Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zdecydowałem sie zamieścić ten temat ponieważ nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na mój problem.

Mianowicie posiadam Astrę F '95. Instalacja gazowa została założona w połowie zeszłego roku i akurat z nią nie dzieją się żadne problemy. Niestety moja bolączka polega na spalaniu Pb95. Mianowicie zatankowałem benzynę do pełna (45 litrów) na początku miesiąca, a pod koniec auta już nie mogłem uruchomić ponieważ w baku było pusto. A chciałbym dodać, że benzynę używał wyłącznie do uruchamiania silnika i ewentualnego jego nagrzania (nie więcej niż 2 minuty) po czym przełączam na gaz. Oczywiście gdy silnik jest rozgrzany to przełączam od razu. A auto odpalam średnio 4 razy dziennie.

Silnik oglądał elektromechanik (bo był akurat pod ręką). Zbadał sondę lambdę i stwierdził, że nie jest w najlepszym stanie, ale jeszcze jest sprawna. Tzn podawała poprawne wyniki po zbadaniu. Badał także ciśnienie paliwa. Spodziewał się, że może być za wysokie. I tutaj kolejne rozczarowanie ponieważ ciśnienie było niższe od normalnego.

Niestety zabrakło narzędzi na sprawdzenie zawartości mieszanki.

Nie mniej czy ktoś potrafi wstępnie doradzić, że mój silnik tak dużo spala benzyny? Wspomniałem o odpalaniu, ale dostrzegam, ze gdybym chciał jeździć tylko na Pb95 to nie wiem czy zbiornik starczyłby na 100 km...

Czy za tak dużym spalaniem może kryć się usterka Multec'a?

Proszę - poradźcie coś...

https://forum.opel24.com/topic/34346-zbyt-wysokie-spalanie-pb95/

Zbadał sondę lambdę i stwierdził, że nie jest w najlepszym stanie, ale jeszcze jest sprawna. Tzn podawała poprawne wyniki

po zbadaniu.

hmm, to skoro podaje poprawne wyniki to jest dobra

adał także ciśnienie paliwa. Spodziewał się, że może być za wysokie. I tutaj kolejne rozczarowanie ponieważ ciśnienie było niższe od normalnego.

hmm, ciekawe niby skąd miałoby być wyższe od normalnego?? kit

stawiam, że uszkodzony zawór i benzyna może spalać sie razem z gazem, (zakładam, ze masz 2 generacja)

z drugiej strony jeśli ktoś w czasie jazdy spogląda na deskę rozdzielczą to widziałby że wskazówka opada

albo masz nieszczelność w układzie i ucieka gdzieś paliwo,

no albo po prostu jeździsz na benzynie długo, zanim się na gaz przełączy

https://forum.opel24.com/topic/34346-zbyt-wysokie-spalanie-pb95/#findComment-40423

45 litrów/100km to naprawdę jakieś mega anomalie :)

Jeżeliby Ci wychodziło 20litrów to jeszcze można, by to zrozumieć, bo na benzynie jeździsz tylko wtedy jak jest zimny i na ssaniu, a później jak przełączasz na gaz to już mniej pali, gdyż ma wyższą temperaturkę.

Ja też mam Astrę na gaz tylko, że 16v i też mi się wydawało, że dużo pali benzyny, ale byłem zmuszony przejechać 300km tylko na benzynie (bo gaz się chwilowo popsuł) i ta średnia drastycznie spadła :urodziny:

https://forum.opel24.com/topic/34346-zbyt-wysokie-spalanie-pb95/#findComment-39922

problem moze nawet byc w sterowniku. w golfie 2 tato mial tak ze na 5l (kanister do kosiarki) :urodziny: nie dojechał do mechanika oddalonego o max 5km. spadków mocy/ pogorszenia osiągów/ szarpania itp nie bylo.

mechanik od razu postawił ze to komputer i trafił. po wymianie spalanie wróciło do normy

oczywiście ty możesz mieć inne przyczyny. tak jak np kolega wyżej podał. ze po przełączeniu na gaz nie następuje odcięcie benzyny.

https://forum.opel24.com/topic/34346-zbyt-wysokie-spalanie-pb95/#findComment-39890