Skocz do zawartości

Astra C14NZ - brak iskry , kod błedu 22

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PrzemekM.

Witam,

Już od prawie dwóch tygodni nie mogę odpalić mojej Astry.

Zaczęło się od rozrusznika. Padł totalnie. Zamówiłem po regeneracji i miałem po niego jechać. Niestety tym razem nie odpalił na "pych". Okazało się ża nie ma iskry na świecach. Zacząłem szukać. Odebrałem rozrusznik zamontowałem i kręcę, iskry brak. No to szukanie. Cewka OK, TZS ok, czujnik Halla ok i iskry nie ma. Podejrzenia padały na kopułkę gdy wpadłem na genialną myśl, pokręcę i zobaczę czy rozdzielacz się kręci, niestety nie kręcił (tylko w łeb się walnąć). Okazało się że zamarzła pompa wody i zerwało pasek rozrządu (i to przy próbie odpalenia na pych jak chciałem jechać po rozrusznik). Co lepsze okazało się że lodu mam więcej niż myślałem. Za dużo wody dolałem do koncentratu a że nie przeczyściłem układu to efekt mrożący. Porozkręcałem wszystkie rury, rozgrzałem w miarę

możliwości silnik, poskręcałem wlałem ciepłego płynu (ok.40 stopni), zmieniłem pasek i .... nic, nie gada. Co ciekawe nie ma iskry na świecach. Sprawdzałem od podstaw cewkę, TZS (układ zapłonowy), czujnik HALA (do tego stopnia że wszystko wykręciłem i podmieniałem w innej Astrze) i wszystko działa. Ja i znajomy mechanik tracimy nadzieję na odpalenie Asterki. Na domiar po wywołaniu kodów miga kod 22 (czujnik położenia przepustnicy jest zasilany zbyt niskim napięciem). No i tu się poddałem. Zostawiłem auto na cały dzień i szukałem pomocy. Na razie nikt ze znajomych mechaników nie wie co może być (szczerze się przyznają że oni nie są aż tak zaawansowanymi elektromechanikami).

Moje pytanie: co mam zmierzyć i gdzie żeby ustalić co padnięte?

Jedyne co się doczytałem to należy sprawdzić napięcia i rezystancję, tylko że nie wiem gdzie??

Mam książkę o Kadeciku H.R.Etzolda na której sporo bazuję, ale niestety nie mam schematów elektrycznych i jestem w kropce.

Proszę o pomoc :(

https://forum.opel24.com/topic/36211-astra-c14nz-brak-iskry-kod-b%C5%82edu-22/

Okazało się że zamarzła pompa wody i zerwało pasek rozrządu

Chyba masz głowicę do zdjęcia.

Masz zwarcie do masy na kablu od czujnika przepustnicy.

A wałek się kreci?

Ja bym jednak zaczął od sprawdzenia komresji, wyjdzie, czy zawory sie nie pokrzywiły.

https://forum.opel24.com/topic/36211-astra-c14nz-brak-iskry-kod-b%C5%82edu-22/#findComment-23025