Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów '2.0 100kW 16V X20XEV' .

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady motoryzacyjne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
  • Porady dla kupujących samochód
    • Poradniki kupującego Opla
    • Materiały Partnerów

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

  1. Witam, od niedawna mam problem ze znikajacym płynem. Wszystko zaczęło się gdy wymontowalem przepustnice, Auto stało 2 dni bez jej. Po montazu i odpaleniu zauważyłem dość spora plamę pod autem. Uciekł płyn. Problem jest w tym że nie wiem czy uciekł on po odpaleniu czy przed montażem. Auto stoi pod blokiem i nie zwróciłem uwagi. Teraz gdy doleje płynu to po nocy znika, bez żadnych wycieków. Przynajmniej ja ich nie widzę. Dodam że auto w korku zaczęło się ostro grzać, podczas jazdy jest ok. Naciagalem kable od akumulatora i może jakiś wąż uszkodzilem? Przed wyjęciem przepustnicy wszystko było ide
  2. Witam jaki powinna być kolejnosc podłączenia kabli ze swiec do cewek , motam się już z tym dość sporo 1_3_4_2 nie pasuje.
  3. Witam wszystkich Znalazłem jeden temat z moim błędem ale nie ma tam odpowiedzi jak usunąć ten problem. Cały czas świeciła mi sie kontrolka od sondy lambda(P0130) więc ją wymieniłem. Po zmianie sondy na nową pojawił sie jeszcze problem P0135, też problem z sondą ale nie do końca wiem jak go rozwiązać. Żeby sprawdzić nową sonde to musze zmierzyć oporność? Z góry dziękuje za jakiekolwiek porady co mam z tym zrobić. Pozdrawiam Adam
  4. Witam wszystkich. Od pewnego czasu w mojej Omedze zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Dosyć długi czas nic się nie działo co dość dziwne szczególnie w tym silniku. No więc do rzeczy... Oma zaczęła dziwnie pracować. Dokładniej... Odpala normalnie, jeździ normalnie ale wolne obroty (na luzie) są w przedziale 1000/1500 obr... i tak skacze góra dół. Przestaje gdy przygazuje do odcięcia wtedy obroty wracają do normy aż do momentu przejechania pierwszych 100 metrów następnie znowu się zaczyna cyrk. Podejrzewam krokowiec ale chciałbym podpytać co bym pół auta nie rozebrał. Taki króciutki film ob
  5. Witam po raz kolejny. Po przejechaniu grubo ponad 100 tyś (tak o dziwo tyle przejechałem bez awarii) nadeszła pora na przeboje. Jak to z X20XEV bywa... Spodziewałem się od dłuższego czasu awarii ale celowałem bardziej w któryś z czujników. Jednak nie... Obstawiałem też "rudą szmatę". Po zimie pewnie w oczach będzie pochłaniać blacharkę mojego Opla.... Też nie. Wylazła co prawda gdzieniegdzie ale tyle to nic... Jeb, Pach, Bum i nieco bęc i Przemek wymienił olej. Nie wiem jakim cudem i dlaczego ale stało się i wlałem 15W... Tak wiem. Napierdzielać zaczął hydroelement. Czym prędzej pojechałem zmi
  6. Witam,panowie dokładniej chodzi mi uszczelkę pod głowica .W vectrze w x20xev jakieś 2 lata temu zaraz po zakupie w dolnym prawym rogu głowicy(stojąc przodem do silnika) było wyciek płynu chłodzącego.Po wymianie uszczelki od magistrali wody (podstawy egr -chyba rożnie to nazywają) wyciek był dalej.Więc przy okazji robienia rozrządu wymienili uszczelkę i problem zażegnany. Od dwóch miesięcy mam asterkę (z usterką) z takim samym silnikiem i historia ta sama tylko że w tym samym miejscu wyciek oleju silnikowego.Uszczelka pokrywy zaworów i magistrali nic nie dała. Możliwe żeby w tym samym mie
  7. witam ponownie;/ i przepraszam, że zawracam wam głowę problemami... Zacznę od początku: nie jeździłem samochodem jakieś 3-4 dni(dokładnie nie pamiętam) odpalam go dziś rano i słyszę: słychać go gdzieś z za alternatora dźwięk dość drastyczny ale znika po około 45-60 sekundach i później jest okey dodatkowe info: -olej wymieniam co rok(15w40 Mobil - taki był zalany przy kupieniu tylko, że GM) nie wyrabiam na nim 9-10k kilometrów -między wymianą(około 6-7tysięcy robię) dolewam butelkę(1.5l) -stan oleju kontroluje przed każdym ruszeniem w drogę(dziś przed odpaleniem był między min
  8. Kupiłem ASTRE z 1998 w której zajechane były panewki i wał korbowy, Brakowało przez to ciśnienia oleju i silnik się zatarł. potrzebuje wymienic blok silnika. Jest to auto ze skrzynią automatyczną, silnik to 2 litry, 16 zaworów. Pytanie moje brzmi: czy podejdzie to mojego auta silnik od OMEGI z 1998 roku, omega też w automacie i pojemnością 2.0 ??
  9. Witam Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, bo mój problem jest trochę skomplikowany. Kupiłem auto jakiś czas temu i walczę z błędem czujnika wałka rozrządu. Pierwsza próba naprawy to wymiana czujnika dobranego po Vin, niestety to nic nie dało. Po rozmowie z mechanikiem zostałem skierowany do elektryka na sprawdzenie wiązki. Wiązka okazałą się w porządku sygnały z komputera prawidłowe niby też są. Następnym krokiem była wymiana rozrządu w celu wykluczenia błędów wynikających ze źle złożonego rozrządu przez poprzedniego właściciela. Jednak wszystko było ok. W ten weekend byłem znów u elektryka w
  10. cześć mam taki problem uderzyłem o krawężnik miską olejową(jak na zdjęciu) po uderzeniu nie zapaliły mi się żadne kontrolki, wycieku też nie ma. Silnik chodzi normalnie tak jak przed uderzeniem. Mogło się coś uszkodzić a ja nie dostałem o tym powiadomienia w postaci kontrolek? zdjęcie: https://zapodaj.net/images/9614e3c274102.jpg i coś się dziwnie zdjęcie załadowało - do góry nogami - naprawione/ nie patrzeć na syf, który tam jest. pod koniec tygodnia jadę na wymianę rozrządu czekać z tym(z miską) do końca tygodnia?
  11. witam mam taki problem... przed wymianą chłodnicy płyn uciekał w ogromnych ilościach, przez noc w garażu zleciał mi cały płyn ze zbiorniczka, którego lałem wieczorem(na zimnym silniku) po wymianie chłodnicy(poprzednia była pęknięta) wszystko było okej przez jakiś miesiąc, Teraz zaglądam(zaglądam co jakiś czas pod maskę)patrzę a płynu jest tylko trochę na dnie w zbiorniczku...o dziwo komunikat o stanie płynu nie wyskoczył.. od razu zaznaczę -nie przybywa mi oleju w samochodzie -nie mam "majonezu" pod korkiem oleju -nie zostawiam po sobie białej chmury dymu(jedynie jak jest zimny ale to k
  12. Cześć, od 5 lat bujam się Omegą B 2.0 16v. W piątek wymieniłem cały układ wydechowy. Nie chciałem żadnej polskiej padaki, więc kupiłem zestaw od Walkera. Przyznam, że bardzo ciężko to dostać. Wcześniej, bardziej nastawiałem się na Bosala, ale zestaw tej firmy był wręcz nieosiągalny. W jednej hurtowni powiedzieli mi, że czas oczekiwania to ok. 5 tygodni, bo trzeba sprowadzić z Holandii. Tego Walkera i tak musiałem się naszukać, jakbym jeździł jakimś Ssangyongiem Chairmanem Wrażenia? Prawdę mówiąc, myślałem, że lepiej to będzie brzmieć. W sensie, na ssaniu, albo już potem, po nagrzaniu - na po
  13. witam od tygodnia mam problem z jazdą Omegą B 2.0 16v b+g - stało się to po ostrej ulewie. otóż gdy chcę gwałtownie przyspieszyć samochód zczyna szarpać gdy jadę normalnie i normalnie dodaję gazu wszystko jest okey. problem nasila się gdy silnik osiągnie teperaturę powyżej 90 stopni na "luzie" czasami aż trzęsię całym samochodem - jak jest dobrze rozgrzany i troszkę falują obroty czasami też ma problem z odpaleniem - musze wyjąć kluczyk i spróbować ponownie wtedy odpali. na zimnym też to czuć ale na gorącym jest to straszne - odechciewa sie jeździć. jak się okazało miałem zalene świe
  14. Witam Dużo się dowiedziałem z tego forum, więc pragnę się również podzielić moimi spostrzeżeniami. Moja omega właśnie weszła w stadium agoni i postanowiłem przetestować ile jeszcze wytrzyma ten silnik . Wstępna diagnoza to panewki, a objawia się to tym iż na rozgrzanym silniku zaczyna się zapalać kontrolka ciśnienia oleju i ubytki oleju też są nie małe. Test będzie polegał na dolaniu oleju 20W50 oraz doktora spec car. Spostrzeżeniami będę się dzielił na bieżąco.
  15. Witam wszystkich mam problem z zdiagnozowaniem dziwnego dziweku po wyciagnieciu bagnetu tak ja by cos bulgotalo pyrkalo lub strzelalo powietrze bede wdzieczny za podpowiedzi co moze byc tego powodem
  16. Witam szanowne grono forumowiczów mam takie pytanie czy ktoś może mnie poratować informacja jak powinny być podłączone przewody (kolory) przewodow wtyku od czujnika temperatury opel astra g x20xev. Gdyż mam przeciętne i poskrecanie ale inny kolor kabli w instalacji i inny w kostce interesuje mnie jaki kolor z instalacji gdzie ma być w kostce będę wdzięczny za zdjęcia lub szczegółyit
  17. cześć - dawno ju mnie tu nie było -,- ale od początku. od tygodnia "planuje" wymienić żarniki od ksenonów do omegi b bo strasznie lipnie świecą. no i dziś o 5 rano wyjeżdzam na droge zapalam światła i tu zonk! bo lewy nie zapalił. przejechałem jakieś 20km zgasł drugi ale po kilkunastu metrach zapalił.Następnie zgasilem samochód wyłączyłem światła i zapaliłem je z powrotem - WSZYSTKO W PORZĄDKU. Podczas zapalania najpierw palą mi się na zielono dopiero po 5-10 sek mają brawę lekko niebieskiego(w nocy na drodze NIEBIESKI - wygląda to strasznie) i tu moje pytanie - Co może być przyczyną
  18. witam mam problem zapaliła mi sie kontrolka podczas jazdy nie wiedzialem co moze byc lecz gdy zatrzymałem sie i przygazowałem okazało sie ze przy 4,5 tys obrotów silnik ma odcinke ogólnie troszeke mułowate sie zrobiło wiem ze 16v nie jest super szybkie ale odczułem lekki brak mocy co to moze byc prosze o porade dodam ze auto normalnie odpala na zimnym jak i cieplym silniku
  19. Witam mam problem z moja asterka jak w temacie a mianowicie auto nie zbiera sie tak jak powinno. Powiedzcie Mi czy moze to miec zwiazek z zamiennikiem czujnika polozenia walu ktory zamontowal poprzedni wlasciciel dodam ze zadna kontrolka sie nie zaswieca a i komputer zadnych błędów nie wyswietla dodam ze to jest Mój pierwszy opel tak wiec prosze o pomoc!!!
  20. Witam od miesiaca posiadam Opla Astre G 2000r. 2.0 benzyna 136KM. Pare dni temu wymieniałem pompe paliwa i filtr paliwa.Filtr przy okazji, a pompe zasugerował mi sprzedający. Jak się potem okazało pompe wyminilem i dalej szarpanie itp. Dopiero jak wymienilem filtr wszystko jak należy. Doszedlem wiec do wniosku ze wydalem 120zl na pompe niepotrzebnie. Ale nie o tym. 2-3 dni po wymianie wymienionych rzeczy siedziałem z kumplem w aucie i jak zimno sie zrobilo zagrzalem. Tak z 2 razy. Auto chodziło wlaczyla sie kontrolka check i zgasilem. Potem nie chciało odpalic. Tzn kreci nawet zalapalo na seku
  21. witam odebralem tydzien temu auto od mechanika wsadzilem 3tys po awarii paska rozrzadu ale przy odbiorze mechanik powiedzial mi ze mam bład przeplywomierza kazal mi kupic drugi auto gdy zimne to byly wolne obroty a po przejechaniu gora 2km temperatura pokazywala do 82 stopniu a po nacisnieciu na sprzeglo auto momentalnie gaslo kupilem druge przeplywke i nic jeszcze do tego czasami przy odpalaniu tak silnik sie caly telepie jak by chcial a nie mogl wejsc w obroty wymiernilem rowniez silniczek krokowy i czujnik polozenia przepustnicy i obroty wahaja sie ale nie gasnie ale co najgrsze jest dziwne
  22. Witam mam okazje kupić sprzęgło + docisk używka luka mam foty tegoż sprzęgła tylko brak mi doświadczenia na tyle aby stwierdzić czy warto się pchać w taką używkę, dlatego bd wdzięczny za wszelkie opinie
  23. Witam, jestem Świerzym forumowiczem:) niedawno zakupiłem opla omegę 2.0 16V 136km + sekwencja w manualu. Problem mój tkwi w tym że nie mam ciepłego powietrza w kabinie, termostat został wczoraj wymieniony i nic to nie pomogło, mój mechanik stawia na nagrzewnice, ale ja zauważyłem że po przejechaniu np 30km gdzie silnik jest w pełni nagrzany wentylator się załącza normalnie, nie grzeje się, natomiast w zbiorniczku wyrównawczym jest zimny płyn.. Nie wiem co może być powodem..? i jadąc autostradą 100km/h puszczam na luz i momentalnie skacze temperatura na 98 stopni,gdy znów wrzucę bieg spada do
  24. Witam wszystkich forumowiczów, mam nadzieję, że zostanę tu na dłużej i zostanę przyjęty ciepło do waszego grona , ale żebym został prawdziwym oplowcem/omegowcem muszę naprawić swoje auto Otóż, mam Omegę B z 95r. z gazem i mam taki problem : - obroty szaleją na gazie i benzynie, nieraz jest tak, że trzymają się na 900, ale silnik chodzi jakby miał zaraz zgasnąć, a nieraz trzymają się na 1100, a nieraz na 4000 i nie chcą spaść. - kolejna sprawa to gotująca się woda w zbiorniczku, po 5minutach chodzenia silnika otwieram korek i woda po prostu wypływa zagotowana ze zbiorniczka co tutaj może
  25. Witam, mam taki problem, na zimnym silniku tzn. poniżej 90 stopni zapala się kontrolka silnika przy czym lekko tarpnie, i jadę dalej,nie ma spadku mocy.Jak zgaszę i zapalę kontrolka gaśnie i już się nie zapala.Podpięcie do kompa wykazało czujnik położenia wału korbowego.Czy on może dawać takie objawy?Jak się zagrzeje wszystko jest ok.na benzynie i na lpg sekwencja tak samo.Proszę o porady co to może być.
Partnerem serwisu: Karty Plastikowe && Karty Plastikowe
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.