Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli masz coś z kablologią chyba.

Masa na silniku ok?

Obejrzyj wiązkę pod maska, może zobaczysz coś złego.

Wtyczki jakimś kontaktem popsikaj.

https://forum.opel24.com/topic/32031-kontrolka-check-engine/page/2/#findComment-56792

kable od świec są też nowe, wymieniał je poprzedni właściciel niedawno, ostatnio jak byłem u mechanika to sprawdzał wszystkie napięcia i opory i mówił ze jest w porządku. Jutro pojade do niego jeszcze raz bo chce wymienic filtr paliwa i pogadać z nim co on o tym sądzi i chce zobaczyć jak wyglądają świece teraz, nie mam takiego klucza więc i tak musze podjechać, a podejrzewam że te nowe świece mogą znowu być okopcone benzyną, a może to być cos z wtryskiwaczem albo związane z pompą paliwa? Znalazłem tutaj na forum podobny wątek, że komuś też wyskakiwał ten błąd 45 ale jeszcze go nie rozwiązał, też czasami na ciepłym silniku trzeba przytrzymać rozrusznik żeby załapał. Proszę o rade bo już nie mam siły do tego auta

https://forum.opel24.com/topic/32031-kontrolka-check-engine/page/2/#findComment-56791

Ty masz ten sam problem co ja identyczny jak w moim temacie:

http://forum.opel24.com/problem-z-odpalaniem-vt51583.htm

I ten sam silnik co ja tylkoże masz 1.4 a ja 1.6 i masz ten sam błąd i te same objawy co ja. Ja nadale nie wiem o co chodzi , jutro chyba oddam auto do elektromechanika żeby zdiagnozował auto bo juz pcham kase i pchami nic to nie daje , moglem od razu dac do mechanika i w cenie tego co wepchałem w auto jzu dawno by to naprawił.

Do tej pory wymieniłem i sprawdziłem:

Nowe świece zapłonowe

Nowa kopułka

Nowy palec

Nowa sonda lambda

Podmieniona cewka , zero poprawy

Prubowałem wyczysci silnik krokowy,ale po wyjęcie był czyściutki jak nowy

Zalałem rowniez STP do czysczenia wtryskiwaczy i nic to nie dało.

Sciągnąłem góre od wtrysku i przepustnicy zajarzłem tam i czyściutko wię ona odpada.

Spradzony rozrząd - wynik idealnie ustawiony.

Wymieniony czujnik temp komputera , zero poprawy

Sprawdzilem pompe paliwa i cisnienie jego i filtr paliwa i wszytsko sprawne.

A auto daelej ma swoją usterkę , czyli:

Wsiadam na zimnym pali na kluczyk , na strzała , jadę daej auto sie zagrzeje i zaczyna sie problem , zgasze go i czasem zapali potem , ale przwaznie jest problem z rozruchem, kręce i kręce i dopiero po 5 sekundach powoli zaskakuje i sie uruchamia, wlącza się CHECK ENGINE - pomarańcza i wywala ciagle i ten sam błąd 45 - SOnda Lambda , lub jej obwód - za bogata mieszanka paliwowo powietrzna, potem auto już traci moc zaczynają obroty falować.I pare dni temu doszedł następny objaw - samozapłon - auto po wtląceniu zaponu potrafi pracować z sekunde czasem dwie.Wydech końcówkę mam okopcona czarną sadzą, siwece jak wykręcam to też, na rozgarznym silniku raz spradzialem iskrę , to byla taka malutka jak igiełka pomarańczowa skakała jak by chciala a nie mogła , a na zimnym silniku jak sprawdszam iskrę to jest ona bardzo dużą i niebiesko biała.Pojechałem dzis do diagnosty i sie pytam czy to moze byc wina modulu zaplonowego bo mi tak doradzil inny mechanik a on mowi ze to nie ma nic wspolnego z moimi objawami, i powiedzial ze to na bank silnik krokowy jest zepsuty, pojechałem gdzie indziej, to mechanik powiedzial że komputer jest uszkodzony i trezba wymieniać, panowie to jest jakis horror i tragedia.Pomóżcie ludzie gdzie mam dlaje szukać problemu ? i co o tym wszystkim myśleć , wymieniłem prawie cały układ zapłonowy , do gara nie ma co włożyć a to auto dalej nie chodzi.

U mnie jak auto jest zimne pali jak petarda i iskra ana siwecach jest duza i niebiesko biała , a jak auto się nagrzeje wtedy iskra jest malutka i pomaranczowa. Zainteresuj sie tym , moze u ciebie jest ta sama usterka,i razme dojdziemy do tego o co tu hodzi.

https://forum.opel24.com/topic/32031-kontrolka-check-engine/page/2/#findComment-56757

Własnie wrucilem od elktromechnika , uto cały dzien spardzał na koputerach itp, i jego diagnoza jest taka że na 100% jest cos z instalacją . lub komputerem, jutro ma wziąć kompa na podmianke od kogos i zobaczyć, jezeli to komputer to tam pikuś na allegro chodzą od 65 zł do 200 zł, tylko pytanie czy musi być identyczny z numerami na nim ? czy wystraczy rocznik auta i pojemnosc silnika oraz KW ?

https://forum.opel24.com/topic/32031-kontrolka-check-engine/page/2/#findComment-56516

powiem tak dzisiaj rano założyłem swój stary komputer, odpiąłem akumulator poczekałem chwile zapaliłem auto i stało 15 minut i o dziwo kontrolka się nie zapaliła, zdumiony tym postanowiłem zczytać czy są w takim razie jakieś błędy no i strasznie się zdziwiłem bo nie wyskoczyło nic, jak tak szybko dodawałem gazu to auto jeszcze popierdywało, ale wydaje mi się że to jeszcze ta benzyna która nie zeszła, jadę zaraz w trasę i zobaczę jak się auto zachowuje. A jeszcze mechanik mi coś mówił o kolektorze, może to mieć z tym związek?

[ Dodano: Wto Sie 10, 2010 13:48 ]

zbyt szybko się chyba ucieszyłem bo mi auto zgasło na parkingu. Ktoś ma jakieś pomysły?

https://forum.opel24.com/topic/32031-kontrolka-check-engine/page/2/#findComment-56367

Problem rozwiązany, pojechałem dis na szrot w celu zakupienia komputera sterownika, mechanik wymontował stary i spojrzał i mowi ze nie podoba mu sie ten komp bo jest on od Kadeta z1989 roku , ale mowi zeby wzial taki sam , pojechałem naa szrot i juz prawi bym wziął, ale gosc na szrocie podpowiedzial mi że najlepiej jak bym pojechał do serwisu OPLA i zeby mi doradzili jaki powinien byc ,w serwisie fajny chlopak był i znalazł mi wszytsko dokładnie jakai komputer powiine byc u mnie i ze ja mam wsadzonego nie teog kompa co trzeba , i ze auto bedzie palic ale ciezko i bedzie swwirowac jak to było w moim przypadku,takie auto kupilem wiec moze ktos zle wsadzil kompa złego,mniejsza a tym zawiozłem do mechanika i na jutro auto na 99% bedzie juz chulać.

https://forum.opel24.com/topic/32031-kontrolka-check-engine/page/2/#findComment-56068