Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

podepnę się pod temat. Mam astrę 1.6 16V zagazowaną jeszcze w Holandii. Ogólnie samochodzik ma spore problemy z odpalaniem. Jak już zaskoczy powoli wkręca się na obroty, początkowo 1200 a po rozgrzaniu 900. Mimo stabilnych obrotów silnik pracuje nierówno zarówno na PB jak i LPG. Z rury wydechowej spaliny nie wydostają się równomiernie lecz jakby co "sekundę" - astra tak sobie "pyrka". Na benzynie da się jechać ale bardzo wolno wkręca się na obroty (chodzi jak dwusów). Na LPG wolne obroty jak na PB ale jazda jest płynna, astra ładnie przyśpiesza - spalanie w normie tj. 9 - 10 litrów gazu.

Niedawno nie dało się w ogóle jeździć na benzynie (strasznie się dławiła, gasła i nie odpalała). Przeczyściłem zawór oraz przewody dolotowe z filtra odpowietrzania zbiornika (prawy przedni błotnik), wymieniłem czujnik powietrza dolotowego (przy 10 st. pokazywał 80) - różnica mała - poprawa po wymianie "sitka" w pompce paliwa.

Rozrząd nie przeskoczył, temperatura poniżej 90st., płyn w zbiorniczku jest, ciśnienie na cylindrach równe około 10. Od czasu do czasu pojawia się CHECK - odczytane błędy to 0335 - czujnik położenia wału oraz 0445 - zaworek od oparów (ten zapewne pojawił się, ponieważ odpiąłem go bez odłączania aku i wywaliło błąd).

Czy jakby czujnik położenia wału był niesprawny to auto by odpaliło? Tak samo powinno też chyba zachowywać się na LPG i PB w razie jego awarii nie?

Kurcze dużo tego. Sorki za "książkę". Z góry dzięki za pomoc.

https://forum.opel24.com/topic/32218-szarpie-przy-ruszaniu-na-benzynie/page/2/#findComment-32578

• 2 miesiące temu...
Gość krzysio20km

witam mam opela tigre z silnikiem

14.16v kupiłem ją miesiąc temu strasznie szarpie dusi sie przy ruszaniu musze jechac bardzo delikatnym gazem ale jak tylko dostanie obciązenia np górki to juz czuje dławienie i szarpanie im cieplej tym gorzej tak zauwarzyłem dziwne jest tez to ze wrzóce wsteczny bieg i moge jechac tyłem jak daleko chce i jak szybko chce i zero przerywania i szarpania a co tu chodzi dodam ze zaslepiłem dzis egr ale nie pomogło :-) wymieniłem filtr paliwa ale tez nic proszę o pomoc bo juz mnie cos trafia

https://forum.opel24.com/topic/32218-szarpie-przy-ruszaniu-na-benzynie/page/2/#findComment-6575

• 3 miesiące temu...
Gość helmutkol

witam tez mam astre g 1.6 problem szarpania auta podczas ruszania pojawil mi sie nie mal zaraz po zalozeniu gazu .... gazwonik umyl rece powiedzial ze gaz chodzi a ze sprawa dzieje sie na beznynie to juz nie jego problem,... wiec pojechalem do mechanika ktory stwierdzil ze wmontowany komputerek przez gazwonika ma wpisana zaduza czestotliwosc symulacji sondy lambda i dlatego samochud szarpie i znowu wizyta u gazownika i przekazanie mu informacji od mechanika ... a gazownik na to nie mozliwe... bo on montuje wszystkie jednakowe te komputerki czy jak to sie zwie do kazdego auta i nikt mu z takim problemem nie przyjerdza ... no i komu tu wierzyc ???/? i juz nie mam komu oddac samochodu do naprawy bo nie wiem czy to sprawa alektyczna czy mechaniczna czy gazowa kazdy by chcial kasiure a problem dalej jest ...tylko ktos tu napisal ze problem szarpania znika po przejcheniu kilku km a u mnie po przejechaniu kilku metrow .... efekt ten tez jest widoczy jak odpale auto wcisne gaz np do 1200obrotow nagle wskazowka wacha sie trwa to z 15-20 sekund potym obroty rosna i sie stabilizuja ... jak mnie mam ze wlasnie w momecie wachania sie obrotow auto na biegu szarpie ...

https://forum.opel24.com/topic/32218-szarpie-przy-ruszaniu-na-benzynie/page/2/#findComment-390099