Gość Shaniel Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Witam wszystkich !! Nie mam już pojęcia gdzie jeszcze mógłbym szukać ubytku płynu chłodzącego, odkąd kupiłem auto mam z tym problem. Na początku używałem auto tylko na trasy i co 1000-1500 km zapalała się kontrolka płynu chłodniczego, po 2-3 miesiącach problem pojawiał się coraz częściej, co około 500km w trasie lub jak się też okazało przy 100-150 km zrobionych w mieście. Płynu zostaje tylko na dnie zbiorniczka. Wymieniłem korek zbiornika wyrównawczego, zrobiłem kilkukrotnie, dla pewności, test CO2 w układzie chłodzenia, za każdym razem negatywny. Nie ma żadnego śladu oleju w zbiorniczku wyrównawczym, ani płynu w silniku. Auto nie kopci. Podłączyłem do zbiorniczka wyrównawczego pompkę z manometrem, po napompowaniu ciśnienie schodzi o jakieś mniej więcej 0,05-0,1 bara i staje w miejscu, nigdzie nie widać żadnego wycieku. Układ jest odpowietrzony. Na początku myślałem, że leci w okolicach obudowy termostatu, ale był tam po prostu olej z pompy vac, uszczelka już wymieniona, więcej nie leci. Mechanicy rozkładają ręce. Może macie jeszcze jakieś pomysły, gdzie zajrzeć, co sprawdzić ? Siedzę przy tym już od kilku miesięcy i nie mam więcej pomysłów.Samochód to Signum 2.0T Z20NET 2003, BEZ LPG. Pompa wodna nie cieknie i jest sprawna. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/90929-z20net-ucieka-p%C5%82yn-ch%C5%82odniczy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin 83 Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Jak nie leci w silnik i nie kopci lub miesza sie z olejem to szukaj wycieku w okolicach gorących elementow, kolektor, wydech, cudów nie ma, jeszcze sprawdz w srodku czy masz sucho, w razie gdyby nagrzewniczka lub weze do niej sie rozciekly   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/90929-z20net-ucieka-p%C5%82yn-ch%C5%82odniczy/#findComment-726101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgrzegorz Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 No cóż masz najgorszą do znalezienia usterkę układu chłodzenia. Ja tylko dodam że nie ma wyjścia tylko trzeba na kanale najlepiej sprawdzać na uruchomionym silniku - na macanego - inaczej wycieku nie znajdziesz. Oczywiście trzeba bardzo uważać bo będzie gorąco. Ja też z pół roku z podobnym problemem się bujałem - i przez przypadek wyszło że przewód od nagrzewnicy się pocił - a że leciało na rurę wydechową to i nic nie było widać. Ale najpierw bym szukał czy nie cieknie nagrzewnica jak kolega wyżej napisał.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/90929-z20net-ucieka-p%C5%82yn-ch%C5%82odniczy/#findComment-726123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi