiem z głowy mi wyleciało, ze mam drugi przepływomierz tzn.ten co miałem od początku w samochodzie muszę sprawdzić jakie on podaje parametry. Moze istotną informacją będzie to, ze na starym przepływomierzu gdy auto nie miało mocy odpinałem wtyczkę gasiłem auto i odpalałem moc wracała na odłączonej i tak samo jak podłączyłem wtyczkę auto zgasiłem odpaliłem moc wróciła. Wracała pod warunkiem , ze trzeba było odłączyć lub podłączyć na odpalonym i wtedy od nowa zgasić i odpalić az do takich objawów to doszło oczywiście podczas jazdy tracił moc. Dlatego myślałem o przepływce i kupiłem jakąś tam tanią byle na podmiankę to nie pomogło bo często przy samym odpaleniu tez tracił moc. Dopiero niedawno przyszedł Op Com to wiadomo przez odłączanie przepływki wskoczył w komputer błąd i dopiero go usunąłem , a wiedziałem o nim z hamulec/gaz i odczyt błędu z konsoli. Po usunięciu błędu nie gasiłem auta mocy nie było na biegu jałowym więc laptop odłączyłem auto zgasiłem poszedłem do domu. Na drugi dzień jak pisałem post właśnie z logami z testu nagle moc miał i jak do tej pory łącznie jazdy 60KM na testach i moc ma sam się dziwię. Nie wiem tez czy istotną informacją moze być fakt, ze mierzyłem napięcie na kostce na zapłonie i masa jest , napięcie na 12V jest ok, ale jeden pomiar daje wynik 3,7V około i nie wiem czy to jest dobre napięcie bo sugerowałem się filmikiem z internetu chyba od forda jakiegoś i napięcie tam było 5V, ale nie wiem czy u mnie tez takie powinno być. O ten filmik chodzi. https://www.youtube. com/watch?v=92Ck-zf-x1c (usuń spację przed com nie chcę robić reklamy innych marek :p ale objawy z tego co mówił praktycznie identyczny i tez mam 4 kable na wtyczce ) Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez hybris2601   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/89525-astra-h-19-120km-problem-z-utrat%C4%85-mocypomoc-w-odczycie-parametr%C3%B3w-op-com/page/2/#findComment-720530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogoes Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) No filmik obejrzałem, ale u Ciebie jest zupełnie inaczej, bo w przeciwieństwie do tego na filmiku, u Ciebie działa... więc może lepiej sprawdzić napięcie sygnału (na wyjściu), czy napięcie osiąga pełen zakres przy gazowaniu... no i jeszcze raz dokładnie obejrzałbym dokładnie rury (każdą harmonijkę, łączenia, opaski, itd.), bo jednak wg mnie jest duże prawdopodobieństwo nieszczelności i zaciągania lewego powietrza. Stąd wynikałoby, że całe powietrze nie przechodzi przez przepływomierz i nawet depcząc na maxa przy lewym powietrzu nigdy na przepływomierzu nie osiągniesz żądanego parametru. Dlatego jak na tym drugim też tak Ci wyjdzie (stosunek 2:1), to uznałbym, że przepływomierz jest oki i szukał nieszczelności. A ja polecam tez filmik na YT: Trochę gościu dużo gada, ale jest sporo ciekawych informacji... może coś się Ci przyda. Jeszcze masz schemat podłączeń przepływomierza w astrze H wg TISa: pin1- 12V, pin2- minus, pin3- czujnik temp. powietrza dolotowego, pin4- sygnał przepływu I jeszcze taki pomysłowy (przykładowy) sposób na sprawdzenie szczelności układu dolotowego, choć na YT jest sporo mniej lub bardziej profesjonalnych metod: Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez bogoes dodanie tekstu i linku   1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/89525-astra-h-19-120km-problem-z-utrat%C4%85-mocypomoc-w-odczycie-parametr%C3%B3w-op-com/page/2/#findComment-720538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi