Skocz do zawartości

1.Nieznikający olej... 2. dziwne wibracje...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

1. Mam takie pytanko.Od jakis 8miesiecy jestem posiadaczek ASTRY H GTC 125KM (DPF), przebieg 132tyś. Zaraz po zakupie byl wymieniany rozrzad i filtry i olej. I moje pytanie brzmi czy jest możliwe ze od tego czasu nigdy nie musialem dolewac oleju??? Jezdze na CASTROL 0w30. Jezdze glownie w miescie. Od zakupu przejechalem juz jakies 6-7tys kilometrow.

Ostatnio 2 razy jechalem z Katowic do Warszawy,pocisnelem troche na trasie 160-200km/h dojechalem do warszawy sprawdzilem olej bez zmian(wszytsko ok) wrocilem do katowic to samo olej ok. W istrukcji pisze ze silnik powinien z uzywac jakies 0.5L oleju na 1000km.

Olej sprawdzalem na stacji benzynowej.Podjechalem zatankowalem,zaplacilem i sprawdzalem olej jakies 3-4 min od zgaszenia silnika. I olej byl idealnie w przedziale min-max. Sprawdzilem jeszce po 15 min od wylaczenia silnika i wtedy juz pokazywal ze cale to zgrubienie do sprawdzania poziomu jest "w oleju" ale nie wiecej.

2. W przedziale obrotow 1700-2000 kiedy wciskam mocno pedal gazu,cala ta deska rozdzielcza pod przednia szyba tak jakby w wpadala z rezonans,wibracje. Pytalem mechanika ,mowil ze to moze byc jakas poduszka silnika uszkodzona. Pytalem go czy moze dwumas sie nie konczy to powiedzial ze to nie dwumas. czy ktos moze spotkal sie z czyms podobnym??

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

https://forum.opel24.com/topic/60337-1nieznikaj%C4%85cy-olej-2-dziwne-wibracje/

1. Mam takie pytanko.Od jakis 8miesiecy jestem posiadaczek ASTRY H GTC 125KM (DPF), przebieg 132tyś. Zaraz po zakupie byl wymieniany rozrzad i filtry i olej. I moje pytanie brzmi czy jest możliwe ze od tego czasu nigdy nie musialem dolewac oleju??? Jezdze na CASTROL 0w30. Jezdze glownie w miescie. Od zakupu przejechalem juz jakies 6-7tys kilometrow. Ostatnio 2 razy jechalem z Katowic do Warszawy,pocisnelem troche na trasie 160-200km/h dojechalem do warszawy sprawdzilem olej bez zmian(wszytsko ok) wrocilem do katowic to samo olej ok. W istrukcji pisze ze silnik powinien z uzywac jakies 0.5L oleju na 1000km. Olej sprawdzalem na stacji benzynowej.Podjechalem zatankowalem,zaplacilem i sprawdzalem olej jakies 3-4 min od zgaszenia silnika. I olej byl idealnie w przedziale min-max. Sprawdzilem jeszce po 15 min od wylaczenia silnika i wtedy juz pokazywal ze cale to zgrubienie do sprawdzania poziomu jest "w oleju" ale nie wiecej.

Ja jeżdżę 3 lata, olej zmieniam co 12 tys i nigdy nawet naparstka nie dolałem. Jak Ci nie bierze oleju to tylko się cieszyć.

https://forum.opel24.com/topic/60337-1nieznikaj%C4%85cy-olej-2-dziwne-wibracje/#findComment-483086

przy wyzszych obrotach moze lyknac troche nawet taki silnik ktory wczesniej "niby" nie bral wogole

pisze niby poniewaz wiesz jak to jest z pdf-em troche se ropki kapnie przy wypalaniu i poziom sie podnosi

to tez wlasnie dlatego na trasie jechalem szybciej na wyzszych obrotach zeby sprawdzic czy cos oleju zniknie...i ze gdyby sie wypalanie w trakcie wlaczylo zeby pozadnie wypalic bo w miescie czasami ciezko to zrobic...ale tak jak pisalem zdziwilem sie ze wogole nic oleju nie zeszlo:P

a ma ktos pomysl co to moze byc z tym drganiami???? o ktorych pisze w 2 punkcie?

https://forum.opel24.com/topic/60337-1nieznikaj%C4%85cy-olej-2-dziwne-wibracje/#findComment-483092

przejechalem juz ponad 120 tys km, nigdy oleju nie dolewalem a czasem musialem odlac, przez dpf w miescie

wibracje to najprawdopodobniej od poduszki silnika, tak jak mowi mechanik, ale mozesz jeszcze sprawdzic i przeczyscic egr

https://forum.opel24.com/topic/60337-1nieznikaj%C4%85cy-olej-2-dziwne-wibracje/#findComment-483096