Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów. Posiadam Zafirę B 1.8 140 KM 2005 r. z gazem. Mam problem z pracą na zimnym silniku.

Po odpaleniu auta na zimnym silniku falują obroty i auto gaśnie, z pracy silnika wynika tak jakby nie chodził na wszystkie gary. Przy oddawaniu gazu od razu gaśnie. Po kilku próbach odpalania, gdy auto się zagrzeje i przełączy na gaz obroty się stabilizują i silnik pracuje równo na wszystkie gary i problem znika. 

Wcześniej problem już się pojawiał ale ograniczał się jedynie do tego że po odpaleniu na zimnymi silniku na wolnych obrotach pracował normalnie jednak gdy od razu ruszyłem i gwałtownie wcisnąłem pedał gazu auto się dusiło i obroty nie rosły, musiałem delikatnie wciskać gaz aż auto się rozgrzeje.

Dodam, że świece są nowe. Kiedyś miałem problemy z cewką i też została wymieniona na nową. 

Proszę o informację czy ktoś z Was miał podobny problem i udało się go rozwiązać?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.

Mateusz.

Ostatnia regulacja luzów zaworowych była przy przebiegu 197 tyś. Teraz mam przejechane 216 tyś. ale aktualnych pomiarów nie mam. 

Wygląda jakby chodził na dwóch paliwach lub gaz się puszczał w dolot. Ewentualnie rozjechały się mapy benzynowe ale to powinien wywalić błąd.

Na początek ten akurat silnik musi być sprawny mechanicznie.

Później będziemy radzić.

48 minut temu, matimateo610 napisał:

Ostatnia regulacja luzów zaworowych była przy przebiegu 197 tyś.

Na czym to polegało?

Zmierzenie i już, czy coś więcej?

Zmierzenie, a regulacja, to 2 różne sprawy.

Luzy zostały zmierzone i wyregulowane. 

Po złożeniu ponownie zmierzone, na każdym zaworze luz w zakresie określonym przez producenta.

Mam wrażenie, że piszę z laikiem.

Na czym polegała regulacja luzów?

To nie honda - pamietaj.

Na wykonaniu pomiarów, wyciągnięciu szklanek i skorygowaniu do odpowiednich wartości.

Wyłączyć gaz i kilka dni na samej benzynie jeździć. Jeśli objaw ustąpi i silnik zacznie poprawnie pracować, to LPG do regulacji.