Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

image.thumb.jpeg.9533460715940a1f7549d9510e1e80c6.jpegimage.thumb.jpeg.9b18a81e0d5815fe4428ffd083356488.jpeg

Sprawa wygląda tak,

tester to ryzowy op-com 08/2010 v1.45

radio to cd30mp3  13257028

wyświetlacz TiD

Problem polega na tym że na wyświetlaczu nie pokazuje menu od radia ( ustawienia głośników , stacje radiowe , itp) , radio i wyświetlacz zparowane brak komunikatów radio safe itp. Radio uruchamia się jedynie po włączeniu z przycisku/ pokrętła , nie uruchamia się ani nie wyłącza po zapłonie ( brak możliwości zmiany ustawień gdyż nie pokazuje ich na wyświetlaczu TiD), brak podswietlenia radia.

Pomyślałem ze cos się musiało rozjechać przy jakimś kodowaniu świateł automatycznych i chciałem połączyć się z radiem aby sprawdzić konfiguracje i tu pojawia się problem

po próbie połączenia z EHU op-com wyrzuca komunikat o braku możliwości załadowania pliku dcorsaehu_0x0901 .mbf ,

sprawdziłem w katalogu LangData i nie ma takiego pliku jest tylko dcorsaehu_0x0801, dcorsaehu_0x0903, dcorsaehu_cd30mp3 oraz dcorsaehu_gen.

Radio się łączy ale można jedynie odczytać kody błędów, kodów brak.

Czy jest jakaś możliwość aby dograć do op-coma brakujący plik. 

Albo może ktoś już się spotkał z podobnym przypadkiem i wie jak to rozwiązać.

Dzięki za podpowiedzi 

Edytowane przez Tomekasd

Plik powinien być w folderze LangData/EN (u Ciebie pewnie PL)/ MeasuringBlocks. Ja mam w każdej wersji softu, choć używam dużo nowszych wersji (poszukaj w sieci Fantomel). Oczywiście wychodzę z założenia, że masz stary, dobry interfejs, więc pewnie można go aktualizować. Piszę, bo nowsze oprogramowanie wymaga nowszego firmware i programy od Fantomela automatycznie aktualizują firmware. Wysłyałbym Ci plik, ale wątpię, czy zadziała z innej wersji, a tej 08/2010 od dawna nie używam. Do wersji PL mam plik dcorsaehu_0x0901 .mbf z wersji OP-COM Prof 160115a PL, spróbuj, załączam.

DCORSAEHU_0x0901.MBF

Edit: Wyszperałem wersję 08/2010PL i też nie mam tam pliku tego pliku, jest natomiast we wszystkich posiadanych wersjach EN

Edytowane przez bogoes
dodanie tekstu

dzięki za zainteresowanie, spróbuję wkleić plik i zobaczę co będzie.

Czyli ogólnie według Ciebie posiadam zbyt starą wersje?

op-com kupiony chyba w 2013 -14 roku, leżał i się kurzył.

Interfejs na zdjęciu, da się to zaktualizować ?

IMG_20231006_190437561.jpg

IMG_20231006_190424673.jpg

No właśnie te starsze są raczej dobre i na oryginalnych częściach, później dopiero małe rączki zaczęły robić podróbki podróbek;)... także na pierwszy rzut oka wydaje się, że Twój fejs idzie aktualizować.... sprawdź jeszcze, czy gdzieś na płytce nie ma elementów D5 i C22, jak są, to nie można aktualizować, taka podpowiedź sprawdzania fejsa: https://www.digital-kaos.co.uk/forums/showthread.php/878807-OP-COM-Software-Free4All?highlight=opcom

No to się zaczynam  doktoryzować z aktualizacji. Dzięki 

edit

Aktualizacja zrobiona, pozostaje zweryfikować działanie w aucie.

Edytowane przez Tomekasd

W dniu 6.10.2023 o 21:29, bogoes napisał:

No właśnie te starsze są raczej dobre i na oryginalnych częściach, później dopiero małe rączki zaczęły robić podróbki podróbek;)... także na pierwszy rzut oka wydaje się, że Twój fejs idzie aktualizować.... sprawdź jeszcze, czy gdzieś na płytce nie ma elementów D5 i C22, jak są, to nie można aktualizować, taka podpowiedź sprawdzania fejsa: https://www.digital-kaos.co.uk/forums/showthread.php/878807-OP-COM-Software-Free4All?highlight=opcom

Cześć

dzięki za dotychczasową pomoc

Op-com-5 działa na wersji 170823c  V01.66

Po połączeniu z radiem nie wyświetla już żadnego komunikatu, programowanie jest dostępne, jednak po wejściu w nie i wybraniu np indeksów audio , code lub temperature nie wyświetlają się zadne indeksy. Na zdjęciu z pierwszego posta widać jakie są te indeksy. I tak radio gra na 4 głośnikach, wyświetlacz TiD pokazuje temperaturę zewnętrzną, godzinę i datę, po włączeniu radia na TiD znika data ale nie pokazuje się menu radia. W indeksach TiD też nic nie pokazuje. Czy jest ktoś w stanie coś dalej podpowiedzieć, może jak to dalej ugryźć, podejrzewam że coś tu jest namotane i radio z wyświetlaczem choć sparowane to źle zakodowane. widziałem na youtube ze po połączeniu z wyświetlaczem można przeprowadzić w Tech 2 kodowanie wariantów programu i wybrać jakie jest radio podłączone. Jeśli błądzę to mnie poprawcie.

Dzięki pozdrawiam

• 1 rok później...

Witam, mam problem z op comem 08/2010 pl na windows vista pokazuje mi programowanie w funkcji licznika w corsie c natomiast ten sam program na windows 10 z tym samym kablem nie pokazuje mi tej opcji. Nawet nie ma tego okienka jest puste pole. Kabel jest w wersji 1.39 i w dwóch przypadkach wszystko łączy się bez problemu po za tym jednym szczegółem. Sprawdzałem na innych rocznikach i nic.