Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj kolega poprosił żeby podłączyć do OBD2 Merivę b 2012 r. 1.4 100km bez turbo. Auto traci moc i zapalają się lampki od silnika o kontroli trakcji , po zgaszeniu i odpaleniu wszystko znika (kontrolki z deski i nie ma żadnego błędu)dla pewności wypiłem czujnik temperatury zasysanego powietrza i błąd wyskoczył. Po wpięciu wtyczki sprawdzeniu programem  błąd dał się skasować . OBD2 nie wykazało żadnego kodu błędu więcej . Silnik pracuje jakby przerywał co jakiś czas nie na wszystkie tłoki. Podobno rano na zimnym silniku jest wszystko dobrze chodzi prawidłowo, a potem jak się rozgrzeje zaczyna się nie równa praca silnika. Jakie mogą być tego przyczyny , może ktoś tak miał? Pozdrawiam.

Edytowane przez Przemo1983

https://forum.opel24.com/topic/99461-spadek-mocy-i-kontrolka-silnika-oraz-kontrola-trakcji-meriva-b/

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Taaaaakkkkkkkkk.................

Ty wiesz, jakie były błędy, a my?

Wincyj danych.

Witam. Nie było żadnych błędów tylko kontrolom się palą na desce od silnika i kontrolka od trakcji i kontrolka od opon i jest spadek mocy. Po zgaszeniu i odpaleniu auta jest dobrze ma moc , ale na wolnych obrotach silnik kuleje. 

Abonament na szklaną kulę też sobie możesz wykupić.

Co podłączaliście pod OBD2?

Bo to może mieć kluczowe znaczenie.

Opel średnio współpracuje z urządzeniami za 15zł.

Tak ze szklanej kuli - sprawdźcie akumulator, ale nie tylko miernikiem, tylko obciążeniowo.

Akumulator siedzi 90Ah 

A to dobre z tą kula.

Elm 372 obd2 podstawowe błędy odczytuje od silnika. Ale masz rację trzeba opcom podłączyć i zobaczyć. Wydanie mi się że to może  cewka zapłonowa.

Godzinę temu, Przemo1983 napisał:

Elm 372 obd2 podstawowe błędy odczytuje od silnika.

A jakiekolwiek kiedyś ci odczytał ? Z jakim programem go używasz na telefonie . Od kiedy też mam tego ELMa nigdy nie nie odczytał poprawnie błędów w moim oplu jak op-com.

nie no mnie elm nawet ten tani odczytuje coniec błędów, tak samo droższy vgate a i tak wpięty najtańszy bo jego nie trzeba włączać po czasie ;p

Oczywiście to nie opcom ale błędy mi pokazywał te ważniejsze od silnika

co do tematu to wskazuje na cewke ale pewności mieć nie można,

Hej. Jak w mojej Merivie a 2004 przy awarii sterownika eln 327 czytał wszystkie błędy. W tej Merivie b kolegi  sprawdziłem czy działa wypiłem ten czujnik od temperatury zasysanego powietrza i błąd wyskoczył . Podpiąłem czujnik i skasowałem błąd.

Ktoś pytał o program do OBD2 . Więc mam program Piston pro i torque pro. Sprawdzałem na 2 programach i błędów nie ma od silnika.

A moc Meriva b traci, sam siadłem do niego. Dałem mu w kitę i moc spadła kontroli się zapaliły od silnika i toru jazdy i ciśnienia opon. Zgaszony i odpalony i znowu normalnie pracuje. Tylko kuleje silnik ma nie dziwne obroty.

Edytowane przez Przemo1983

Ja tam czujników nie piję, ale co kto woli.

A numerów dalej nie ma.

Koleś, jak mnie wqurzysz, to wylądujesz w śmieciach.