Skocz do zawartości

ciężko odpala na zimnym

Gość wlepik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość P.i.o.t.r.e.k

zakręcić i odkręcić do końca.Nie wiem czy wszystkie butle tak mają ale w mojej są dwa zawory jeden na silnik drugi to wlot od tankowania dla pewnosi możesz zakręcić oba gdybyś nie zczaił który od czego.Trochę dziwne że nie masz dostępu do tego od góry z pozycji bagażnika.Raczej tam najpierw poszukaj odkręć klapka (dwie śruby) zawór ma najczęściej okrągłe niewielkie pokretło takie z 1cm średnicy kręci się dość ciężko dawno nie używany może jeszcze ciężej.Ale skoro nie masz żadnego doświadczenia z lpg to może poproś kogoś o pomoc z tym zakręcenim kto już to robił w końcu to gas jak coś sie urwie palcem raczej wycieku nie powstrzymasz.

Edytowane przez P.i.o.t.r.e.k

własnie mialem tworzyć taki temat a tu niespodzianka taki juz jest no to sie podpinam

2.2 16V z rana odpalic go to masakra jakas na cieplym lepiej.

Gaz II gen, jak probuje odpalic na gazie jest nieco lepij ale tez ciezko.

Nowy aku swiece przewody. Tez sadzicie ze to gazownia robi problem?

Po pierwsze, mam nadzieję że to nie ty montowałeś 2 gen. LPG w sintrze - to jest silnik pod instalację sekwencyjną.

Twoim głównym problemem jest odpowiednie ustawienie instalacji. A na czym go palisz na PB czy na LPG? Jeżeli na PB to jak szybko przełączasz/przełącza Ci się na gaz?

Czytając tematy dochodzę do wniosku że to faktycznie LPG może utrudniać rozruch.

Sam nie mam gazu i o podobnych problemach mogę tylko poczytać. Świece i kable już kilka lat nie zmieniane, czujniki żadne nie ruszane z wyjątkiem temp. zewnętrznej. Nawet jak miałem uszkodzoną cewkę WN to też nie miałem problemu z rozruchem.

Tak to jest już z LPG kacperku, wiele problemów nie widocznych na benzynie ujawnia się na LPG.

Gaz jest bardziej wymagający od benzyny, dlatego trzeba o samochód bardziej dbać (a przynajmniej powinno się)

Niestety najczęściej winowajcą jest zły montaż i/lub złe ustawienie, rzadziej liche (czytaj tanie) podzespoły instalacji (wtryskiwacze, reduktor).

i na benzynie i na gazie jest ten problem, a aby zapalic trzeba lekko przygazowac

tak ogolnie na codzien, jesli sie odpusci i auto nie chwyci to trzeba ponownie mocno krecic

Powtórzę się - musisz jechać ustawić gaz, powiedzieć im że masz zwłaszcza na zimnym problem z odpaleniem.

Uzupełnij w profilu skąd jesteś albo napisz.

Mam jeszcze prośbę Wlepik wrzuć fotki instalacji (wtryskiwacze i reduktor oraz całość) oczywiście jeżeli jest taka możliwość.

Gość Maniek1986

Nie ja oczywiscie ją montowalem, ojciec kupil juz takie auto, a ja doskonale wiem ze to delikatnie mowiac glupi pomysl do tego silnika.

Odpalana jest glownie na benzynie chyba ostatnio natomiast na gazie, a teraz na czym popadnie aby tylko zaskoczyla.

Na gaz mozna ja nawet odrazu przerzucic wchodzac na odpowiednio wysokie obroty, a nie jak sie rozgrzeje.

Jestem spod Warszawy, instalacja to BRC i troche trzeba sie najeździć aby znalezc kogos kto to ogarnia.

Jestem spod Warszawy, instalacja to BRC i troche trzeba sie najeździć aby znalezc kogos kto to ogarnia.

Mam nadzieję że tutaj znajdziesz coś dla siebie - LINK

Mam jeszcze prośbę Wlepik wrzuć fotki instalacji (wtryskiwacze i reduktor oraz całość) oczywiście jeżeli jest taka możliwość.

Witaj(cie).

Sorrki, że kilka dni zaniedbałem temat, ale mam urwanie ja..c w robocie. W poniedziałek wszystko wraca do normy i będę na bieżąco, więc w poniedziałek wieczorkiem wrzucę te foki.

Pozdrawiam

Gość Maniek1986

to moze troche ja, gaziarz stwierdzil ze:

sonda lambda jest do d... mimo ze nie zaswieca sie check, ale dziala w slabych zakresach - mozliwe bo ktos jakiegos chinczyka wstawil. Powymienial filtry wyregulowal, ale coz u niego w garazu bylo cieplo to zapalal za kazdym razem. Mówił ze sonda tu nie ma znaczenia.

Stwierdzil ze reduktor (wymieniany z pol roku temu) moze przepuszczac gaz po zgaszeniu i auto ma rano za bogata mieszanke jak sie nazbiera gaz w ukladzie i to moze byc problem i poradził aby:

pojechac 1-2km przed zgaszeniem tylko na benzynie tak zgasic i probowac odpalic rano. I tak nastapilo ale rano znowu nie chcial tak szybko odpalic wiec

jak tak mialo sie dziac to niby cos z ukladem paliwowym. Ale czy w takim razie jazda na gazie i odpalanie na gazie nie powinna byc bezproblemowe? No i jak auto jest cieple pali na gazie i na benzynie bez problemu.

Po porannym ciezkim odpaleniu auto przejechalo kilka km na gazie i stalo sobie na mrozie. Po 6h stania przelaczylem na gaz i odpalilo odrazu, ale zaraz zgaslo natomiast przy kolejnym przekreceniu zapalil tez odrazu i sie ustabilizowal. To zgasilem i przelaczylem na automat na wlaczniku, czyli odpalenie z paliwa i po przegazowce na gaz.

Tez odrazu odpalilo no to zgasilem i przełaczylem tylko na paliwo i co? I auto juz nie chcialo odpalic na dadnej pozycji przez dlugi czas. Jakies teorie? Rano sprobuje po tych regulacjach i calonocnym staniu odpalic na gazie.

Edytowane przez Maniek1986

Witam.

ZłyWilk, jak obiecałem wrzucam zdjęcia instalacji LPG i całości.

Sorrki, za brak ostrości, ale nie zdążyłem za dnia i teraz w ciemnościach pstrykałem :niepewny:/>

0e8f1ebe06bff875m.jpg

2832256718719156m.jpg

5acdcd2ddc2e5187m.jpg

i całości:

1bf81f0c5683934bm.jpg

Jakie uwagi ??

Jezeli coś jeszcze potrzeba to wrzucę.

Pozdrawiam

Co mogę jeszcze podpowiedzieć jak z gazem mam do czynienia tylko w zapalniczce. :wesoly:

Patrząc na fotki tej gazowni to widzę że mnie to przerasta aby wiedzieć co do czego :cry:

Ale temat śledzę cały czas z zainteresowaniem, choć jestem ostatnich kilka dni mocno zajęty.