Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fusion1410

Witam wszystkich.

Mam pytanie dotyczące sposobu działania wentylatora chłodnicy.

planuję niebawem dłuższą podróż moim astrolotem , w związku z tym chciałem sprawdzić czy wentylator chłodnicy działa jak należy.

niby wszystko ok wentylator zaczął pracować przy ok 102 stopniach gdy chwilę popracował posatnowiłem wyłączyć silnik by sprawdzić czy przy odłączonym zapłonie dalej będzie działał {z moich obserwacji w innych samochodach jest tak, że jeśli temp. układu jest za wysoka i wentylator się włączy to działa do momentu aż schłodzi układ do optymalnej temperatury nawet na wyłączonym silniku i wyłączonym zapołnie} właśnie i zdziwko bo odłaączylem zapłon i zapadła cisza wentylator przestał kręcic. Gdy dosłownie po chwili włączyłem zapłon wentylator znów zaczął pracować.

i tu pojawia się moje pytanie :

czy w mojej astrze F jest cos porąbane czy ten typ tak po prostu ma??

z góry dziękuje za odpowiedzi

pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/41977-wentylator-ch%C5%82odnicy/

• 1 miesiąc temu...
Gość Grzegorzsky

z poczytanych postów wywnioskowalem ze ten typ tak ma . U mnie w C14nz astra f 94 jest tak samo. wiec nie ma co narzekac w wv mialem ze chodzil nawet bez kluczyka. ale to juz inna firma.

https://forum.opel24.com/topic/41977-wentylator-ch%C5%82odnicy/#findComment-396898

poprostu bywa roznie. Z drugiej strony przez stacyjke jest ze tak powiem lepiej. Po pierwsze bezpieczniej bo odcina prad do praktycznie kazdego ukladu( poza niezbednymi) a poza tym to odpinajac wtyczke od czujnika temp. ewnetualnie jak siadzie nam czujnik w ukladzie z klima to wiatraki wg teori moze chodzic caly czas bo bedzie wykrywal niebezpieczenstwo przegrzania wiec na wszelki wypadek włączy wiatraki. Mogloby to prowadzic do rozladowania aku. Silnik zgaszony to i studzenia w zasadzie nie wymaga bo sobie naturalnie ostygnie, poza tym nie ma obiegu wodnego wymuszonego wiec to ze plyn w chlodnicy bedzie zimny nie ma wplywu na chlodzenie silnika.

https://forum.opel24.com/topic/41977-wentylator-ch%C5%82odnicy/#findComment-397095