Skocz do zawartości

Gaśnie na benzynie podczas hamowania i skrętu frontera 99 rok 2.2 ben+gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kubala4x4

Witam serdecznie wszystkich jestem nowy na forum więc z góry przepraszam za błedy . Mam problem z frontera 99 rok 2.2 benzyna + gaz założony jakieś 140 000 km temu firma Stag objawy są następujące jak odpale auto i silnik jest zimny to podczas jazdy moge zachamować i auto nie zgaśnie jak sie rozgrzeje i przestanie pracować na ssaniu to podczas nawet lekkiego hamowania dławi sie i gaśnie i podczas nawet lekkiego zakretu też sie dławi jak wyprostuje tor jazdy to wraca do normy robi to tylko na benzynie i na cieplym silniku auto nie ma żadnych błeduw na kompie podczas jazdy jest rowna moc na benzynie i na gazie nic nie szarpie i wogle jest idealnie wymienilem kable swiece filtr paliwa i powietrza na luzie pracuje idealnie i stad pytanie czy to może być pompa paliwa jesli tak to czemu na zimnym tego nie robi obstawiam tez serwo ale nie wiem jak to sprawdzic bo to chyba cos z cisnieniem bardzo prosze o pomoc Kubala:)

Gość kubala4x4

w granicach 800 i sa one stabilne nie faluja ale jak jest zimny to jak dla mnie ma za wysokie w granicach 2000 przez chwile potem spadaja po 20 sek. moze krocej

Mamy chyba ten sam silnik X22XE ale u mnie obroty po odpaleniu zimnego silnika są okolo 1600-1700 i nie spadają tak szybko. Dopiero po paru minutach schodzą na 800 - 900. Podejrzewałbym więc czujnik temperatury na ECU.

Chyba że Frontery tak mają.

Próbowałeś po rozgrzaniu silnika ruszać kablami, wtyczkami, wężami ? Czasami ta metoda pomaga ustalić przyczynę.

Gość kubala4x4

jest to jakis sposob (z tymi kablami) ale to dzieje sie nie przypadkowo zawsze w taki sam sposob wiec mysle ze jest cos uszkodzonego co nie ma podpiecia pod komputer dlatego nie widac bledu nie wiem jak czujnik temperatury ale pokazuje dobrze i sprawdzalem jego dzialanie specjalnym termometrem (przyklada sie go gdzie chcesz i porownujesz pomiary) i to co pokazuje jest stanem faktycznym ale jeszcze sie tym zainteresuje bardziej moj silnik to x22xe albo SE nie jestem pewien sprawdze po vin i dam znac mi sie wydaje ze jest to cos zwiazanego nie z temperatura tylko z czyms odpowiedzialnym za przechyl auta lub cos z cisnieniem powietrzem pozdrawiam

Silnik masz X22SE lub Y22SE http://www.opel-infos.de/modelle/frontera_b.html

Chodziło mi o czujnik na ECU - sterownik silnika , na zegary jest inny.

Ale faktycznie dlaczego przygasa w przechyłach to zagadka.

Ciekawe czy silniczek pompki paliwa nie jest czuły na takie przechyły? Nie wiem jak masz z dojściem do niego (ja muszę zbiornik demontować) ale jeśli jest łatwy dostęp to też można go sprawdzić.

edit

odnośnie serwa przejrzyj te tematy http://www.google.com/cse?cx=partner-pub-9700144528837817:xyljnyyogxd&ie=ISO-8859-2&q=w=Szukaj+w+Opel24&ref=#gsc.tab=0&gsc.q=jak%20sprawdzi%C4%87%20serwo

Edytowane przez Kacper

Gość kubala4x4

zatankowalem dzis do pelna bo zawsze jezdzilem na resztkach max.10 litrow w baku bylo najwiecej i przeszlo wiec mysle ze przyczyna bylo za malo paliwa moze pompa jest czula na mala ilosc paliwa i na przechyly przy resztkach paliwa choc w zadnym aucie tak nie mialem a bylo ich juz 14 bede to jeszcze obzerwowal bo to nie jest normalne a dojscie do pompy nie wiem jakie mam jeszcze nie mialem czasu spojrzec pozdro

• 2 lata później...

Odgrzeje kotleta ,okazuje sie temat "dalej na czasie "

Ja nie mówie zeby jeżdzić z piątką paliwa w baku ale jak sie ma gaz to te 15 powinno wystarczyć :[ .

Dziś mnie w..nerwiła sinterka bo gaśnie już przy 10 litrach paliwa .

Jaka może być przyczyna czy źle zamontowałem pompę (wymiana pompy pół roku temu )czy wina pompy .

Efekt ten zaobserwowałem właśnie po wymianie pompy .

A skąd masz pewność że masz te 10 litrów. A na poważnie - w zimie więcej jeżdżę na beni i częściej mam powyżej połowy baku (tankuję do pełna), może przy montażu koszyka coś się przestawiło, wiem trudno sprawdzić bo trzeba opuścić zbiornik.