Skocz do zawartości

[astra x17dtl 1995] praca silnika i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Saintman_dawid

Cześć wszystkim.

Z góry przepraszam, jeżeli podobne tematy się pojawiły, szukałem trochę w szkajce, ale pewne posty zostały bez rozwiązań.

Zaczne może od początku sekwencji odpalania.

Auto uruchamiam z kabelków wciskanych w stacyjkę, gdyż pewnego dnia przekręcenie kluczykiem nic nie dało. Świecą się cały czas kontrolki, stacyjka się nie zacięła, ale przekręcanie nią nic nie daje. Dopiero po zdjęciu klem z aku gasną. Wczęsniej zapone też zostawały światła do jazdy dziennej, ale jakoś samo to ustąpio. Auto gaszę z 5tki na ręcznym i hamulcu nożnym.

druga sprawa auto jak postoi 2 dni to zapala po kilku próbach, a jak już zapali to bardzo szarpie i nie równo pracuje, po kilku minutach wyrównuje się i chodzi w miarę przyzwoicie.

Strasznie kopci, a gdy go przygazuję, to czarny konkretny dym z rury uderza.

Auto nawet w zimę strasznie się w korkach grzeje, z jednej strony to zaleta, ze w aucie chociaż ciepło jak nawiewy włacze, zeby go schłodzić, ale w lato to nie najlepsza sprawa. W ogóle to podczas 10-20 minutowego postoju się przegrzewa. Wydaje mi się, że ubywa płynu chłodniczego gdy korzystam z zimnego nawiewu.

Do tego jest jeszcze wiele innych drobnych wad nad którymi chciałbym popracować jak np:

brak podświetlania tablicy zegarów, brak dźwięku nie wyłączonych świateł,

szyby elektrycznie nie reagują na jedno przyciśnięcie opuszczania , a tylko trzeba cały czas trzymać, .......

Chciałbym was prosić o jakieś wnioski na podstawie tych pewnie mało jasnych spostrzeżeń. Ale gdybyście mnie jakoś ukierunkowali na przyczyny tych usterek, abym mógł je wyeliminować, byłbym wdzięczny :beer: . Jak mi się coś przypomni to postaram się zaraz odpisac.

Nie obrażę się jeżeli mój temat wyląduje w koszu, z powodu powtórzenia tematów. Prosiłbym jednak o pomoc w odnalezieniu odpowiednich.

Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi wszystkim użytkownikom forum i jak najmniej wizyt u mechaników.

https://forum.opel24.com/topic/38065-astra-x17dtl-1995-praca-silnika-i-inne/

Gość Saintman_dawid

Chętnie sam wziłąbym się za naprawianie, ale metoda podwórkowa nie pozwala na wszystko, a dodatkowo ograniczenie narzędziowe. Zatem to co jesrt możliwe do wykonania przeze mnie to chętnie spróbuje.

Zapomniałem wczesniej dodać, że :

turbina chyba zupełnie się poddała, bo muł straszny

Byłem u mechanika i mi przejrzał zawieszenie, powiedział, żę mam do wymiany:

szczęki wraz z zestawem naprawczym (140)

amortyzatory z tyłu (160)

swożnie od wahaczy z przodu(140)

łączniki stabilizatorów (17)

gumy (tuleje) na wahaczach z przodu

uszczelka pod miską (100), a najlepiej cała miska bo spawany był korek spustowy i cieknie

Chłopaki przepraszam, jeżeli nie jasno piszę, ale powiedzcie, które z tych rzeczy wymienie sam, bo mechanik mi powiedział, ze wymienie sam tylko łączniki :P

a nie chce się pakować w przeokropne koszty.

W nawiasach podałem kwoty za części po jakich mechanik powiedział, że mi zakupi, i że zaopatruje się w firmach CRV czy TRV, gdzie ma 40% zniżki. Kupić od niego? Czy raczej znaleźć coś na allegro? Jeżeli to drugie to jakie firmy polecacie?

https://forum.opel24.com/topic/38065-astra-x17dtl-1995-praca-silnika-i-inne/#findComment-7488