Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcin10_19

A więc tak byłem jeszcze raz u mechanika i teraz posprawdzał od a-z. Filtr paliwa wymieniony, pompka daje dobre cisnienie, przepustnica wyczyszczona jak i silniczek krokowy który był "czysty" jak to mechanik okeslil. Sprawdzal tez czujnik sterowania wtryskami jest ok. Po dluzszych jazdach, badaniach, obserwacjach wykluczajac stopniowo kazda mozliwa przyczyne, stwierdzil ze to regulator cisnienia paliwa. Mam silnik jak na zdjeciu nizej i teraz moje pytanie czy ten regulator moze faktycznie powodowac nierowne obroty, zmulac przy niskich obrotach i ciezko palic? Bo nie chial bym wyrzucac pieniedzy w bloto...

Silnik

https://forum.opel24.com/topic/53900-coraz-ci%C4%99%C5%BAsze-odpalanie/page/2/#findComment-447532

czy ten regulator moze faktycznie powodowac nierowne obroty,

U mnie w "sam naprawiam" podają , że może być przyczyną problemów z odpalaniem na gorącym silniku. Przy problemach z zimnym silnikiem zalecają sprawdzić czujnik cieczy chłodzącej i powietrza dolotowego .

Osobiście wysupłałbym pare złociszy , żeby odczytać wzrost temperatury od zimnego do gorącego silnika . Autko musiałoby postać pare godzin na warsztacie ( do wystygnięcia), albo wstawić wieczorem , a rano kontrola.

https://forum.opel24.com/topic/53900-coraz-ci%C4%99%C5%BAsze-odpalanie/page/2/#findComment-447577

Gość marcin10_19

I wlasnie ja mam takie objawy. Gdy odpalam rano pali tak jak dawniej i wszystko ok. Gdy jest cieply lub gorocy to nie trzyma obrotow(trzyma ledwo co na granicy zgasniecia) na benzynie ciezko pali oraz nie ma mocy przy niskich obrotach. Czujnik wraz z termostatem byl wymieniany przed zima wiec jest na bank dobry. Gdyby padla czujka od powietrza w dolocie palil by sie check albo wywalal bledy, nic takiego nie ma, takze na diagnostyce komp czysty od bledow. Gdy mechanik rozgrzal silnik samochod na benzynie na wolnych obrotach chodzil bardzo slabo, nie bylo mocy na niskich obrotach ale po przekroczeniu 3 tys szedl jak strzala. Odpial wiec wezyk z podcisnieniem ktory idzie z kolektora do tego regulatora, obroty momentalnie wzrosly do odpowiednich ok 9tys, samochod mal kopa od najnizszych obrotow

https://forum.opel24.com/topic/53900-coraz-ci%C4%99%C5%BAsze-odpalanie/page/2/#findComment-447742