Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

popieram kolegę tszy... Oboje mieliśmy ten sam problem... jak co zapraszamy kolegę do wielkopolski. mam gdzieś w szafie pierwszy sterownik od silnika...

pozdrawiam

• Odpowiedzi 21
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

samochod zostal zabrany przez innego mechanika ale na razie nie zapalily sie kontrolki a komputer nie zapamietal bledow. czekamy az zaswieca sie kontrolki zeby mozna bylo odczytac bledy. narazie auto zapala bez zadnych problemow zegary dzialaja kontrolki gasna.

• 5 tygodni później...

witam

po zabraniu auta do aso i prawie tygodniu codziennego odpalania pojawila sie usterka. podlaczeno komputer i zdiagnozowano usterke. mechanicy aso opla stwierdzili awarie module esp. usunieto usterke pozostawiajac stary modul . zastosowano jakies dodatkowe przewody zeby mozna bylo bezproblemowo odpalac samochod w razie wystapienia usterki ponownie. abs i esp dziala koszt transportu i naprawy 200 pln

witam

jak na razie 1000 km i spokój wszystko dziala bez zarzutu.

scaliłem posty,reg.O24 &5.4./zbyszek670

• 3 lata później...
Gość lukaszd1979

Kolego luk2501 czy problem pojawił się na nowo ? bo mam to samo i już wołam o pomstę do nieba bo nikt nie może mi pomóc w tym problemie.

Witam

Koledzy mieli rację pomogła wymiana komputera silnika. Nic nie kombinuj kup sterownik i go wymień. Numery nie muszą być te same byle był od merivy z tym samym silnikiem. Nie pisałem o tym bo nie miałem czasu już trochę czasu minęło i jest ok.

• 1 rok później...

Witam Panowie, Panie

Odświeżam trochę temat...jakiś czas temu zmieniłem Opelka z Astry F na Merivke A.

Przyszła zima, czekając na żonę aż wyjdzie z pracy, nie gasiłem silnika, tylko się "grzałem". Do tej pory samochód jedynie używałem do dojazdu do pracy 60 km w jedną stronę, bez korków, raczej spokojnej jazdy.

Po solidnym podgrzaniu silnika, pojawiła się kontrolka ładowania, oraz błąd ABS. Po sprawdzeniu paska i wejściu w Test Mode, sprawdziłem ładowanie, było ok, sprawdziłem abs na śniegu, też ok. Samochód po zgaszeniu, odpalał dopiero za 3-4 ponownym włożeniu kluczyka, bo pewnie immo nie mógł załapać. Po odczytaniu błędów, okazało się że mamy:

2107 - błąd komunikacji z ECU

2108 - błąd ABS

i coś tam jeszcze, co raczej było ok wg mnie.

Mam kontakt z serwisem samochodów policji, powiedzieli że w silnikach 1.6 16v to norma i nie ma konkretnych objaw. Raz jest tak, raz inaczej.

Zasięgnąłem języka, internetu itp i wyszło......

ok 2500 nowy sterownik

ok 1500 jakaś używka

ok 600-800 na allegro "zestaw do odpalenia OPLA" :) czyli moduł, licznik i immo z pastylkami lub całym kluczykiem.

Pojawiła się iskierka nadziei, gdy trafiłem na firmę Electro Bip z Rumi.

Wysłałem stary sterownik i mam go dostać lada dzień. Cała operacja trwała tydzień. Koszt: 740 zł ale mój był już wcześniej robiony i podobno spartolony. Jak kupiłem autko, miałem odwrotnie wsadzone żarówki, i akumulator przykręcony na czarne wkręty więc jakoś mnie to nie zdziwiło....

Sama obsługa - nigdy nie widziałem lepszej. Gość zadzwonił, wyjaśnił jak krowie na rowie co jest nie tak, co będą robić. Ogólnie odpowiedział na każde moje głupie pytanie, nie tak jak 3/4 pseudo mechaników w tym kraju.

18go stycznia, mam dostać paczkę. Okaże się co i jak.

Plusem takiej naprawy jest to że po zamontowaniu sterownika, samochód powinien zapalić i już. Każdy inny sterownik trzeba zaprogramować z licznikiem, nr vin i co najgorsze immo.

Koszt - co najmniej 200zł.

Pozdr

No i pomogło. W sumie 750zl z przesyłkami. 15 min pracy i autko jak nowe. Wczesniej miałem problem z pojawiającym się błędem wspomagania "eps" i z wypadaniem zaplonów, ale myślałem ze to przez lpg lub cewkę. Zrobiłem ok 400km, samochód był grzany, w mieście, w trasie jest ok. Pocieszam się, że w nowszych samochodach naprawa jest droższa :)

• 10 miesięcy temu...
Gość rafał1728

moze to ci pomoze mialem dzis podopny problem w vectrze c http://forum.opel24.com/zegary-i-kontrolki-vt17671,27.htm#445916

moze pan opisac ten link nie dziala jak pan to rozwiazał

• 1 rok później...
Gość dariuszska

Witam, podpinam sie do tego tematu oczywiście z prośbą o pomoc. Padł mi komputer silnika 1.6 16V  z16xe  meriva 2005 moduł numer 12230554 fbly. Pierwszy objaw padła klima. Szukałe gdzie indziej problemu ale nie o to chodzi. Po pół roku zaczeła się zabawa z palącą sie kontrolką braku ładowania i serwisu oraz wyłączającymi się zegarami ( które pojawiały sie na chwile a znikały na dłużej). Po telefonicznej informacji z  firmą z redy naprawiony identyczny oferują za 1300 pln więc rozebrałe swój komputer były tam urwane druciki które polutowalem,  silnik żwawy, kontrolki ok klima działa. Po jakimś czasie pojawiała się kontrolka serwisu i silnik zamulał jakbym jechał na ręcznym ( powyżej 1500 obrotów) Znów komp rozebrany i okazało sie zę jeden z lutów puścił a kilka następnych pękło. Znów lutowanie ( nie jest łatwe trzeba mieć dużą moc i grot igła )Jeździł dwa tygodnie i padł totalnie brak komunikacji z jakimkolweik interfejsem, połączenia wewnątrz wszystkie ok. I teraz doszedłem do mojego pytania czy jak kupię zestaw komp plus imo o tych samych numerach to czy odpalę silnik i dojade gdzieś by mi przeprogramowali resztę? Lub czy muszę kupic zestaw licznik , komp, imo? Bądź trzecia opcja kupuje komp wylogowany i gość mi wpisuje mój vin bo tak mi napisał ale to chyba nie pozwoli mi odpalić silnik. Prosze o pomoc czy komputer musi mieć te same numery bo rozumiem ze oznaczenie literowe to seria produkcji w/w komputery były montowane tez w innych oplach , najwięcej jest duya. Samochód uziemniony a potrzebny...... Pozdrawiam.

Edytowane przez dariuszska
Poprawki