Skocz do zawartości

Z20NET - ucieka płyn chłodniczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !! 

Nie mam już pojęcia gdzie jeszcze mógłbym szukać ubytku płynu chłodzącego, odkąd kupiłem auto mam z tym problem. 
Na początku używałem auto tylko na trasy i co 1000-1500 km zapalała się kontrolka płynu chłodniczego, po 2-3 miesiącach problem pojawiał się coraz częściej, co około 500km w trasie lub jak się też okazało przy 100-150 km zrobionych w mieście. Płynu zostaje tylko na dnie zbiorniczka. Wymieniłem korek zbiornika wyrównawczego, zrobiłem kilkukrotnie, dla pewności, test CO2 w układzie chłodzenia, za każdym razem negatywny. Nie ma żadnego śladu oleju w zbiorniczku wyrównawczym, ani płynu w silniku. Auto nie kopci. Podłączyłem do zbiorniczka wyrównawczego pompkę z manometrem, po napompowaniu ciśnienie schodzi o jakieś mniej więcej 0,05-0,1 bara i staje w miejscu, nigdzie nie widać żadnego wycieku. Układ jest odpowietrzony. 
Na początku myślałem, że leci w okolicach obudowy termostatu, ale był tam po prostu olej z pompy vac, uszczelka już wymieniona, więcej nie leci. 

Mechanicy rozkładają ręce. Może macie jeszcze jakieś pomysły, gdzie zajrzeć, co sprawdzić ?  Siedzę przy tym już od kilku miesięcy i nie mam więcej pomysłów.

Samochód to Signum 2.0T Z20NET 2003, BEZ LPG

Pompa wodna nie cieknie i jest sprawna.

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.

https://forum.opel24.com/topic/90929-z20net-ucieka-p%C5%82yn-ch%C5%82odniczy/

Jak nie leci w silnik i nie kopci lub miesza sie z olejem to szukaj wycieku w okolicach gorących elementow, kolektor, wydech, cudów nie ma, jeszcze sprawdz w srodku czy masz sucho, w razie gdyby nagrzewniczka lub weze do niej sie rozciekly

https://forum.opel24.com/topic/90929-z20net-ucieka-p%C5%82yn-ch%C5%82odniczy/#findComment-726101

No cóż masz najgorszą do znalezienia usterkę układu chłodzenia.

Ja tylko dodam że nie ma wyjścia tylko trzeba na kanale najlepiej sprawdzać na uruchomionym silniku - na macanego - inaczej wycieku nie znajdziesz.

Oczywiście trzeba bardzo uważać bo będzie gorąco.

Ja też z pół roku z podobnym problemem się bujałem - i przez przypadek wyszło że przewód od nagrzewnicy się pocił - a że leciało na rurę wydechową to i nic nie było widać.

Ale najpierw bym szukał czy nie cieknie nagrzewnica jak kolega wyżej napisał.

https://forum.opel24.com/topic/90929-z20net-ucieka-p%C5%82yn-ch%C5%82odniczy/#findComment-726123