Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich! Chcę wymienić pasek rozrządu oraz napinacz w c14se, pomijam pompę gdyż była wymieniona w międzyczasie. Chcę się dowiedzieć czy da się to zrobić bez ruszania pompy gdyż nią się reguluje napinacz, ale myślę że jak jest odpowiednio ustawiona wobec obecnego napinacza to będzie wobec i nowego. Astra jest siostry i niedawno wkładałem jej nową chłodnicę i wymieniłem płyn jak ruszę pompe to znowu płyn do wymiany. Wolałbym tego uniknąć. Pozdrawiam!

https://forum.opel24.com/topic/33173-wymiana-paska-rozrz%C4%85du/

Chcę się dowiedzieć czy da się to zrobić bez ruszania pompy gdyż nią się reguluje napinacz, ale myślę że jak jest odpowiednio ustawiona wobec obecnego napinacza to będzie wobec i nowego

Sam sobie dałeś odpowiedź na zadane pytanie.Może ale nie musi się udać a o tym przekonasz się dopiero podczas wymiany.

Astra jest siostry i niedawno wkładałem jej nową chłodnicę i wymieniłem płyn jak

ruszę pompe to znowu płyn do wymiany

Spuszczasz płyn wymieniasz rozrząd i zalewasz ten sam,tym bardziej że jest nowy,po co go wymieniać :-)

https://forum.opel24.com/topic/33173-wymiana-paska-rozrz%C4%85du/#findComment-52479

Witam! Wymieniłem wczoraj ten pasek wraz z napinaczem. Po zwolnieniu napinacza i wykonaniu 2 obrotów wałem cecha napinacza była ok. 5mm powyżej środka tego wycięcia v w nieruchomej części napinacza. Spuściłem wode poluzowałem 3 śrubki od pompy i chiałem pompą opuścić te 5 mm dół , nie miałem odpowiedniego klucza i próbowałem wąskim kluczem nastawnym ale niestety ani drgnęła. jak naciskam palcem na napinacz to przestawia się w idealne miejsce ale jak puszcze towraca te 5mm do góry. pasek nie jest bardzo sztywny, ugina się po nasiśnięciu palcami. jak rozbierałem to po ustawieniu na znaki cecha starego napinacza była cetymetr albo iciut więcej poniżej wycięcia. Silnik po wymianie ładnie pali dobrze wchodzi na obroty i co chyba wtej sytuacji najmażniejsze rozrządu nie słychać pracuje cicho nic nie szumi ani nie gwiżdze. Pytanie mam czy muszę załatwić klucz do pompy i poprawić to ustawiene? Pozdrawiam!

https://forum.opel24.com/topic/33173-wymiana-paska-rozrz%C4%85du/#findComment-52056