Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów '1.6 77kw 16v z16xep' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Giełda- czyli sprzedam, kupię, zamienię
    • Zareklamuj swoje usługi na forum
    • Sprzedam
    • Poradniki kupującego Opla
    • Kupię
  • Wysypisko tematów
    • Śmietnik

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 18 wyników

  1. Witajcie, Chciałem się Was zapytać, czy sterowniki silnika można stosować zamiennie (mam tu ma myśli oznaczenie) jeżeli pochodzą z tego samego silnika? Pytam ponieważ mój sterownik ma oznaczenie 12249831 ale niestety sterownik o tym oznaczeniu jest bardzo drogi, kosztuje ponad 1000zł. Elektronik powiedział że muszę koniecznie kupić o tym samym numerze, inaczej mi nie będzie pasował. Z kolei na aukcji znalazłem komputer do silnika Z16XEP, identyczny jak mój tylko ma inny numerek i w opisie napisane że może stosować zamiennie między innymi ze sterownikiem z moim oznaczeniem. I cena dużo niższa bo tylko 600zł. Ale nie chcę naciąć się na minę, kupię i później będę się bujał bo nie będzie pasował dlatego wolę dopytać kogoś kto się na tym zna a na tym forum tacy ludzie są o czym już nie raz się przekonałem
  2. Witajcie, Astra H, silnik Z16XEP. OD wczoraj mam cały czas problem z trzema błędami. Dwa z nich są ze sobą powiązane tj P0103 oraz P2039 gdzie P0103 wskazuje na nieprawidłowe wartości odczytywane z przepływomierza natomiast P2039 to błąd redukcyjnego czujnika ciśnienia powietrza dolotowego (niski poziom sygnału wejściowego). Czy błędy wskazują na dolot. Natomiast trzeci błąd to błąd P0340 który mówi komunikacji czujnika wałka rozrządu z ECU. Czyli ten trzeci błąd nie jest kompletnie powiązany z dwoma pozostałymi. Zastanawiam się czy układ dolotowy może mieć jakikolwiek wpływ na wałek rozrządu? Czy może problemu powinienem szukać raczej w walniętym sterowniku silnika? Sam już nie wiem, poradźcie coś :(. Z góry dziękuję za pomoc.
  3. Witam, może zaczne od początku. Moje auto: Opel Astra H GTC COUPE 1.6 Benzyna + LPG 77 KW 2007 ROK. Kod silnika: Z16XE1 Kod nadwozia: L08. Przebieg: 202 tysiące. Auto posiada fabryczna instalacje gazowa montowana w serwisie Opla, przynajmniej taka informację posiadam. Gazownik u którego byłem to samo stwierdził od razu. Mówił, że nawet nie podłączy się komputerem do sterownika gazu. Opis problemu: Jakieś dwa tygodnie temu po przejechaniu jakiś 2 km od odpalenia auta wyskoczyła mi kontrolka "Autko z kluczykiem" w lewym zegarze pod obrotomierzem. Po chwili zgasła, znowu się zapaliła i zgasła. Po chwili wyskoczył mi "check engine", auto zaczęło ciężej i głośniej pracować. Straciło moc i się trzęsło. Obroty falowały od 900 do 1000. Stanąłem na poboczu po jakiś 300 m bo to była najbliższa opcja. Odczytałem błąd (Posiadam tanie OBD z aliexpress elm 327). Aplikacja wykazała mi błąd: P0303 - układ napędowy - Cylinder 3 Misfire detected. W tamtym momencie jeszcze nie wiedziałem zbytnio o co chodzi. Auto pochodziło tak na biegu jałowym i je zgasiłem. Usunąłem ten błąd, ponieważ chciałem zobaczyć czy od razu wyskoczy to samo. Odpaliłem auto i jakby nic się nie stało pojechałem dalej normalnie do domu jakieś 18 km. Wiem ze chodzi o problem z iskrą i cylinder przestaje pracować lub pracuje nierówno. Moje spostrzeżenia: Dzieje się tak gdy auto się nagrzeje najczęściej po przejechaniu około 20 km. Błąd wyskakuje zazwyczaj gdy obroty spadają. Na przykład gdy stoję na światłach. Razem z tym błędem wyskoczył mi również już błąd P0300 - układ napędowy - Random / Multiple Cylinder misfire detected. Jakie czynności wykonałem: (po wpisaniu błędów w Internet pierwsze co to zalecają sprawdzenie świec oraz cewki) - Wymiana 4 świec na nowe. W aucie były włożone świece NGK BCPR6E z odstępem od elektrody 0,9mm oraz wysokościa elektrody 3 mm. Pojechałem do najbliższego sklepu z częściami (przebywam za granicą więc możliwości czasami mam ograniczone). Zostały dopasowane do mojego auta (te same świece są podane na oficjalnej stronie NGK do mojego auta) świece NGK ZFR5F-11 z odstępem od elektrody 1,1mm oraz wysokością elektrody 5mm. Po wymianie świeć przez 2 dni było okej wszystko działało jak należy myślę. Jeździłem po autostradzie jak i po mieście nie zauważyłem żeby cos było nie tak. Niestety po dwóch dniach problem powrócił znowu błąd P0303 misfire detected. Teraz pytanie: Czy powrotem tego błędu może być większy odstęp od elektrody w nowych świecach? Nowe od starych posiadają 0,2mm większy odstęp. - Po ponownym pojawieniu się problemu wyjąłem cewkę. Cewka jest w miarę nowa poprzedni właściciel wymieniał ja rok temu w maju. Dostałem z autem stara cewkę i paragon za nową. Nową cewka jest firmy DELPHI. Z zewnątrz po wyjęciu wygląda jak nowa. Wyczyściłem trochę „fajki” od środka, które na chodzą na świece. Poruszałem trochę tymi sprężynkami w środku. Sprawdziłem również styki czy nie są zaśniedziałem przy złączu, były okej. Po włożeniu ponownym cewki problem nie ustał. - Kolejnego dnia postanowiłem jechać do pracy tylko na benzynie (w 1 stronę mam około 20km). W drodze powrotnej wyskoczył Check Engine, ale z innym błędem niż dotąd mianowicie P0171 - Układ napędowy - system too Lean (Bank 1). Po wpisaniu tego błędu w internet zauważyłem, że ludzie którzy posiadają z nim problem opisują objawy takie jakie ma moje auto. (Falowanie obrotów, brak mocy, szarpanie, głośniejsza praca silnika, też po nagrzaniu się tak jak u mnie). W zdecydowanie większości przypadków, które czytałem problemem był EGR. Po wyczyszczeniu lub zaślepieniu problem się rozwiązywał. Ewentualnie zalecali wyczyszczenie dolotów do kolektora i EGR, wyczyszczenie przepustnicy. Chciałem się zabrać za czyszczenie EGR albo chociaż go wyjąc zobaczyć w jakim jest stanie. Niestety po oględzinach zauważyłem, że mam zerwany czubek jednej śruby, która go trzyma. Wstrzymałem się z ta czynnością bo nawet nie wiem jaka to jest śruba, żeby kupić nowa i złożyć to potem. Znalazłem informacje o sposobie, który może pomóc zdiagnozować czy to EGR. Nagrzać silnik do około 100 stopni. Zgasić, odłączyć kable od EGR. Odpalić i przejechać się trochę. Niestety podczas przejażdżki wyskoczył błąd jak zawsze czyli P0303 cylinder misfire detected. Wyczytałem jeszcze, że jedna osobą miała podobnym problem i przyczyną okazały się klapy w kolektorze. Co dłuższy okres czasu wyskakuje mi też błąd związany z tym, ale rzadko. Jest to błąd P1112 - zawór elektromagnetyczny klapy krętej zakłócenia działania. Mechanik to sprawdził i mówił że może się zawieszają czasami. Był się przejechać auto nie traci mocy na żądnym biegu. Stwierdził, że nie jest to w tym momencie nic wielkiego. Postanowiłem jeszcze jechać i wywołać ten błąd P0303 z missfire na gazie. Gdy się pojawił przełączyłem na benzynę ale nie wiele się zmieniło. Z tego co zauważyłem silnik ogólnie pracuje trochę lepiej na benzynie niż na gazie. Natomiast nawet gdy nie ma błędu bo go usunę i się nie pojawił jeszcze to silnik posiada inny odgłos pracy niż zawsze. Bardziej głośny, "buczący". Na tym kończą się moje spostrzeżenia i pracę, które wykonałem. Na różnych forach już się naczytałem i z tego co widzę możliwości może być dużo. Może ktoś ma jakiś pomysł ? Poradę ? Z góry dziękuje za wskazówki. Pozdrawiam ! ZDJĘCIA: - Cewka - Stare świece - Nowe świece
  4. Czy mogę mieć aktualizację oprogramowania softu jak mam auto z 2004 roku Astre H 1.6 Z16XEP twinport ? Co daje aktualizacja softu i czy tylko to mogę zrobić w aso?
  5. Cześć. Mam ze swoją Astrą problem od dłuższego czasu. Od momentu założenia gazu tj. praktycznie od początku tego roku. Problemem jest ciągłe wyskakiwanie check engine przy prędkości 140km/h , bardzo rzadko wyskakuje on wyżej tej prędkości. Błąd który wykrywa to wypadanie zapłonu na 1 cylindrze, myki były takie,że winna jest listwa, po przełożeniu wtrysków wypadało na 2 cylindrze, mechanik wymienił, ale problem pozostał, wymieniona była też cewka problem nie ustąpił. Na PB ten problem nie występuje. Mogę cisnąć do odcięcia i nic. A na gazie przy tych 140km/h na godzinę auto dostaje nagle muła strasznego jakby coś mu nagle odcinało moc, trwa to 1-2 sek i wyskakuje check. W między czasie z powodu brania oleju była zrobiona głowica, pierścienie. Męczę się z tym już 4 miesiąc, może ktoś miał podobny przypadek,albo ma jakieś doświadczenie w tej kwestii byłbym wdzięczny za pomoc. Poprawiłem tytuł aby był bardziej czytelny
  6. Witam. Ostatnio w mojej astrze h z16xep zaczyna zapalać się kontrolka check engine. Na diagnostyce po podłączeniu do komputera astra pokazuję bardzo dużo błędów praktycznie ze sobą nie związanych od wtryskiwaczy, pompy paliwowej, absu , kolumny kierwoniczej, immobilizer'a aż po moduł kolumny kierowniczej itp. Wśród tych błędów pojawia się także błąd P1600 "wymień sterownik". Skoro jest tyle błędów nijak ze sobą nie związanych to faktycznie wskazywało by na sterownik. I teraz moje pytanie. Czy znacie kogoś kto takie sterowniki naprawia bądź sprzedaje nowe? Czy taki sterownik po wymianie trzeba jakoś zaprogramować?
  7. Mam taki problem silnik Z16XEP jak temperatura spada poniżej 15 stopni, na benzynie czasami nie ma mocy, po dojechaniu do skrzyżowania,świateł daje na luz i auto gaśnie, nie może utrzymać obrotów, odpalę ponownie i nie ma problemu, jest moc i już nie zgaśnie. Jak odpalę i zostawię na jakiś czas obroty 650 i pracuje nie równo błąd p301, p302, p303, p304. Co ciekawe odepne czujnik powietrza dolotowego łapie 850 obrotów i piękne pracuje, czujnik wymieniony tak samo.silnik jest po remoncie dalej to samo ,EGR zaślepiony to samo,
  8. Co to jest? wydaje dżwięk jakby była dziura w tłumiku
  9. Witam pisze ponieważ chce pomóc tym którzy będą walczyć z wymianą czujnika, wersja z klimatyzacją ponieważ bez klimy nie ma problemu ponieważ ze względu na brak sprężarki dostęp jest dobry. przed wymianą zakupiłem klucz nasadowy przedłużony 24 i przedłużkę elastyczną i to był błąd. przedłużka się uje,,,a zanim go odkręciłem. kupcie lub doróbcie sobie klucz ze zdjęcia, ja przerobiłem oczkowy, wyciąłem 15mm. odkręcamy i dokręcamy od spodu, natomiast wtyczkę i wkręcenie i wykręcenie musicie zrobić od przodu. jest ciasno ale da się. kluczem tylko odkręcacie i dokręcacie. ćzas na wymianę 1-1,5 godziny. mam nadzieję że pomogłem, pozdro
  10. Witam szanownych Forumowiczów. Pewnie się powtarzam ale mam problem z odpalaniem na ciepłym silniku. Występuje ono najczęściej gdy często zapalam i gaszę silnik. Czasem bez problemu odpala a raz na tydzień dużej kręci z 7s i odpala. Samochód ładnie jeździ i przyspiesza, brak błędów. Wymieniłem: - filtr paliwa, filtr powietrza - rozrząd komplet - regulacja zaworów (wymiana szklanek) Zauważyłem że czym cieplej na zewnątrz tym dłużej kręci, jak były mrozy to było lepiej ale też rozruch był utrudniony. Proszę o pomocy czy któryś z Kolegów miał taki problem.
  11. Witam, tak jak w temacie. Mam Merivę i gdy się rozgrzeje zaczyna rzucać silnikiem, dzieje się to tylko na wolnych obrotach, zostało już trochę wymienione i sprawdzone: nowe świece, egr, wymiana uszczelek pod kolektorami ssącymi, sprawdzenie ustawienia rozrządu, sprawdzenie czy nie chwyta lewego powietrza, została sprawdzona kompresja, podmieniona przepływka. Zauważyłem, że po odłączeniu przepływki obroty trochę wzrastają i silnik pracuje ok. Mam Op - Com'a, żadnych błędów w ecu, parametry też wyglądają na ok. Jeżeli ktoś mocny w temacie to mogę zrobić jakieś live data z pracy silnika i zmiany parametrów. Dodam, że auto posiada LPG, ale pracuje na benzynie i gazie tak samo. Dzięki z góry za pomoc.
  12. POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!! opel meriva 1.6 b+g Objawy Opcja 1-zimny silnik,odpalam,czekam chwilkę,jadę jakieś 500 metrów,luz,noga z gazu i silnik natychmiast gaśnie.Ponownie odpalam,znowu jadę kawałek i tak samo gaśnie. Aż do osiągnięcia temp.90 stopni. Opcja2- zimny silnik,czekam aż temp.dojdzie do 50 stopni,jadę,luz,noga z gazu.Obroty spadają do 500 i lekko falują,jadę dalej auto zaczyna mulić, więc muszę się zatrzymać i wyłączyć silnik o ile wcześniej sam nie zgaśnie.Znów odpalam, ale już przy większej temp.70-80 stopni i już nie ma problemu. Opcja 3- (najfajniejsza)Zimny silnik, odpalam, czekam aż temperatura osiągnie 90 stopni,obroty spadają na 900,nie falują, ruszam i nic złego się nie dzieje.Auto śmiga jak nowe. Komputer u mechanika pokazał czujnik dwustukowy spalin(czy coś takiego).Błąd skasowany.Została przemyta przepustnica i nic nie pomogło,problem jak wyżej. Samochód jednakowo zachowuje się odnośnie powyższych problemów i na gazie i na samej benzynie. Moje pytanie co to może być?
  13. Witam. Jakie złącze diagnostyczne jest w Merivie z 2006r (benzyniak 1.6)? Jaki interfejs proponujecie? Z tego co znalazłem na Allegro, to część jest do Meriv do 2004 roku, a w pozostałych przypadkach sprzedawcy nie "chwalą się" kompatybilnością z poszczególnymi wersjami/rocznikami. Dopytuję, bo zaświeca mi się niekiedy kontrolka serwisowa. Czy jest gdzieś może lista błędów, które powodują jej zapalenie? Gdyby nie to, to pewnie jakiś interfejs też chciałbym kupić, ale to przyspieszyło sprawę Pozdrawiam.
  14. Witam wszystkich.Mam problem w zafirze 1.6 16v 2006r.,a mianowicie jak widac w temacie, slysze odglos takiego tykotania z lewej strony samochodu z przodu.Odglos nie wychodzi z silnika,wydawalo mi sie ze to kolo,ale odpada,drazki ukladu kierowniczego dobre,tarcze hamowania tez nie ,bo sa nowe.Moze opisze to,wystepuje to tylko w trakcie jazdy i niema znaczenia czy jade po dziurach czy na rownej drodze,odglos jest staly i ten sam,czy skrecam kierownica w prawo w lewo nie znika.Najlepiej wyraznie slychac to trykotanie gdy puszczam gaz i hamuje silnikiem.A i jeszcze jedna sprawa, gdy zrobie na luz w trakcie jazdy tez to slysze. Ma ktos jakies pomysly??
  15. Witam Mam kilka pytań do posiadaczy Merivy A. TEMPOMAT - Czy przy uruchamianiu silnika zapala się na chwilę u was lampka od tempomatu (w celu sprawdzenia układu) - bo tak jest niby w książce opisane. Pytam bo jestem posiadaczem Merivy 2006 z tempomatem ale jak wciskam przyciki to nic się nie dzieje samochód nie utrzymuje prędkości (patrzyłem przy prędkości 80km/h) żadna kontrolka na liczniku się nie zapala. Nie wiem czy jest uszkodzona instalacja czy może lampka w liczniku czy coś innego. Patrzyłem w książce który bezpiecznik za to odpowiada ale tam nic nie ma o tempomacie. Może ktoś wie jak to jest podpięte i gdzie szukać usterek. KONTROLKA ZAPIĘICA PASÓW BEZPIECZEŃSTWA - chodzi o tą w liczniku czy takowa jest w każdym aucie czy nie bo u mnie się nic nie pali, nic nie buczy jak nie zapnę pasów. Więc nie wiem czy żarówka przypalona czy coś innego? SWIATŁA COFANIA I CZUJNIK PARKOWANIA - no i ostatnia sprawa jak te dwa układy są ze sąbą powiązane pytam bo już dwa razy nie miałem świateł cofania (nie działał rónież czujnik parkowania) no i za każdym razem (inny mechanik) zwalał na coś innego raz że wymienił czujnik biegu wstecznego a gdy drugi raz sie to stało inny mechanik stwierdził że się żarówki przypaliły jak wymienił było OK ale mimo wszystko zauważył że coś jest nie tak, że czasami się "zawiesza układ czujników parkowania" a po jakimś czasie jest OK. Czy ktoś wie jak te tematy ugryźć. Wszelkie sugestie i pomoc mile widziana.
  16. Witam posiadam zafire 1.6 2004 auto kupione wypadkowe silnik nigdy nieuruchamiany po zakupie. W końcu przyszedł czas uruchamiania po przekręceniu kluczyka rezerwa mrugała auto nie dało się uruchomić więc pomyślałem ze osuszyli bak do cna po nalaniu 5 benzyny. Nadal cisza wiec podpiąłem pod kompa op- com zero błędów CDIF/2 to samo. Skoro auto tyle stało z pustym bakiem pomyślałem o pompce jako ze jej nie słychać po sprawdzeniu pompa pompuje na listwie mam ciśnienie paliwa. W końcu padło na świece po wykręceniu listwy na 1 cylinderku iskra zabija na 2 brak na 3 raz na jakiś czas na 4 zabija . Instalacja niebyła uszkodzona tzn przeciętna przerwana wymieniłem pasek przed zamontowaniem silnika ale zawsze 4 razy sprawdzam ustawienia cech Jak sprawdzić cewkę od razu mówię ze nie mam na podmianę i dlaczego niema błędów w ecu. I Czy to jest wina cewki ?
  17. Jak w temacie .Może mi ktoś podpowie dla czego w Merivie przynajmniej mojej przy 100km/h mam 3000 obrotów .Czy tak jest we wszystkich .Ciekawe jest to że obserwując inne samochody okazuje się że że obroty przy 100km/h oscylują od 2500-2700.Czy tak jest we wszystkich czy tylko moja tak ma.Będę wdzięczny jak ktos sprawdzi.
Partnerem serwisu: fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.