xsenon Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) Witam, kupiłem od dziewczyny Opla Corse D 2009 1.2 59kW. Samochód służył jedynie do dojazdów do pracy w mieście. Wykonała nim 24 tyś km przez ostatnie 3 lata, z czego ostatnie 3 miesiące stał w garażu. Zaniepokoił mnie niski stan płynu chłodniczego w zbiorniczku i lekki nalot masła jakoś 2-3 cm ponad poziomem płynu + dodatkowe pęcherzyki (chyba wody) na górze zbiornika. Przy zakupie skupiłem się na sprawdzeniu stanu oleju, wyglądał tak jak na zdjęciu. Bez białego nalotu i mazi. Umówiłem się na wymianę oleju, filtrów i pozostałych płynów w warsztacie i proszę Was o radę opinię, aby nie zrobili mnie tak w konia Dziewczyna faktycznie mogła nie kontrolować poziomu płynu i przez ostatnie 3 lata go nie dolewać.. Tylko czy i tak powinien być aż tak niski poziom? (z ok. 5 cm pod kreską). Wyczytałem na waszym forum, że przy niskich temperaturach i takim właśnie eksploatowaniu auta takie masło może się pojawiać i jest to normalne zjawisko. Czy ta ilość ze zdjęcia to właśnie normlane zjawisko? Co o dziwo masło jest tylko na ściankach zbiornika, z 3 cm ponad poziomem aktualnego płynu. Płyn jest różowy, klarowny, nie jest gesty... Proszę Was o dyskusję oraz opinie czy mam się czego obawiać. Zakładam, że powinien zasugerować mechanikowi , czyszczenie układu, wymianę nowego płynu chłodniczego i obserwować? Oraz może warto sprawdzić uszczelkę pod głowicą testem szczelności? A może jeszcze jakieś rady, sugestie...? Edytowane 19 Marca 2023 przez xsenon   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/96598-niski-poziom-p%C5%82ynu-ch%C5%82odniczego-mas%C5%82o-na-%C5%9Bciankach-zbiornika-corsa-d-2009-12-59kw/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misci Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Olej wymienić, płynu chłodniczego dolać i obserwować. Jak nie będzie nadmiernie ubywać to płyn wymienić, inaczej zrobić testy na UPG. Prawdopodobnie wszystko w porządku bo niby gdzie ta dusza miałaby zarżnąć uszczelkę? Niektóre stworzonka z prawem jazdy nie mają o niczym pojęcia. No przecież koła się kręciły.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/96598-niski-poziom-p%C5%82ynu-ch%C5%82odniczego-mas%C5%82o-na-%C5%9Bciankach-zbiornika-corsa-d-2009-12-59kw/#findComment-783073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flinston Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) Mam ten silnik w Corsie C i też kupiłem od kobiety, która jeździła 3 lata na niewielkie dystanse. W zbiorniku nie było w ogóle żadnego płynu, bo pani silnik przegrzała, nie dolewała płynu, nie sprawdzała poziomu i musiałem planować głowicę. W Twoim przypadku jest jeszcze jakiś płyn, więc nie jest tak źle. Tak jak wyżej napisano - dolej płynu i patrz, czy nie ubywa. 5 godzin temu, misci napisał: niby gdzie ta dusza miałaby zarżnąć uszczelkę? Niektóre stworzonka z prawem jazdy nie mają o niczym pojęcia. No przecież koła się kręciły. Tak samo myślała pani, która przede mną jeździła moim trupem. No przecież jeździ, koła się kręcą Edytowane 19 Marca 2023 przez Flinston   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/96598-niski-poziom-p%C5%82ynu-ch%C5%82odniczego-mas%C5%82o-na-%C5%9Bciankach-zbiornika-corsa-d-2009-12-59kw/#findComment-783100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spirosun Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia W dniu 19.03.2023 o 15:04, xsenon napisał: Witam, kupiłem od dziewczyny Opla Corse D 2009 1.2 59kW. Samochód służył jedynie do dojazdów do pracy w mieście. Wykonała nim 24 tyś km przez ostatnie 3 lata, z czego ostatnie 3 miesiące stał w garażu. Zaniepokoił mnie niski stan płynu chłodniczego w zbiorniczku i lekki nalot masła jakoś 2-3 cm ponad poziomem płynu + dodatkowe pęcherzyki (chyba wody) na górze zbiornika. Przy zakupie skupiłem się na sprawdzeniu stanu oleju, wyglądał tak jak na zdjęciu. Bez białego nalotu i mazi. Umówiłem się na wymianę oleju, filtrów i pozostałych płynów w warsztacie i proszę Was o radę opinię, aby nie zrobili mnie tak w konia Dziewczyna faktycznie mogła nie kontrolować poziomu płynu i przez ostatnie 3 lata go nie dolewać.. Tylko czy i tak powinien być aż tak niski poziom? (z ok. 5 cm pod kreską). Wyczytałem na waszym forum, że przy niskich temperaturach i takim właśnie eksploatowaniu auta takie masło może się pojawiać i jest to normalne zjawisko. Czy ta ilość ze zdjęcia to właśnie normlane zjawisko? Co o dziwo masło jest tylko na ściankach zbiornika, z 3 cm ponad poziomem aktualnego płynu. Płyn jest różowy, klarowny, nie jest gesty... Proszę Was o dyskusję oraz opinie czy mam się czego obawiać. Zakładam, że powinien zasugerować mechanikowi , czyszczenie układu, wymianę nowego płynu chłodniczego i obserwować? Oraz może warto sprawdzić uszczelkę pod głowicą testem szczelności? A może jeszcze jakieś rady, sugestie...? Jaka diagnoza, mam podobne objawy ?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/96598-niski-poziom-p%C5%82ynu-ch%C5%82odniczego-mas%C5%82o-na-%C5%9Bciankach-zbiornika-corsa-d-2009-12-59kw/#findComment-802240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi