Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Tak jak w temacie podczas jazdy potrafi zapalić się czerwona kontrolka poduszki, po wyłączeniu zapłonu potrafi zgasnąć i za jakiś czas znów się zapalić. Po podłączeniu pod Opcoma wyświetlają się dwa błędy B 0057 Passenger Pretensioner Circuit Low Resistance  oraz B022 Drive Airbag Squib Circuit Low Resistance

Porozpinałem wtyczki fotela pasażera i przeczyściłem styki sprayem do styków elektrycznych to samo zrobiłem z wtykiem poduszki kierowcy, błąd skasowałem i myślałem,że będzie po problemie, jednak po tygodniu czasu kontrola znów się zaświeciła podczas jazdy, po podłączeniu Opcom pokazały się te same błędy, czy ktoś miał podobny problem i uporał się z nim, poniżej przesyłam foto  z podłączenia airbagów pod opcoma, czy nie uważacie, że rezystancja airbagu kierowcy jest zbyt wysoka?

IMG20230110122913.jpg

IMG20230110124007.jpg

IMG20230110124051.jpg

Edytowane przez Rado-WR

https://forum.opel24.com/topic/96198-meriva-a-zapalaj%C4%85ca-si%C4%99-kontrolka-poduszki-podczas-jazdy/

Sprawdzałeś też w sterowniku airbag pod tunelem ?

Dla błędu B0057  sprawdź sobie tak:

Odepnij aku, wypnij wtyczkę którą odpinałeś

image.png

, podłącz aku i sprawdź w parametrach czy rezystancja obwodu napinacza pasażera jest >6 Ohma.

Jeżeli nie to jest zwarcie pin 24 i 25 

image.png

Jeżeli tak  to wyłącz zapłon , zmostkuj pin 15 i 16 w poprzedniej wtyczce co podałem ,włącz zapłon i sprawdź w parametrach czy jest < 1 Ohma

Jeżeli nie to może być przerwa między pinem 15 pierwszej a pinem 24 drugiej albo między pinem 16 pierwszej a 25 drugiej

Albo uszkodzony moduł poduszek

Samego sterownika nie sprawdzałem, gdzie on dokładnie jest w tunelu środkowym czy bardziej za konsolą gdzieś jak popielniczka? jutro dostanę się do niego i przeczyszczę przewody, sprawdzę ponownie wtyczkę pod siedzeniem tak jak pisałeś. Myślałem już o ewentualnej wymianie napinacza na taki sam, jeśli naprawa wtyczki nie pomoże myślisz, że wymiana modułu poduszek da radę? A co do poduszki kierowcy czy uszkodzona taśma może dawać takie objawy? wszystko inne w kierownicy funkcjonuje, sterownie i klakson działają, w posiadaniu auta jestem już 4 rok i nic takiego wcześniej się nie działo.

Edytowane przez Rado-WR

Pod nagrzewnicą 

18 godzin temu, Rado-WR napisał:

w posiadaniu auta jestem już 4 rok i nic takiego wcześniej się nie działo.

To może oznaczać padnięty moduł ale najpierw warto pomierzyć

Wtyczka rozpięta pomiar wykonany odczyt wskazuje 7.3 Ohm, po zmostkowaniu pinu 15 i 16 odczyt wskazuje 0,2 Ohm. Dostałem się również do modułu, wygląda w porządku, rozpiąłem wtyczkę i potraktowałem piny sprayem czyszczący do elektryki.Poniżej foto z odczytów. Co dalej w takiej sytuacji?

2.jpg

1.jpg

W drugiej wtyczce zmierz ile Ohmów ma pin 5 do masy przy wyłączonym zaplonie.

Jeżeli >500 kOhm to jest uszkodzony zapłonnik napinacza lub moduł poduszek.

Zmierzyłem pin 5 o ile to ten co na foto poniżej, ale chyba tak, mam słabą baterię w mierniku i jak na tą chwilę wyszło tak, jutro zrobię jeszcze jeden pomiar i dam znać.

02.jpg

01.jpg

Dzisiaj po zmianie baterii w mierniku i ponownym pomiarze wyszło 0.00 kOhm czy jest to możliwe czy mogę robić coś nie tak?

Chodziło  o wtyczkę drugą tą z modułu poduszek

1 godzinę temu, adam1954 napisał:

Chodziło  o wtyczkę drugą tą z modułu poduszek

Oczywiście zrobić pomiar kiedy wtyczki pod siedzeniem będą spięte?