Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam,no więc tak dzisiaj odrazu sprawdziłem czy jak 1 tłok jest w GMP to czy palec jest na odpowiednim kablu i wszystko jest ok,potem sprawdziłem wtyczkeod HALL-a i okazało sie że jest cała zaśniedziała,poczysciłem ją troszkę wpiołem i postanowiłem jeszcze raz sprawdzić rozrzad,odkreciłem pokrywę wałka i zaczołem krecić za pomocą klucza wałem stwierdziłem że zawory otwierają sie i zamykają nie tak jak trzeba tzn w niepoprawnej kolejnosci (na Moje oko),koło na wale ustawiłem na znak i koło wąłka też,z koła wałka zciagnołem pasek i wałek obróciłem o pełen obrut,załozyłem pasek i auto odpaliło ale nadal nierówno chodzi na wolnych obrotach i telepie całym silnikiem,ale jest juzduzo lepiej,jak puszcze pedał gazu to prawie odrazu gasnie,jak dam gazu to w miarę ładnie się wkreca i da rade spokojnie ruszyć i jechać,zaczołem ustawiać zapłon z bratem on trzymał gaz na jak najwolniejszych obrotach żeby nie zgasł a ja kreciłem aparatem,ustawiłem na zero i kreciłem od siebie (zgodnie z obrotami silnika)obroty wzrastały w odwrotna strone malały i wtedy nawet z gazem prawie gasł,podejżewam jeszcze ze może to przez tą wtyczkeod HALL-a lub na 99% coś innego z elektryka,mam jeszcze cewke na podmiankę tylko że na mojej jest napis WR a na tamtej drugiej XE,niewiem co to znaczy?,dodam jeszcze ze z wydechu kopci na czarno jak dam wiecej gazu,myślałem że to wina oleju ktury był tam wlany żeby cylindry nie skorodowały ale raczej ten olej juz wypalił?.

edit:

poczytałem trochę i być moze że to pzrez wtryskiwacz,bo wczesniej na samym poczatku prób uruchomienia silnika zauważyłem ze strasznie leje paliwo z pod pokrywy wtrysku w miejscu gdzie pzrechodzi kabel od wtryskiwacza (jest uszczelniony taka gumka) i tam własnie coś sie sączyło odkreciłem tą pokrywe i az poleciało z niej benzyną,jeszcze swiece okopcone na czarno,muszę to jutro sparwdzić bo dzis już za puzno,ale czy przez to też moze tak silnik na wolnych nierówno chodzić? bo mi sie wydaje że raczej tak.

Edytowane przez GibonTMP

sprawdziłem dzisiaj wtrysk,na oko wygląda że dobrze podaje(rozpyla)paliwo,cewkw z modułem i cały aparata też podmieniałem i dalej to samo.

Edytowane przez GibonTMP

na 99% jest pewny,był wyciagniety z astry udeżonej w bok,sciągałem głowicę i środek wygladał ładnie,zresztą jak juz odpali to nie klekocze ani nic z tych zeczy,normalnie sie wkreca i normalnie wchodzi na wysokie obroty,i na takich żeby nie zgasł jak trzymam gaz też równo pracuje,a jak puszcze to albo przez pare sekund telepie go i gasnie albo odrazu gasnie,jeszcze dzis zauważyłem ze rozrusznik mam trochę zjarany i dlatego prawie w ogóle nie krecił a jak juz to raz na kilkanaście razy.

może to kogoś na cos naprowadzi,chodzi o to że kolektor wydechowy bardzo szybko i mocno sienagrzewa,już rece mi opadają co to moze być ale nie poddaje się.

a czy to może mieć zwiozek z innym aparatem zapłonowym,opisałem o co chodzi w tym temacie:

http://forum.opel24.com/topic/52115-Cy-sa-jakies-roznice-miedzy-aparatami-zaplonowymi/page__p__437873__fromsearch__1#entry437873

witam,chyba doszłem co sięstało,dziś odkreciłem pokrywkę od wtrysku i zauważyłem pod spodem brązowawą powłokę takjagby z kamienia i śmierdzi to płynem chłodniczym,odpaliłem silnik bez pokrywki i kiedy daje gazu idzie do gury taka mgiełka,wydaje mi sie że tak nie powinno być i że to płyn z układu gdzieś sie przedostaję i dlatego tak się dzieje,czy to mogą być takie objawy ta mgiełka i nieruwna praca silnika na wolnych?

już chyba ostatnie Moje pytanie bo nie mam juz siły,odkreciłem kolektor ssący żeby sprawdzić uszczelkę czy jest ok i była ok,jednak moją uwagę zwrócił kanał ssący 1 cylindra(od strony rozrządu)w środku jest cały czarny/osmolony,na co to może wskazywć?coś z zaworami?

Edytowane przez GibonTMP