Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dariuszska

Ok ale nie otrzymałem odpowiedzi do końca :) z tego co mi powiedziano najlepiej komputer z tymi samymi numerami w 2005 montowano 3 wersje gość z pamięci powiedział mi o dwóch . Zamówiłem na allegro "zestaw uruchomieniowy" z tymi samymi numerami z anglika - otrymam zamontuję i napisze na przykład dla potomnych :)

• Odpowiedzi 26
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja mam sterownik od Anglika  ale razem z immo.

Na razie jeżdżę na Vinie nie zmienionym na mój.

Gazownik u którego siadł mi sterownik podmienił sterownik ,immo i jedną pestkę w kluczyku który miał..

Drugą pestkę potem dorabiałem sam

• 6 lat później...

Dzień dobry. Chciałbym odświeżyć temat. Wczoraj podczas jazdy zapaliły się kontrolki ABS, ładowania,  eps, serwisu, wskazówki spadły do "0". Po wyłączeniu silnika był problem z odpaleniem. Odpalał, ale od razy gasł. Po kilku próbach było już ok. I tak sytuacja się powtarzała. Tak sobie przypomniałem, że raz mi się tak zrobiło w zeszłym roku. Raz i był spokój więc uznałem, że to są fimery auta :)

Ale to wczorajsze to mnie zaniepokoiło. Dodam, że dziś zrobiłem próbną jazdę i nic się nie pojawiło. Znalazłem post na forum i pierwsze podejrzenia to ten sterownik silnika. Dlatego mam pytania:

1- gdzie znajdę w moim aucie ten sterownik? Wyczytałem, że nie jest wymontowanie sterownika. Można go oddać do naprawy. W necie znalazłem filmik gdzie ktoś demontuje w oplu sterownik, ale to jest inny silnik. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat gdzie znajduje się w silniku Z14XEP  (chyba, że nie umiem szukać)

2-czy ktoś sam wykręcał taki sterownik? Jak to jest stopień trudności w skali od 1 do 10. Nie ukrywam, że jeżeli nie jest to problemowe to chciałbym sam to wykręcić. Część napraw w mojej merivie sam robiłem więc może i to bym spróbował.

Pacjent:

Meriva A, benzyna 1.4, silnik Z14XEP

IMG_20250518_110518....jpg

4 minuty temu, Navia napisał:

Widziałem ten filmik, ale to jest inny silnik. U mnie w tym miejscu nie widziałem sterownika.

4 minuty temu, Navia napisał:

https://youtu.be/Yy0esI0FPEI?si=sV7jFBjvrILaLWDM

To zdjęcie wykonałam właśnie od tej strony. Musisz dobrze tam zajrzeć 

I tam dalej jeden z kolegów pokazuje dokładnie gdzie jest sterownik. 

Powyginałem się i znalazłem.

IMG_20250518_175218.jpg

Znajomy był z kompem i jakieś takie błędy były jak na zdjęciu. Mogą one mieć jakiś wpływ na opisywany problem?

IMG_20250518_184214.jpg

IMG_20250518_184416.jpg