Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakiegoś czasu mam problem z moim kadziem. Maraton zaczął się już ok. 8 miesięcy temu, mianowicie nagle brakło mi iskry. Wymieniłem wszystkie przewody WN, kopułkę, moduł, ostatecznie aparat. Iskra się pojawiła, pojeździł może 2 miechy i znowu siadła - znów aparat. Z powodu braku funduszy i chęci stał na parkingu. Pewnego dnia zakupiłem kolejny aparat zapłonowy, furka odpaliła bez problemu. Jeździłem tak kilka dni, nadejszły kolejne problemy, ale już nie związane z elektryką, czysto mechaniczne (uszkodzona chłodnica i uszczelka pod głowicą). Po naprawie tychże niespodzianek, jadąc spokojnie z pracy, siadło mi ładowanie, a nawet nie zapaliła się kontrolka - poprostu samochód stanął na środku drogi. Rozkręciłem alternator, ujrzałem zużyte szczotki. Wymieniłem na nowe, no i samochód hasał dalej. Po 2 dniach kiedy go odpaliłem, wskaźnik temperatury był w połowie skali od razu po zapaleniu. Po wciśnięciu gazu wskazówka poszła za czerwone pole, i teraz moje pytanie: Czy zbyt duży prąd ładowania może powodować taki skok? To są moje podejrzenia, pytałem już kilku fachowców, nikt nic nie wie. Może to ten zbyt duży prąd z alternatora palił też moje aparaty?? Sprawdzałem na innym alternatorze prąd ładowania, było 14.2 V na niskich obrotach, po wciśnięciu gazu napięcie spadało do 13,8 V, natomiast na starym na wolnych obrotach miałem 14.3 V, a po przygazowaniu wzrastało do 14,5 V. Proszę o odpowiedź, z góry dzięki :)

Pozdrawiam.

/kic zmienilem tytul

https://forum.opel24.com/topic/32568-problemy-z-alternatorem-ladowaniem/

No to ładowanie masz ok.

Zobacz przewód od czujnika temperatury, czy nie zwiera do masy - wtedy wskazówka pójdzie na max.

https://forum.opel24.com/topic/32568-problemy-z-alternatorem-ladowaniem/#findComment-58209

Po zmianie alternatora wskazówka jest ok, martwi mnie ten skok napięcia, moim zdaniem regulator powinien ustawiać napięcie cały czas jednakowe... prawda to czy się mylę? :D

https://forum.opel24.com/topic/32568-problemy-z-alternatorem-ladowaniem/#findComment-58135