LeszekW Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 (edytowane) Sprowadziłem samochód 3 lata temu, wypalanie filtra występowało u mnie średnio co około 300 km (tryb jazdy mieszany z przewagą trasy) Problem zaczął się jakoś w kwietniu/maju jak sie zrobiło gorąco. Filtr wtedy nawet potrafił wypalać się co 1-2 dni z tym, że być może z powodu, że poprzednie wypalanie zostało samoistnie przerwane. Czasami zdarzy się, że wypalanie wypali się w 100% i nie zakończy się błędem ale zazwyczaj wywala błąd (z tematu). Na początku powiązałem problem dpf z wymianą oleju (bo był wymieniany mniej więcej w tym czasie od kiedy zaczęły się problemy) ale czytałem na etykiecie, że owy olej jest przystosowany do silników z filtrem dpf. Następnie padło na pęknięty wężyk od czujnika ciśnień (mam ten z jednym króćcem) ale wygląda na cały ale za to metalowa rurka, która łączy owy wężyk z wydechem była zabita sadzą (miała niewielki prześwit). Wyczyściłem ją, skręciłem wszystko do kupy i niestety nic nie pomogło. Samochód ma 220 tysięcy przebiegu Co jeszcze ewentualnie moge sprawdzić ? Sam filtr nie jest "skomplikowany", ma 2 czujniki, jeden ciśnienia, drugi temperatury także nie ma tu zbyt dużo opcji ? Edytowane 31 Lipca 2023 przez LeszekW   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/97231-b%C5%82%C4%85d-242f-66/page/2/#findComment-798053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin 83 Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Też walczyłem z częstym wypalaniem DPF na jednym czujniku . U mnie było czyszczenie dolotu , EGR , sprawdzenie odmy , sprawdzenie nieszczelności w tym na wydechu , plecionka kolektory , czyszczenie map sensora(też był zaklejony) oraz kolektora chyba nawet . Rurkę jak wężyk gumowy też miałem zapchany (po wyczyszczeniu nic się nie zmieniło ) dopiero po wszystkich czynnościach jak wyżej wróciło do normy . Co konkretnie u mnie było przyczyną do dzis nie wiem , czy kumulacja wszystkiego co powyżej czy któraś ze składnikowych . A wypalało mi go już prawie co 40 kilometrów, bez znaczenia czy motor zimny czy ciepły . Tak że możesz sprawdzić elementy jak powyżej .   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/97231-b%C5%82%C4%85d-242f-66/page/2/#findComment-798064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi