Gość Medyk Opublikowano 7 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 Dzień dobry, witam na forum! Kupiłem Opla Vectrę C 1.8 z LPG, rocznik 2002. Od samego początku świecił się błąd kierownicy na desce rozdzielczej. Sprzedający (drugi właściciel, auto sprowadzane kilka lat temu) powiedział, że był wymieniany czujnik w kierownicy (chodziło mu prawdopodobnie o CIM), i że bez interfejsu do Opla nic się nie zrobi. Kupiłem więc na Allegro OpCom, podłączam pod komputer i więc tak: - Numer VIN jest inny niż ten w dokumentach, VIN zaczyna się od "21AZQWF", a w dokumentach jest "W0L0ZCF", reszta numeryczna jest w obu numerach jest identyczna, - Mam łącznie trzy kluczyki, ale w żadnym nie działa otwieranie z pilota, - Nie działa prawidłowo regulacja lusterek (nie wiem czy to wina samego w sobie panelu czy czegoś innego), - Nie odbijają kierunkowskazy, Mam PIN Security i działa on w OpComie, czujnik skrętu jest wykrywany, ale pokazuje, że wartość skrętu kierownicy cały czasy wynosi zero stopni. Wcisnąłem kalibracja czujnika skrętu, ale wtedy wyskakuje komunikat o nieudanej próbie programowania. Poprzedniego CIM'a nie mam i nie znam jego numerów. Nie wiem też czy i komputer nie był wymieniany bo numer VIN jest inny(?). Chciałbym po prostu skasować ten błąd kierownicy aby wreszcie kierunkowskazy działały, bo skasowanie błędów w OpCom sprawia, że błąd dalej jest i nie usuwa się. Nie wiem czy wykonanie reset CIM jest dobrym pomysłem jeżeli nie znam wartości poprzedniego CIM'a. Proszę o pomoc co mam zrobić aby dojść co do czego w moim przypadku...   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/94271-kalibracja-czujnika-skr%C4%99tu-i-inny-vin/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1954 Opublikowano 7 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 4 godziny temu, Medyk napisał: Mam PIN Security i działa on w OpComie, czujnik skrętu jest wykrywany, ale pokazuje, że wartość skrętu kierownicy cały czasy wynosi zero stopni. Wcisnąłem kalibracja czujnika skrętu, ale wtedy wyskakuje komunikat o nieudanej próbie programowania. Prawdopodobnie nie jest wymieniony i dalej jest uszkodzony   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/94271-kalibracja-czujnika-skr%C4%99tu-i-inny-vin/#findComment-747483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi