Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarkopolo

Ja kiedyś czyściłem go i jest to troche czasochłonne bo czyściłem go bardzo dokładnie z tej sadzy. Tam gdzie jest ten tłoczek czyściłem najdokładniej i prysnąłem WD-40. Ogólnie polecam zakupienie nowego EGr-u. :)

Mam pytanie czy BOSH produkuje zawory EGR?

https://forum.opel24.com/topic/38234-astra-14-16v-obroty/page/3/#findComment-3887

• 3 tygodnie później...
Gość dawid258

Witam!

Mój problem wygląda następująco: z rana jak odpalam samochód i temp silnika troche skoczy zaczynają pojawiać się problemy z obrotami(na ssaniu jeszcze jest ok).Obroty są bardzo niskie. Dzieje się to na lpg i benzynie. W momencie jak je porządnie przegazuje - co nie jest łatwe, to problem znika i obroty są w normie około 1000. Gdy problem ma miejsce, auto na luzie gaśnie lub ma obroty około 200, 300. Pojawia się problem z płynną jazdą - chcąc jechać ze stałą prędkością autem trzęsie. Nie mam pojęcia w czym tkwi problem.....Byłem ostatnio u gazownika. Wszystko posprawdzał, parownik jest gorący(wcześniej był zimny) i wszystko niby z instalacją jest ok(wszystko poustawiał na komputerze). Termostat również jest sprawny, świece zapłonowe wymieniałem 8 miesięcy temu.Mam bardzo ubogą wiedzę na te tematy. Czekam na waszą pomoc.

Jest to Astra 1 1.4 16v 96r. Instalacja LPG z 2003 r.

Mam podobny problem tylko, że u mnie sprawa wygląda następująco...

Rano kiedy samochód jest zimny jest wszystko ok. Jednak kiedy sie zagrzeje temperatura osiąga ponad 90 stopni obroty zaczynają wariować, spadają nawet do 500-600 na postoju a w czasie jazdy ma takiego muła jakby miał za chwile zgasnąć, szarpie strasznie. Dodam jeszcze, że nie zawsze sie tak dzieje. Nie wiem od czego to zależy ale czasami mogę przejechać 100km temperatura dojdzie do góra 85 stopni i jest wszystko ok, a czasami wystarczy przejechac 10km i już sie zaczyna. Planuję wymienić przeowody, świece i zawór EGR. Czy może ktoś powiedzieć od czego zacząć? A może to jeszcze coś innego ? Może ktoś pomóc ?

https://forum.opel24.com/topic/38234-astra-14-16v-obroty/page/3/#findComment-370493

Gość jarkopolo

Ja bym jednak proponowal zacząć od EGR-u....miałem bardzo podobnie. Ja również miałem tak, że jeździłem pare dni i było wszystko ok. A nieraz zdarzało się że jak tylko silnik sie zagrzal to obroty wariowały i sie mulił

https://forum.opel24.com/topic/38234-astra-14-16v-obroty/page/3/#findComment-370584