Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w tytule: na ecu silnika są dwa wtyki, który wtyk to x57? Xc19 to wtyk GID. A który fonetyk xc20, x1, x2, xc, x11? Dziękuję 

https://forum.opel24.com/topic/103656-meriva-a-z18xe-z%C5%82%C4%85cza-x57-xc19-xc20-kt%C3%B3re-to/

Niestety, ale nie mam na czym pracować z TISem. 

hardkorr no ale można nie mieć nawet lapka

może

https://pl.kolhosniki.ru/tis2000

12 godzin temu, ja37 napisał:

Na przykład.

Taki też wystarczy

https://allegro.pl/oferta/laptop-hp-compaq-elitebook-2540p-12-1-intel-core-i7-4-gb-250-gb-17096099492

3 godziny temu, waldek2020 napisał:

hardkorr no ale można nie mieć nawet lapka

Czasami z "laptopem dla ucznia" są problemy...

Laptop dla ucznia.jpg

Dziękuję wszystkim doradcom. Jesteście naprawdę niezastąpieni! Radio podłączyłem częściowo, tzn działa pełne sterowanie z kierownicy, wszystkie funkcje radia i wyświetlacz. Mimo wszystko czy możecie podesłać schemat podłączenia GIDa przedlifta do radia NCDC, abym mógł podprowadzić przewody z BCM i Ecu dotyczące komputera pokładowego? Dziękuję 

Ja już mówiłem, że nie mam TIS-a.

Podałem pomocną dłoń, ale jak dziękujesz......

Pewnie w google bym znalazł, ale po co mi to, jak nie mam mery.

2 godziny temu, Kiffe napisał:

Dziękuję wszystkim doradcom. Jesteście naprawdę niezastąpieni! Radio podłączyłem częściowo, tzn działa pełne sterowanie z kierownicy, wszystkie funkcje radia i wyświetlacz. Mimo wszystko czy możecie podesłać schemat podłączenia GIDa przedlifta do radia NCDC, abym mógł podprowadzić przewody z BCM i Ecu dotyczące komputera pokładowego? Dziękuję 

Widzę, że nie zdajesz sobie sprawy, że sprawdzenie połączeń GIDa, to przejrzenie kilkudziesięciu schematów (rysunków), bo schematy są tak pokazane, że z wyświetlacza wychodzi wiele połączeń (pierwszy screen) i żeby zobaczyć gdzie idzie dana odnoga, trzeba kliknąć na odnośnik, żeby przejść do dalszej części schematu. Do tego dochodzą widoki i opisy wiązek, pinów w złączach... objaśnienia opisowe i kolory przewodów, itd. Generalnie trzeba mieć dostęp do TISa i czas, żeby kompleksowo przejrzeć schemat i np. co nieco wydrukować, zrobić sobie dodatkowe notatki, żeby nie drukować wielu kartek dla kilku interesujących Cię informacji.

Dlatego nie dziw się doradcom... dostałeś słuszną poradę, jak zdobyć rewelacyjne narzędzie, które w 100% rozwiązuje Twój problem i jeszcze wielokrotnie w przyszłości Ci się przyda. No ale jeżeli inwestycja w stary laptop (najlepiej 32bitowy- unikniesz konieczności wirtualnego systemu) jest dla Ciebie problemem, to sorry. Masz kilka screenów dotyczących wyświetlacza i przykładowo złącza X77. Policz ile odnośników można kliknąć tylko z tego pierwszego schematu (choć nie ukrywam, że znaczna część odnośników otwiera ten sam schemat).

To tyle ode mnie tytułem ogólnego uświadomienia Ciebie co do pomocy... ja na odpalenie witualnego XPka+uruchomienie TISa+wpisania danych samochodu+uruchomienia schematów w TISie i wyszukania interesujących Cię schematów+screeenowanie, no i napisanie tego postu straciłem sporo ponad godzinę... a uważam, że to tylko naprowadzenie Cię na Twoje poszukiwania. I więcej już nie planuję spędzać czasu dla Ciebie. Powodzenia

1642025_01_0421_24.thumb.jpg.41ab48b752e1b8c6602d505e6b108f48.jpg

1652025_01_0421_27.thumb.jpg.044eec84aa2088f29eee8c57397d7ab8.jpg

1672025_01_0421_33.thumb.jpg.ac2e0d7f16caa77b8e81ad00df1b4abb.jpg

1682025_01_0421_34.thumb.jpg.0c309e6768e44cd2b05a0adb561a7e61.jpg

1692025_01_0421_35.thumb.jpg.060183f543f14e4c532df7cc1516ce70.jpg