Skocz do zawartości

Błędy Opel Meriva A 2003, 1.6 benzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Od około tygodnia zaskakuje mnie Meriva, a dokładnie jej zapalające się kontrolki od ładowania akumulatora oraz od kontroli trakcji. Alternator jest ok, ma ładowanie, akumulator ma 2 miesiące i również jest ok. Oprócz tych dwóch kontrolek, zegary padają, wskazówki lecą w dół ale auto jedzie, nie gaśnie. Czasami, a raczej dość często od chwili jak te kontrolki pojawiły się i zegary zaczęły szaleć po zgaszeniu auta i próbie jego uruchomienia, naprawdę ciężko je odpalić, no strach auto zgasić ;) Takie błędy jak na zdjeciu widoczne są po podłączeniu pod komputer. Czy to problem ze sterownikiem silnika? Wcześniej czyli na przełomie 4 miesięcy miałem problem z wyłączającym sie wspomaganiem kierownicy i widocznym EPS na desce. Po zgaszeniu i odpaleniu wracało do normy ale od miesiąca tego problemu nie ma, ale pojawiły się kolejne, o których napisałem :) Elektryk powiedział, że jakiś moduł padł w zegarach i trzeba go wymienić, bo przez to zegary padają i kontrolka od ładowania i trakcji świeci się. Zegary odłączyłem, wtyczki popryskałem kontaktem mimo iż były czyste i to nic nie pomogło. Kolejna sprawa to jak zamontować sterownik silnika w inne miejsce aby temperatura i drgania nie dobijały sterownik? Macie jakieś zdjęcia jak to zrobiliście?

Dziękuje i pozdrawiam

meriva AAAA.jpg

Edytowane przez darekldz
stylistyka

https://forum.opel24.com/topic/90815-b%C5%82%C4%99dy-opel-meriva-a-2003-16-benzyna/

Masy poprawione?

Te bezpieczniki sprawdzone?

2020-09-01_195717.jpg

2020-09-01_195824.jpg

P1482 to błąd związany ze zwarciem lub przerwą 

Trzeba sprawdzić czy przekaźnik nie jest sklejony.

Błąd U2107

Sprawdź połączenie pinu 11we wtyku X55

2020-09-01_201141.jpg

2020-09-01_201228.jpg

Z pinem 75 wtyku X46 2020-09-01_201328.jpg

Oraz pin 43 w X55 z pinem 99 w X46

https://forum.opel24.com/topic/90815-b%C5%82%C4%99dy-opel-meriva-a-2003-16-benzyna/#findComment-725757

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry,

Serdecznie dziękuje uzytkownikowi adam1954, wtyczki, kostki, bezpieczniki posprawdzane okazało się, że wina leży po stronie sterownika silnika. Oddano do naprawy i po podlączeniu wszystkie błedy zniknęły wraz z objawami opadających zegarów.

Jedyne co mnie jeszcze trapi to długie kręcenie przy odpalaniu auta, niekiedy 3 albo 4 razy muszę długo kręcić, a jest tak prawie zawsze po nocy, a za dnia jest ok za pierwszym razem odpala ale i tez czasem troche dluzej trzeba kręcic albo za 2 razem odpali wiec rożnie to bywa.

Zauważyłem, że przy długim kręceniu słychać chyba z prawej strony z tylu za siedzeniem kierowcy albo pod siedzeniem kierowcy taki jakby opór, jakby coś się zapychało jakby miało problem z przepływem, a w momencie gdy juz odpali to słychać jakby odpuscilo. Wiem,  że na tylnim siedzeniu jest pompa paliwa i moze ona szwankuje ale dajcie znać jakie jest Wasze zdanie na ten temat, co moze byc problemem? Jak mozna zdiagnozować działanie pompy paliwa?

Dziękuję

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/90815-b%C5%82%C4%99dy-opel-meriva-a-2003-16-benzyna/#findComment-726140

• 3 miesiące temu...

Hej auto rożnie odpala na ogol teraz za pierwszym razem wiec jest ok :) Trochę czasu minęlo auto mało kiedy stoi wiec może coś musiało sie odmulić.

Temat do zamknięcia bo naprawa sterownika silnika pomogła.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/90815-b%C5%82%C4%99dy-opel-meriva-a-2003-16-benzyna/#findComment-729339