Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów '2.2 106kw 16v y22xe/z22xe' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
  • OPEL24 Riders
  • Porady dla kupujących samochód

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 13 wyników

  1. Witam Mam ciekawy problem, który nie wiem jak ugryźć. Dzieje się to przy zimnym silniku i gdy temp za zewnątrz jest powyżej ok. 15C. Odpalam i na spalaniu chwilowym pokazuje 5-6 l/h. Obroty są ok. 1200, silnik się dławi obroty spadają, komp podaje jeszcze więcej paliwa. Tak stan trwa jakieś 30s, ale wystarczy, że dodam trochę gazu na 2000obr (w tym momencie nie wzrasta spalanie) silnik zaczyna lepiej pracować i po chwili spalanie spada. Jeśli temp jest niższa spalanie wynosi do 4l/h silnik się nie dławi, spalanie po chwili spada. Sprawdziłem kompem czujniki temp, które nie wskazywały przekłamywań. Błędów brak Gasiłem auto na benzynie by wyeliminować jakieś pozostałości gazu Proszę o porady i informacje jakie macie spalanie chwilowe przy odpalaniu.
  2. witam po dłuższej przerwie bez problemów pacjent: omega 2.2 16v 99r jak w tytule: mam problem z grzaniem się silnika jakiś czas temu wymieniałem chłodnice bo wyciekał z niej płyn, wszystko było okej do momentu gdy podczas cieplejszego dnia zauważyłem, że temperatura mimo, że wentylatory działały(klimatyzacja) nie spadała. Temperatura przy "umownych" 95 stopni nieznacznie spadała ale rosła 2 razy tyle ile spadła...Max temperaturę jaką miałem na wskaźnikach to troszkę ponad 95 stopni i wtedy aby dojechać do domu włączyłem gorący nawiew(nie chciałem ryzykować) i dopiero temperatura spadła do tych 92.5 na wskaźniku. Na drugi dzień wszystko z temperaturą było ok i znowu działało tak jak powinno przez jakiś czas, aż do wczoraj gdy temperatura doszła nieco ponad 95 stopni i za chiny wentylatory nie mogły jej zbić... Dziś zrobiłem "test" i zauważyłem, że jak temperatura nie przekroczy na wskaźniku pewnej wartości(nie zauważyłem jakiej) to wszystko jest okej, tzn. gdy jadąc przy włączonej klimie temp. dobije do tych 92 spada do 90 i znowu rośnie i tak w kółko ale gdy tylko przekroczy to nie daje rady jej zbić(tylko minimalnie spada wskazówka). Robiłem też "test" bez klimy i to samo wentylator się załączy(1bieg) temperatura nieznacznie spada i rośnie(wtedy wbija 2 bieg) i temperatura cały czas trzyma się na okolicach 95 lub rośnie... Dodam, że temperatura nigdy się tak nie zachowywała... Płynu chłodniczego nie ubywa i też go nie wyrzuca - stan jest ciągle taki sam. Niestety do mechanika jestem umówiony dopiero w połowie sierpnia... Rok temu był robiony "lekki" remont bo łykał mi 3litry oleju na 1k km - od tamtej pory zrobiłem 10k kilometrów Na pompie wody zrobiłem 19tysięcy kilometrów.
  3. Witam Co sie dzieje z moim olejem ? Zachowuje sie jak duch święty? Wlewam a on wyparowywuje - dosłownie Na 1-2tys km musze dolać 1 litr oleju. Nie ma zadnych wycieków, ale na komputerze występuje błąd : CZUJNIK SPALANIA SKUTKOWEGO. Czy wymieniać ten czujnik czy moze iść gdzies w inną strone ? Kilka razy zdażyło sie sie tak,że wyskoczył mi bład (ikonka samochodu z kluczykiem) i auto straciło moc. Ale po kilkunastu sekundach wszystko wracało do normy. Czy móglibyście podopowiedziec co wymieniać i gdzie zaglądac ? OMEGA B FL 2.2 16V BENZYNA+GAZ 210tys (prawdopodobnie) TYP: Y22XE Rocznik: 2000r Będe wdzięczny Tomek
  4. Witam mam problem z moim Omletem a dokładniej z wyciekiem płynu. Leżąc pod autem widać wyciek płynu z okolic zaworu EGR. Płyn cieknie z tyłu silnika po stronie kierowcy. Problem pojawił się po zrobieniu trasy około 1000km dość szybkiej jazdy ( 170-180km/h ). Jakieś pomysły czekam na info. Pozdrawiam
  5. Posiadam Opla Omege z 2003r silnik 2.2 benzyna. Kupiłem ją lekko uderzoną i zaraz po wyremontowaniu założyłem gaz i tu zaczęly pojawiać się problemy- samochód był strasznym mułem i zaczął wyświetlać się błąd silnika (palił wtedy ok 17l przy spokojnej jeździe) gdy pojechałem na regulację gazu okazało się , że pali tylko na 3gary poustawiali coś tam i zmiejszyli dawkę gazu o 25%. Ale nadal nie chodziła jak powinna , wymieniłem świece , przepływkę i czujnik położenia wałka rozrządu spalanie miała nie regularne raz udało mi się spaść do 12,5l a średnio łykała ok 14-16l. A gdy rano ją odpalałem nie potrafiła się wkręcić dopiero po ok 30s mogłem nią ruszyć w dodatku na obrotach ok1500 było słychać takie dziwne pukanie raz na jakiś czas(na zimno po odpaleniu) znów pojechałem wyregulować gaz - miała zbyt bogatą dawkę i zmniejszyli ją o 10%. Teraz spalanie przy normalnej jeździe ( wiadomo czasem trzeba dać trochę więcej gazu ale staram się jeździć dosyć spokojnie) wynosi ok 13,4 l. i to jest cykl mieszany. Ile +/- powinna go spalić ? Przy okazji zauważyłem , że gdy jest zimna i jadę nią na benzynie trochę przerywa między 3000 a 4000 obrotów . Jakieś pomysły co może być z nią nie tak ?: ) Ps: felgi 17
  6. Witam. zakupiłem niedawno Omegę B fl z rzekomo uszkodzonym wtryskiem Wyglądało to tak że lało się paliwo z tył silnika gość twierdził że z wtrysku, że podobno ktoś to sprawdzał mu itp też mi się podobnie wydawało tylko nie pokoiło mnie czemu leje się to aż na drugą stronę... ? dziś się wziąłem za zabawę z Omegą i ; zmieniłem listwę wtryskową, po założeniu zakupionej chodziła nierówno i nadal się lało niestety nie z listwy:/ założyłem starą i chodzi na niej bardzo ładnie, lecz problem tkwi w wycieku który jest nadal mianowicie zlokalizowałem że wycieka z pod kolektora wydechowego? na ostatnim cylindrze niewiem co może jej być ktoś ma jakiś pomysł? na nowej listwie chodzila nie równo i wyciek też był obecny na starej chodzi i chodziła ok! czy możliwe jest żeby paliwo wyciekało z lekkim ciśnieniem nawet z kolektora wydechowego? czy może prędzej z tego czujnika z tył silnika? Ktoś coś?
  7. Witam mam problem ze znikającym płynem chłodzenia oraz chwilowym brakiem mocy nie ma widocznych wycieków jedynie zauważyłem że z wydechu lecą znaczne ilości wody oraz "biała chmurka" a w dodatku jakieś 700km wcześniej wyleciało trochę wygłuszenia z wydechu... Auto przerywa około 2500-3200rmp na biegu jałowym chodzi równo ani nie szarpie Zastanawiam się czy obie rzeczy są ze sobą powiązane czy mam jakiś wyciek w ciężko widocznym miejscu a przerywanie to świece lub cewka czy już wcześniej podejrzewana UPG ?? Omega B FL Y22XE 2000 sama benzyna.
  8. Witam, mam problem z 2.2 rano zawsze telepalo silnikiem przy odpaleniu i jak dodalem gazu to dławiło ale jak złapał obroty przetrzymywalem z 2min to jakby uspokajało sie i przełączął sie na gaz i bylo wszytko OK. Teraz wymieniłem świece i dziwny dźwięk przy odpaleniu i telepie silnikiem. Do tego z rury widac ze nie plynie wyrzuca spaliny. Jak sie przelczy na gaz to samo jakby szatkował.. Czyzby cewka siadła? Na gazie problem pojawił sie wlasnie po wymianie świec i do tego ten dźwiek przy odpalniu taki dziwny. Cisnienie bylo sprawdzane 12,5. Bylo grzebane przy kablach z tego co slyszalem i moze jakis kabel zruszylem? Jak ew sprawdzić cewkę? dodatkowo o ile dobrze pamiętam to w 1 garze byla swieca ubrudzona 2 nie 3 nie 4 była..
  9. Witam. u mojego taty w OMEDZE C z 2002 r. wystąpiło wczoraj niepokojące zjawisko. jechał bez problemu, aż nagle na środku skrzyżowania zblokowało mu prawe przednie koło, tak że nie szło nawet ruszyć żeby odjechać ze skrzyżowania. podniósł auto, zdjął kolo- klocki ok, cylinder chodzi, stukał, pukał i koło ruszyło. wracając do domu tak samo się stało. W domu zdjęliśmy koło i cały zacisk- płyn ani kropli nie leciał, a w zbiorniku był. cylinder chodzil w porządku.a w lewym kole od razu poleciał płyn. Odpowietrzyliśmy układ- i płyn poleciał. wszystko było ok aż do rana-dziś rano sytuacja się powtórzyła. Bardzo proszę o szybką pomoc, taka sytuacja jest zwyczajnie niebezpieczna..
  10. Muszę wymienić miskę. Czy różnią się między sobą te z silnika "Y" i "Z"? Szukam na allegro ale najczęściej brak informacji o typie silnika. Następne pytanie tak na wszelki wypadek: czy są różnice w silnikach o tym samym oznaczeniu ale montowanych w różnych modelach samochodów? Rozważam wymianę silnika i nie chciałbym walnąć głupoty. Pozdrawiam
  11. Witam czy ktoś wie o co chodzi gdy pompka paliwowa nie działa a gdy ja wyciągnę z baka i sprawdzam na sucho to działa matuje ja z powrotem odpalam silnik i mogę jechać bez żadnych przeszkód do pierwszego zatrzymania i zgaszenia silnika i jak chce znowu omegę odpalić to pompka nie chodzi chyba ze powtórzę sekwencje rozkręcania.Moje zasadnicze pytanie czy to jest wina pompki
  12. Witam mam problem z olejem w silniku, a mianowicie średnio co jakieś tysiąc kilometrów muszę dolać około półtora litra oleju gdzie on się podziewa skoro nie ma kompletnie żadnych wycieków silnik z każdej strony jest idealnie suchy nie widać również żadnego kopcenia z wydechu więc chyba nie spala płyn w chłodnicy też ok więc uszczelka pod głowicą nie puszcza co to może być silnik jest zalany castrolem pół syntetyk słyszałem że mogę spróbować wymienić olej na oryginalny GM czy to coś pomoże i jeszcze jedna sprawa skrzynia biegów manualna wsiadam rano do samochodu odpalam i nie mogę wbić żadnego biegu więc jedynka idzie na chama ,a dwójka wchodzi już bez żadnego problemu jak wsadzi się obojętnie jaki bieg na chama to każdy następny wchodzi już bez problemu proszę o jakieś podpowiedzi pozdrawiam
  13. Witam mam problem z odpalaniem omegi jak zimny trzeba długo krecić po zgaszeniu dwie minuty i pali normalnie ale 10 min to trzeba 10sec przerwa i potem potrafi załapać ma gas sekwencyjny ale próby robie przy wyłączonym gazie silnik pracuje normalnie jak na220 tyś przeb kręci do6.5tyś. Czasem zapala sie kontrolka "tryb z wykszyknikiem na środku" i niechce jechać do przodu do tyłu tak.zgasze zapale i jedzie jest dobrze ,nie umiem sprawdzić stan oleju w skrzyni automatycznej siedze w kanale i nić. Nie wiem kiedy był wymieniany olej w silniku jest stary czy może to
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.