Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

Jak wiecie mam Merivę po lifcie. Halogeny są okrągłe. Mam zagwozdkę gdyż spaliła mi się w jednym z nich żarówka. Poszukałam w necie że jest tam H3 ale znalazłam też info że jest H11 .

Może ktoś doprecyzuje która naprawdę tam jest czy może występują oba rodzaje . No i jak do tego się zabrać .  Trzeba podnosić auto ?

Edytowane przez Navia

https://forum.opel24.com/topic/95795-wymiana-%C5%BCar%C3%B3wki-w-halogenie-przednim-meriva-a-po-lifcie/

Nie będzie to ta instrukcja ? 

Marcin 83  ale tu jest halogen przed liftowy a ja mam pol lifcie .

Navia, wiem że jestem już w podeszłym wieku, ale wyglądają mi na okrągłe ?IMG_20221113_195425.jpg

Ale mam takie kratki :

https://allegro.pl/oferta/opel-meriva-a-02-10-r-kratka-halogenu-chrom-lewa-12309188642

i wydaje mi się jak kiedyś zmienialiśmy kratkę był taki halogen https://allegro.pl/oferta/halogen-przeciwmgielny-opel-opc-nowy-komplet-2-szt-11638162419

EDIT.

Zwracam honor . 

Edytowane przez Navia

Nie ma od tylu dojścia ?ostatecznie jak wymieniała halogen to ściągniesz znów kratki , smykałke i cierpliwość masz to dasz radę 

Marcin 83 halogenu nie sciągałam tylko kratkę. Dobra jutro zerknę . Jestem tylko ciekawa jaka tam żarówka. 

Navia - Marcin dobry temat podał, pod tą zaślepką jest dostęp do żarówki H-3 (lub nawet H-1),  podejrzewam że h-11 będzie w wersji OPC.

U mnie w "ZA" jest dostęp po odkręceniu kilku wkrętów od nadkola i od spodu jest wieczko do żarówki.

W wersji OPC jest łatwiejszy dostęp i prostsza wymiana.

Zdjęcie samej kratki chyba nic nie da - według mnie nie masz tam dostępu do żarówki. Ale mogę się mylić.

Ja żarówki w p/mgielnych wymieniałem od spodu.

51 minut temu, Navia napisał:

Marcin 83 halogenu nie sciągałam

Mój błąd, źle przeczytałem . Sorry

Ok. Ogarnięte. Kupiłam dwie żarówki i je wymieniłam . Dostęp od dołu . Trzeba odkręcić dekielek i odpiąć dwie zapinki. Wyjmuje się ok. Gorzej włożyć bo jedna ręka ciężko . Autem podjechałam na próg w garażu i bez jego podnoszenia wcisnęłam się pod zderzak. 

Żarówka już wyeksploatowana . Drugą też w tym kolorze .

IMG_20221114_093921.thumb.jpg.5c69c35179c2b17c8857b07fafd6cb8e.jpg

IMG_20221114_093449.thumb.jpg.38e3961b8ea466c90d2c74afb5f0cb42.jpg

IMG_20221114_093436.thumb.jpg.219347b05300b26592f744a35c4b5b21.jpg

Dzięki za pomoc .