Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Chciałbym sam (usamodzielnić się :)) sprawdzić stan świec oraz kabli, przewodów.

Mam też parę pytań, ponieważ to jest mój pierwszy samochód i po prostu się nie znam :)

1. Mam gaz, więc słyszałem, że świece należy wymieniać co 10k km - jednak które, żarowe czy zapłonowe?

2. Jak sprawdzić ich stan? Słyszałem, że świece (właśnie - zapłonowe czy żarowe?) można sprawdzić za pomocą np. żarówki z dwoma kablami (jeden koniec do + drugi do świecy) - ale jak sprawdzić stan świecy?

3. Jak sprawdzić stan przewodów?

Właśnie przejechałem nim prawie 10k km i chciałbym dokonać tego małego "przeglądu" - wolę zapobiegać niż naprawiać :)

Dzięki z góry za pomoc :)

Pozdrawiam,

Marcin.

https://forum.opel24.com/topic/35839-%C5%9Bwiece-i-kable/

Jeżeli chodzi o rodzaj świec to świece żarowe są stosowane w silnikach Diesla, świece zapłonowe natomiast w silnikach benzynowych. Co do przewodów czytałem wiele razy o prostej metodzie, która polega na zajrzeniu pod maskę gdy silnik pracuje po ciemku. Jeżeli widać jakieś iskrzenie na przewodach są one do wymiany. Ponad to mój mechanik sprawdzał to ręcznie, a dokładniej chwytał za przewody ręką i sprawdzał czy nie kopie :). Ciekawa metoda, ale mało przyjemna. Co do reszty Twoich wątpliwości sam chętnie poczytam jakieś porady...

https://forum.opel24.com/topic/35839-%C5%9Bwiece-i-kable/#findComment-26821

Gość zbyszek670

Chciałbym sam (usamodzielnić się :)) sprawdzić stan świec oraz kabli, przewodów.

Mam też parę pytań, ponieważ to jest mój pierwszy samochód i po prostu się nie znam :)

po przeczytaniu Twojego wątku proponuje poprosić kolegę który coś kuma w mechanice i nich pokaże jak to się robi.

Właśnie przejechałem nim prawie 10k km i chciałbym dokonać tego małego "przeglądu" - wolę zapobiegać niż naprawiać :)

Każdy lubi coś sobie pogrzebać przy autku ale zrób to w miarę swoich możliwości bo naprawdę będziesz musiał dać do naprawy autko.

Co do przewodów czytałem wiele razy o prostej metodzie, która polega na zajrzeniu pod maskę gdy silnik pracuje po ciemku. Jeżeli widać jakieś iskrzenie na przewodach są one do wymiany. Ponad to mój mechanik sprawdzał to ręcznie, a dokładniej chwytał za przewody ręką i sprawdzał czy nie kopie

Jak kupił autko to przewody przy LPg tez należy się wymienić jak poprzedni właściciel nie zmieniał a co do metody na dotyk :) to od razu można podłączyć się pod defibrylator :) ten sam efekt.

https://forum.opel24.com/topic/35839-%C5%9Bwiece-i-kable/#findComment-26743

Mam gaz, więc słyszałem, że świece należy wymieniać co 10k km

to przesada (to tak jakby wymieniać świece równo z wymianą oleju). Trwałość świec wynosi od 20000km do 100000km - w zależności od materiału i liczby elektrod. Np świece irydowe i platynowe mają (według różnych źródeł) 2 do 3 krotnie większą wytrzymałość od standardowych.

Jak sprawdzić stan przewodów?

mierzy się rezystancję każdego przewodu. W zależności od długości przewodu według "Sam naprawiam Opel Astra" to od 3 do 20kΩ. Wymieniaj kable razem ze świecami i już.

https://forum.opel24.com/topic/35839-%C5%9Bwiece-i-kable/#findComment-26717