Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

przy dodanie gazu do spodu auto zaczyna szarpać,dławić się wogóle nie podnoszą się obroty

ale jak lekko nacisne (ledwo co) to auto przyśpiesza ale czasem zdaża się tak że auto wogóle nie reaguje na gaz jak stoje na światłach i mi gaśnie..

zmieniłem tylko świece

[ Dodano: Nie Lip 04, 2010 11:24 ]

up

[ Dodano: Wto Lip 13, 2010 16:49 ]

zauważyłem że problem pojawia się pod deszczu wtedy silnik niechce wogole odpalić (łapie ale nie do końca i gaśnie bo nie reaguje na pedał gazu)dopiero po kilkunastu probach załapie

i jeszcze gdy postoi dłużej ale wtedy odpala ale jak mowiłem po dodaniu gazu auto tak jakby pluło i wogóle nie przyśpiesza dopiero musze jeszcze raz docisnąć to pójdzie

https://forum.opel24.com/topic/31716-d%C5%82awi-szarpie-ga%C5%9Bnie/

• 3 tygodnie później...

Nie dziwie się, że nikt nie odpowiada, mało danych i problemy, które pewnie może powodować mnóstwo rzeczy. Napiszę Ci więc co ja bym zrobił, jak laik-amator ręcznych robótek przy samochodzie. Przerabiałem podobne usterki, gdy zakupiłem Astrę z tym właśnie silnikiem. Na początku do wymiany był termostat, samochód w ogóle się nie rozgrzewał w czasie jazdy, co powodowało gaśnięcie na wolnych obrotach oraz problem z późniejszym odpaleniem. Sczytując kody usterek wyszła uszkodzona sonda lambda, również do wymiany. Później wymieniłem wszystkie filtry, świece, przewody WN. Wyczyściłem porządnie przepustnicę, silnik krokowy, przeczyściłem WD-40 wszystkie styki w kostkach elektrycznych, wymieniłem nieszczelną gumę między obudową filtra powietrza a przepustnicą, poprawiłem szczelność przewodów podciśnienia. Do tego oddałem samochód do gazownika na przeprowadzenie okresowego serwisu instalacji LPG, bo poprzedni właściciel nieco zaniedbał instalację.

Gdybym miał dalsze problemy to przynajmniej wykluczyłem szereg potencjalnych drobnych przyczyn, ale już nie było potrzeby dalej szukać pomocy. Gdyby nie to, że Astrę tą pożerała wręcz rdza, to pewnie do tej pory bym nią jeździł, bo silnik po tych zabiegach spisywał się już do końca rewelacyjnie... Teraz mam inną i inne problemy :beer:

https://forum.opel24.com/topic/31716-d%C5%82awi-szarpie-ga%C5%9Bnie/#findComment-62693

Skoro problem pojawia sie po deszczu to najprawdopodobnie cos gdzies musi byc nie szczelne, aparat zapłonowy, moze woda sie dostaje do gaznika, moze przewody zalewa. Sprawdzaj i wykluczaj.

https://forum.opel24.com/topic/31716-d%C5%82awi-szarpie-ga%C5%9Bnie/#findComment-61829